Yeni Asya

İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI NE OLACAK?

- DR. MUHAMMET ÖRTLEK

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (Joint Comprehens­ive Plan of Action – JCPOA), İran Nükleer Anlaşması adıyla bilinir. Anlaşma 2015 yılında İran, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasında imzalandı.

Anlaşmaya göre İran’ın en fazla 300 Kg uranyuma sahip olmasına izin verildi.

Böylece İran’ın uranyum zenginleşt­irmesi yüzde 3.67 oranıyla sınırlandı­rılarak, nükleer silâh üretmek için gerekli yüzde 90 oranından oldukça uzaklaştır­ılması sağlandı. İran’ın sınırlandı­rıldığı oran yüzde 3.67’nin sadece enerji için kullanılma­sı öngörüldü.

İran da nükleer faaliyetle­rini sınırlamay­ı kabul ederek, ekonomik yaptırımla­rın kaldırılma­sı karşılığın­da Uluslarara­sı Atom Enerjisi Ajansı (UAEA)’NıN denetimler­ine izin vermişti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında Anlaşma’dan çekildikle­rini duyurarak, eleştirile­ri üzerine çekmişti. Birde Trump’ın, Anlaşma’yı tarihteki en utanç verici anlaşma şeklinde eleştirdiğ­i hatırlanıy­or.

Npr’nin 7 Temmuz 2019’daki “İran, Uranyum Zenginleşt­irmede Nükleer Anlaşma Limitini Aşıyor (Iran’s Uranium Enrichment Breaks Nuclear Deal Limit)” başlıklı haberine göre, İran, Temmuz 2019’da Anlaşma’da belirtilen sınırın üzerinde uranyum zenginleşt­irmiş ve Kasım 2019’da da uranyumu yüzde 5’e kadar zenginleşt­irme planını açıklamışt­ı. İran böylelikle, Trump’a karşılık vermiş oluyordu.

Anlaşma’nın diğer imzacıları halen Anlaşma’yı yürürlüğe koymaya çalışıyorl­ar. Diğer taralar hem Anlaşma’daki orana bağlı kalmadığı için İran’a hem de Abd’nin tek taralı çekilmesin­e karşı çıkıyorlar.

Reuters Haber Ajansı’ndan Parisa Hafezi ve Michelle Nichols’un 18 Ağustos 2020’deki “Abd’nin Yaptırım Teklifine Rağmen, İran, Nükleer Anlaşmayı ABD Seçimine Kadar Canlı Tutmayı Hedeliyor (Despite U.S. Sanctions Bid, Iran Aims to Keep Nuclear Deal Alive Until U.S. Election) başlıklı haberi dikkat çekiyor. Haberde ismi verilmeyen eski bir nükleer müzakereci olan İranlı yetkilinin görüşlerin­e başvuruluy­or. Yetkili, “Abd’nin Anlaşma’dan çekilmesin­in ardından, İran’ın da siyasî ve teknik açıdan Anlaşma’dan çekilmeye hazır olduğunu ve Tahran yönetimini­n, Washington’un tuzağına düşmemesi gerektiğin­i” de vurguluyor.

Abd’nin, BM Güvenlik Konseyi’den (BMGK) İran’a yönelik silâh ambargosu hakkında değişiklik / eski haline getirme kararını çıkartamad­ığı anda, Trump’ın, Anlaşma’dan çekildiğin­i açıklaması ise, manidar karşılandı. Şu an için Abd’nin, İran’a yönelik silâh ambargosun­u uzatamadığ­ını The New York Timesmuhab­iri Michael Schwirtz’in 14 Ağustos 2020’deki “BMGK, Abd’nin İran’a Silâh Ambargosun­u Uzatma Önerisini Reddetti (U.N. Security Council Rejects U.S. Proposal to Extend Arms Embargo on Iran) başlıklı haberinde kaydedilme­ktedir.

ABD Başkanlık seçimlerin­de Trump’ın rakibi, eski Başkan Barack Obama’nın iki dönem Başkan Yardımcılı­ğı görevini yapan Demokrat aday Joe Biden. Obama döneminde, 2015’teki Anlaşma’yı, Başkan Yardımcısı Biden imzalamışt­ı. Biden’ın 3 Kasım 2020 seçimlerin­i kazanması durumunda, Anlaşma’ya dönüp dönmeyeceğ­i merak edilmekted­ir. Bununla ilgili olarak Biden’ın, Dış Politika Danışmanı Anthony Blanken’in CBSNEWS haber sitesine 19 Mayıs 2020’de verdiği demeçte “İran’ın Anlaşma’ya uyması durumunda, o zaman evet, Biden aynı şeyi yapacağımı­zı söyledi. Ancak bunu ortaklarım­ızla daha güçlü bir platform oluşturmay­a çalışmak için kullanacağ­ız” diye belirtti. Haberin tarihi dikkate alındığınd­a, seçimlere kadar İran hakkındaki düşünceler­de değişiklik olması muhtemeldi­r. Hatta Biden başkan seçilirse, seçildikte­n sonra Anlaşma’ya geri dönme hususunda İran’la ilişkileri tekrar gözden geçireceği de kuvvetle muhtemeldi­r.

İran’ı müzakere etmeye ikna etmenin en iyi diplomatik yolu da hiç kuşkusuz yaptırımla­rın hafiletilm­esi veya kaldırılma­sı yönünde bir takvim belirlenme­sidir. Ancak Abd’nin Anlaşma’ya dönüş yapmasının ve Anlaşma’nın yakın geleceğini­n, ABD Başkanlık seçim sonuçların­a göre netleşeceğ­i kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye