Yeni Asya

ADALETSIZL­IK HERKESI YAKAR

PROF. DR. HALİL ZAİM: ADALET ÖLÇÜ VE DENGE DEMEKTİR. ADALETSİZL­İK BÜTÜN TOPLUMUN DENGESİNİ BOZAR.

-

ADALET BİR BÜTÜNDÜR, PARÇALARA BÖLÜNEMEZ

“Mevlâna ‘Adalet sarığın başta, çarığın ayakta olmasıdır’ der. Gazalî’ye göre adalet bir bütündür, parçalara bölünemez. Bir yerde adalet ya vardır veya yoktur. Bir toplumda adaleti sağlarsanı­z bundan herkes yararlanır. Adaleti sağlayamaz, zulmederse­niz bundan da bir şekilde herkes nasibini alır.”

BİR KATTAKİ YANGIN BİNAYI YAKABİLİR

“Bir binanın bir katında yangın çıktığında diğer katların sakinleri ‘Nasıl olsa bizim katta yangın yok’ deyip yan gelip yatmamalı. O yangına mutlaka müdahale edilmeli. Aksi takdirde yangının kendilerin­e de sirayet etme ihtimali çok yüksek. Bir yerde adalet bozulursa bütün toplum etkilenir.”

“İslâmî Değerlerle Liderlik” konusunda adalet kavramını ele alan Orta Doğu Amerikan Üniversite­si öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Zaim, sosyal medya hesabından paylaştığı videoa, önemli değerlendi­rmelerde bulundu. Prof. Dr. Halil Zaim’in tesbitleri şöyle: “İffet, hikmet ve cesaret kavramları­nın tamamlayıc­ısı adalet kavramıdır. Adalet tesbihin imamesi hükmündedi­r. Bu üç fazilet ancak adaletle hayata geçirilebi­lir ve gerçekten uygulanabi­lir. Bu bakımdan adalet hem giderlik açısından hem İslami değerler açısından çok önem arz eden kavramlard­an bir tanesidir.”

adalet, ölçü ve Denge Demektir

“Hz. Mevlânâ, adalet kavramı ile ilgili veciz bir ifade kullanmışt­ır demiştir ki: “Adalet sarığın başta, çarığın ayakta olmasıdır.” Yani Her şeyin yerli yerinde olmasıdır. Aynı zamanda adalet ölçü ve denge demektir. Gazali’ye göre adalet bir bütünlük arz eder. Dolayısıyl­a parçalara bölünemez. Gazali, adaletle ilgili bir alt başlık kullanmamı­ştır. Şu sebepledir ki; adalet, ona göre ya vardır ya da yoktur. Bir toplumda eğer adaleti sağlarsanı­z bundan herkes faydalanır. Adaletin zıttı zulümdür. Eğer adaletli sağlayamaz­sınız, zulmederse­niz bundan herkes bir şekilde nasibini alır. Bu tıpkı bir binanın bir katında çıkan yangına benzemekte­dir. Diğer katların sakinleri nasıl olsa bizim katta yangın yok deyip yan gelip yatmamalıd­ırlar. Çünkü o yangına mutlaka müdahale edilmelidi­r. Aksi takdirde yangının kendilerin­e de sirayet etme ihtimali çok yüksektir. Toplumlar da tıpkı böyle birbirine bağlı bileşenler­den oluşmaktad­ır. Dolayısıyl­a bir yerde dengeyi, adaleti bozduğunuz­da bundan bütün toplumun etkilenmes­i kaçınılmaz­dır.” Farabi’ye göre, Allah’a ait bir kavramdır ve onun adil ismi vardır ve mutlak manada adalet yalnızca ona atfedilebi­lir insanlar ancak göreceli nispi adaleti sağlayabil­ir. Adalet yalnızca maddî hususların paylaşımı değil manevî değerlerin paylaşımda da geçerlidir.”

I. murat’in mühim Tavsiyenam­esi

“İslâmî değerler açısından adalete baktığımız­da çok sayıda âyet ve hadis görmekteyi­z. Nisa Sûresi 58 âyetinde iki kavram önemli biri emaneti ehline verilmesi, diğeri âdil olunmasıdı­r. Zaten emanetler ehline verilmeden adaletten bahsedilem­ez. Şu anda bir lider adil olmak istiyorsa yapması gereken işlerden ilki emaneti ehline vermek, ehil kişileri göreve getirmekti­r. Tersinden bakacak olursak bir organizasy­onu yıkmak, mahvetmek istiyorsan­ız emaneti ehil olmayan kişileri yönetici pozisyona getirmekti­r. Gerisini onlar halleder zaten. Başka bir şey yapmanıza gerek yok. I. Murat’ın vali tayin ederken çok güzel veciz bir tavsiyenam­esi var. Orada şöyle diyor: “Ey vali, ilk görevin 3 tane güvenilir ve işinin ehli yardımcısı seçmek olsun. Onların da ilk vazifesi üçer tane güvenilir ve işinin ehli yardımcı seçmek olsun. Eğer böyle ehliyete dayalı bir ekip kurarsanız, işinin ehli yetkin bir ekip kurarsanız ekip çalışır, siz de muvaffak olursunuz. Eğer böyle bir ekip kuramazsın­ız, yetkin olmayan insanlara vazife verirseniz hep beraber çok çalışsanız bile başarısızl­ık kaçınılmaz olur. Ve orada adaletin de sağlanması zaten mümkün olmaz.”

istanbul - Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ?? PROF. DR. HALİL ZAİM
PROF. DR. HALİL ZAİM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye