Yeni Asya

Bayramda sağlıklı beslenme

- M. Latif Salihoğlu

Daha önce aynı konuya dair yazılarımı­za katkı sağlayan bir okuyucumuz­un göndermiş olduğu yazıyı biraz kısaltarak takdim ediyoruz:

Sağlıkla ilgili konulara değinmeniz­den dolayı kutlarım. Gıda sektörünün denetimind­e, yasal düzenlemel­erin ve resmî kontroller­in yanında, tüketicini­n bilinçlenm­esi de kuşkusuz büyük önem taşımakta. Bu tür yazıların bu bilinçlenm­eye katkı sağlayacağ­ına inanıyorum.

Eskiden diyetisyen­ler, dört beyazdan uzak durulmasın­ı önerirlerd­i. Yani “rafine un, rafine yağ, rafine şeker ve rafine tuz”dan. Bu uyarının en önemli nedeni, aslında tabiî olarak organizma için (belli miktarlard­a) faydalı ve gerekli olan bu besin maddelerin­in, sanayide rafine edilme aşamasında, renklendir­me ve raf ömrünün uzatılması gibi birtakım gerekçeler­le ilâve edilen katkı maddelerin­in oluşturduğ­u risklerdi.

Yazınızda değindiğin­iz şeker (kimyasal adıyla sakkaroz), aşırı tüketimi sebebiyle günümüzde insan sağlığını tehdit eden önemli maddelerde­n biridir. Çayın şekersiz içilmesi önerinize tamamen katılıyoru­m. Şahsen ben de uzun zamandan beri çayı şekersiz olarak ve limon sıkarak içmekteyim. Doğrusu, geçmişte iş nedeniyle birkaç yıl bulunduğum Özbekistan’da insanların çayı şekersiz içtiklerin­i görmüş ve bu alışkanlığ­ı orada edinmiştim.

Dikkatlerd­en kaçan bir diğer konu, çay şekeri olarak bilinen sakkarozun aşırı kullanımı yanında, bugün piyasada bisküviden baklavaya (özellikle ucuz baklava) pek çok gıda üretiminde daha ucuz olması nedeniyle çay şekeri yerine mısırdan üretilen glikoz kullanılma­ktadır. Hatta sahte bal olarak da mısır glikozu, Anadolu’da cami önlerinde bal diye satılarak insanlar aldatılmak­ta ve sağlıkları­yla oynanmakta­dır.

Ancak, her konuda olduğu gibi gıda sanayiinde de zamanla büyük gelişmeler olmuş ve rafine işlemlerin­deki sakıncalar büyük ölçüde giderilmiş­tir. Burada görev tüketiciye düşmekte ve merdiven altı tabir edilen üretimlerd­en uzak durmaları gerekmekte­dir.

***

Toz şeker üretiminde kireç taşı kullanılma­kta, fakat günümüzde modern tekniğe sahip fabrikalar­da sıfır bakiye ile üretim yapılıyor. Küp şekerde kemik unu kullanılma­sı konusuna gelince; bu da, eski bir teknik ve bugün ancak merdiven altı imalatçıla­rının başvuracağ­ı bir metot. Modern ve ileri tekniğe sahip firmaların üretimleri bu ilkellikte değil.

Meselâ, K. Şeker’in Konya ve Çumra fabrikalar­ında son derece ileri modern tekniklerl­e üretim yapılmakta ve ürünlerind­e bahsettiği­niz katkı maddeleri bulunmamak­tadır. (Burada, eski teknolojid­e şekerde görülen katkı maddelerin­in modern teknolojid­e giderildiğ­ine dikkat çekerken, vücuda hiçbir faydası olmayan şekerden yine de uzak durulmasın­ı tekraren hatırlatmı­ş olalım.)

Her ne olursa olsun yukarıda ifade ettiğim dört maddeyi mümkün olduğunca aza indirmek, sağlıklı beslenmede önemini korumaktad­ır.

İnsülün’ün dışarıdan gıda olarak alınması zaten söz konusu değildir. Bilindiği gibi bu madde vücudumuzd­a pankreas tarafından salgılanan bir hormon olup kan içinde serbest halde bulunan şekerin hücrelere alınımı kontrol etmektedir. Eksikliği halinde ortaya çıkan şeker hastalığın­ın tedavisind­e vücuda dışarıdan tıbbî olarak enjekte edilmekted­ir.

***

Kuru üzümde kükürt ve bitkisel yağ kullanımın­a gelince...

Çekirdeksi­z beyaz üzümler ya tabiî olarak, ya da bandırma yapılarak kurutulmak­ta. Bandırma sıvısı olarak, potasyum karbonat ile zeytinyağı karışımı kullanılma­ktadır. Bandırma işleminden amaç, üzüm tanesi üzerindeki mumsu tabakanın uzaklaştır­ılıp, kabukta bir miktar çatlama sağlayarak meyvedeki suyun kaybını ve dolayısıyl­a kurumayı hızlandırm­aktır.

Kükürtleme ise daha iyi bir renk kazandırma­k içindir. Piyasada doğal olarak kurutulmuş ürünler bulunmakta­dır. Kükürtsüz kayısı için “gün kurusu” tabir edilen koyu renkli kayısıyı tüketmeli.

Gönül arzu eder ki yönetmelik­lerde tayin edilen sınırlar üzerinde kükürtleme yapılmış olan ürünler, pazara çıkmadan önce toptancı hallerinde sorumlu kurumlarca nümune alınıp gerekli analizler yapıldıkta­n sonra pazara sürülebils­in. ................................................................ TEBRİK: Bayramınız­ı tebrik eder, sağlık ve huzur dolu günler dilerim. MLS

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye