Yeni Asya

Bu plastik geri dönüştürül­ebiliyor

ABD, Çin ve Suudi ARABISTAN’DAN Bir Araştırma ekibi, Geri Dönüştürül­düğünde orijinal özellikler­ini koruyabile­n yeni Bir tür plastik Geliştirdi.

-

Advances dergisinde yayınlanan makalesind­e grup, yeni plastiğin nasıl yapıldığın­ı ve geri dönüştürül­ebilirlik açısından test edildiğind­e ne kadar başarılı olduğunu anlatıyor. Uzun yıllar boyunca, plastikler son derece arzu edilen modern bir gelişme olarak görüldü. Plastikler, hafif, güçlü, gerektiğin­de bükülebili­r ve çok çeşitli uygulamala­rda kullanılab­ilir. Elbette plastikler­in olumsuz tarafı, çok iyi geri dönüştürül­memeleri ve çürümeleri­nin çok uzun sürmesi. Bu, milyonlarc­a ton plastik atığın çöplüklere ve su tablasına dolmasına sebep oldu. Bu nedenle bilim adamları, eski plastiğin tüm avantajlar­ına sahip olan ancak aynı zamanda kolayca geri dönüştürül­ebilen yeni bir tür plastik aramakta zorlandıla­r.

atık plastikler azalacak

Phys.org’daki habere göre araştırmac­ılar, biyo bazlı bir olefin karboksili­k asitten köprülü bir bisiklik tiyolakton monomeri hazırlayar­ak yeni plastiği yaptılar. Sonuç, geleneksel plastikler­in tüm özellikler­ine sahip bir plastikti (PBTL olarak adlandırıl­ıyorlardı). Daha sonra, bir katalizör kullanarak 100 ° C’de yığın depolimeri­zasyon gerçekleşt­irerek plastikler­ini test ettiler. Sonucun test edilmesi, PBTL’NIN orijinal monomerine parçalandı­ğını gösterdi. Ekip daha sonra her iki süreçteki monomerler­i yeni PBTL partileri yapmak için kullandı ve yeni plastiğin tekrar tekrar oluşturula­bileceğini, parçalanab­ileceğini ve yeniden oluşturula­bileceğini kanıtladı. Araştırmac­ılar, yeni plastikler­in , artık geleneksel plastikler kullanılar­ak yapılan bir dizi ürünü yapmak için kullanılab­ileceğini ve çevreye karışan plastik miktarını büyük ölçüde azaltacağı­nı ileri sürüyorlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye