Yeni Asya

Adalet yoksa, musîbet gelir

- ALİ FERŞADOĞLU

ADALET YOKSA, MUSİBET GELİR

Virüs salgınında­n birçoğumuz dersimizi aldık galiba. İşte bir haber: “Çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan anketler, insanların, ‘normal’ diye pazarlanan hayata dönmek istemedikl­erini gösteriyor. İnsanlar artık çevreyi önemseyen ve yıkıcı olmayan bir hayat talep ediyorlar.”

Anketler, rakamlar koronavirü­sün dersini verdiğini söylüyor! Koronavirü­s gibi belâ ve musîbetler nedir, ne yapar?

“Bir kısmı ihtar-ı Rahmânîdir… Ve bir kısmı keffâretü’z-zünubdur. Ve bir kısmı, galeti dağıtıp, beşerî olan âczini ve zaafını bildirerek bir nev’î huzur vermektir.” (Bediüzzama­n, Lem’alar, s. 18)

Evet, bu bir kanundur: Kader adalet eder! Covid-19 adalet ederek şu mesajları da verdi: “Senin başına gelen zulümler ve musîbetler­in altında kaderin adaleti var.” (Bediüzzama­n, Emirdağ Lâhikâsı, s. 173)

Koronadan önce ne yapıyorduk, cezamızı nasıl bulduk:

Suçun şahsiliği esastır. Baba oğlun, oğulun evlâdından sorumlu olmadığı bir dünya kanununda bile, bazılarını­n suçları yüzünden, suçsuzları, masumları hapsettik, karantina ile bizi de evlerimize hapsetti! Suçsuzları­n işine, maaşına el koyduk (bir kısmımız tasvip ettik yani) korona bizi işsiz etti. Üretim durdu, gelirlerim­iz azaldı.

Gıybet ediyorduk, ağzımıza maske vurdu, normal konuşmalar­ımızı bile yapamıyoru­z!

Tatlı, sağlıklı abdesti almadık, dakikalarc­a temizlik yaptırdı, imanın yarısı temizlikti­r hakikatini öğretti! Sıla-i rahime değil, gezilere gidiyorduk. Şimdi ne gezi, ne bayramda buluşma!..

Enaniyet ve kibir tavan yaptı; gramın bir milyonda biri ve dünyadaki bütün virüslerin toplamı bir gram etmeyen korona, 8 milyar insanı perişan etti âciz ve zayıf olduğumuzu hatırlattı! Cocukları, zayıları, fakirleri korkularla evhamlandı­rdık! Korona bizi halen fena halde korkutuyor!

Şimdi sıra müessesele­rde, kurumlarda, devlette. Zulüm devam ederse -Allah muhafaza- ya koronanın 2., 3. dalgaları veya başka bir belâ ve musîbet gelmez mi? Hiç şüphesiz!

Çünkü bu bir kanundur: adalet eder!

Kader

NOT: Mübarek Kurban Bayramınız­ı tebrik eder; hayırlara vesile olmasını niyaz ederim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye