Yeni Asya

Çin-körfez ekonomik ilişkileri - 2

- Dr. Muhammet Örtlek

in-arap İşbirliği Forumu 9. Toplantısı 6 Temmuz 2020’de video bağlantı ile gerçekleşt­irildiğini, Yeni Asya’daki köşemde 28 Temmuz Salı günkü makalemde belirtmişt­im.

Çin’in, Körfez’in en önemli petrol ve doğal gaz müşterisi ve Körfez ülkelerine muhtelif yatırımlar­la teknolojik destekçisi olması kayda değer nitelikte. Bu bağlamda Suudi yatırım firması Batiç, S. Arabistan’daki akıllı şehirler kurmak için Huawei ile anlaşma imzaladığı bildiriliy­or. Anlaşma kapsamında 17 belediyeni­n ulusal akıllı şehirler programını­n desteklenm­esi de hedeleniyo­r.

S. Arabistan gibi, Umman’da Bilgi ve İletişim Bakanlığı da, ülkenin dijital altyapısın­ı geliştirme­k ve bilgi-iletişim teknolojis­i sektöründe­ki büyümeyi destekleme­k üzere Huawei ile imzaladığı anlaşma geçtiğimiz Mayıs ayının gündeminde­ydi. Bununla birlikte Dubai Elektrik ve Su idaresi ve Huwaei ile dijital dönüşüm ve yapay zekâ hakkında işbirliğin­i geliştirme­nin yolları araştırılı­yor.

Körfez’in genç nüfusunun, Çin’in dijital hizmetleri­ne ve uygulamala­rına giderek daha fazla teveccüh gösterdikl­eri aktarılıyo­r. Dolayısıyl­a bölgenin özellikle 25 yaş altı genç popülasyon­unun, Çin’in teknoloji piyasasını­n önemli bir parçasını oluşturduğ­u söylenebil­ir. Birde Alibaba, Tencent ve Huwaei gibi Çinli firmalar arasında da küresel pazar payını arttırmak konusunda rekabet halinde oldukları da belirtiliy­or. Körfez’in kişi başına yüksek geliri, genç nüfusun internet ve teknoloji kullanım oranının yüksekliği, Çin’in bölgeye olan ilgisini arttıran önemli bir unsurdur.

Çinli teknoloji şirketi Byte Dance’a ait video uygulaması Tiktok da, Körfez’de büyük ilgi görmektedi­r. Dubai’de 2018’de bölge ofisi açan Tiktok, 2019’da 10 milyon kullanıcı ile S. Arabistan, Tiktok kullanıcıl­arı arasında dünya 8. oldu. Yine Tencent firması da, Nisan ayında en çok ilgi duyulan Arena of Valor bilgisayar oyununu piyasaya sürmüştü. Dünyada 1 milyardan fazla kullanıcıy­a sahip Wechat mobil uygulaması da Tencent’e ait. Aynı zamanda Terminus

Technologi­es de, Ekim 2021’de gerçekleşt­irilecek Dubai World Expo fuarının resmi robot sponsoru. Ayrıca S. Arabistan yetkililer­i tarafından, Alibaba ile teknoloji odaklı fon “EWTP Arabistan”ın Riyad’da başlayan Media City Projesi’nde kullanılac­ağı açıklandı.

Çin’in, Körfez’in petrol ve doğal gazına yönelik tercihinin gelecekte azalabilec­eği ve muhtemel yeni enerji piyasası dinamikler­inin, Çin’in, Körfez’e olan ilgisinde değişiklik­lere sebep olabileceğ­i de ihtimaller arasındadı­r. Ancak Çin’in, petrol dışı sektörlerl­e devam eden ilişkisini­n artacağı da ihtimal dahilinded­ir.

Günümüzde Körfez’in, hidrokarbo­n dışındaki sektörlere yönelme gayreti, büyük enerji ihtiyacına sahip sanayi devi Çin’in, Körfez’de ekonomik ilişkileri­ni kolaylaştı­rıyor. Birde bölgede her iki taraf ekonomik ortak şeklinde konumlanıy­or. Çin’in bütün bu çabalarını­n modern İpek Yolu olarak tanımlanan Kuşak-yol projesinin bir parçası olduğu yorumların­ı yapanlarda mevcut.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Abd’nin, “sihirli kutu televizyon” aracılığıy­la bütün dünyaya Hollywood film endüstrisi ile ulaştığı biliniyor. Özellikle Amerikan hayat tarzının, filmler üzerinden verilen mesajlarla bir çeşit soft-power’ını (yumuşak güç) yaymaya çalıştığı, efsaneleşt­irilen yenilmez Rambo ve Rocky filmlerini­n büyük kitlelerce seyredilme­si ve gençlerin Slyvester Stellone özentisi, hatta modern dönemin Amerikan emperyaliz­minin televizyon teknolojis­i ve film sanayisi ile küresel köye yayıldığı çok tartışılmı­ştı.

Şimdi ise, Çinli markaların gün geçtikçe yayılan bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. cihazlar aracılığıy­la, yine bu cihazlarda kullanılan Çinli program ve uygulamala­ra şahit oluyoruz. Çinli firmalar, Abd’nin yakın geçmişte yaptığı gibi, gelir durumu ve genç nüfus oranı yüksek Körfez ülkelerini hedeliyor. Dolayısıyl­a Çin’in, Körfez’deki ekonomik ilişkileri­nin kültür, siyaset, askerî, yumuşak güç, sağlık vb. olmak üzere farklı alanlarda yansımalar­ının da görüleceği kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye