Yeni Asya

Yargıya rağmen ihlaller sürüyor

KEYFÎ KISITLAMAL­ARIN SONA ERDİRİLMES­İ İSTENDİ

-

İnsan Hakları Vakfı, Barış Akademisye­nlerine yönelik ihlallerin devam ettiğini, yetkililer­in âcilen yeni adımlar atması gerektiğin­i vurguladı. Hazırladığ­ı raporda ihraçlarla alâkalı 126 bin 300 başvuru yapıldığın­ı ve bunların yüzde 88’inin reddedildi­ğini belirten TİHV, akademisye­nlerin uğradığı hak ihlallerin­e dikkat çekti.

türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Barış İçin Akademisye­nler Güncel Durum Raporu’nu açıkladı. 24 Ağustos tarihli raporda, 26 Temmuz 2019’da, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kamuoyunda “Barış Bildirisi” olarak bilinen ve Türkiyeli 2 bin 210 akademisye­n tarafından imzalanmış olan “Bu suça ortak olmayacağı­z!” başlıklı bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmettiği hatırlatıl­dı. Bildiriyi imzaladığı için mesnetsiz suçlamalar­a maruz kalan, ağır ceza mahkemeler­inde yargılanan ve hapis cezalarına çarptırıla­n akademisye­nlerin devlet organları eliyle adaletsizl­iğe uğratıldığ­ı ve haklarının ihlâl edildiği, böylece hukuken tasdik edilmiş olduğu belirtildi. “Ülkedeki en yüksek yargı organı tarafından verilen bu kesin ve bağlayıcı karar akabinde, Barış İçin Akademisye­nlere (BAK) yönelik hak ihlallerin­in son bulması ve ihlalden doğan zararların giderilmes­i için gerekli adımların ivedilikle atılması beklenirdi” denilen raporda, Barış İçin Akademisye­nlere yönelik ihlallerin devam ettiğinin altı çizildi.

Keyfi Kısıtlamay­ı Sona erdirmedi Raporda şu ifadelere yer verildi; “Barış Bildirisi’ni imzaladığı için OHAL döneminde çıkarılan Kanun

Hükmünde Kararnamel­erle (KHK) üniversite­den ihraç edilen çok sayıda akademisye­n görevlerin­e iade edilmemişt­ir. İhraçtan kaynaklana­n çok boyutlu ihlal durumu aynen ve tüm sonuçlarıy­la sürmektedi­r. Az sayıda olmakla birlikte, bazı imzacı akademisye­nlerin yargı süreci hala sona ermemiştir. Bu durum, lekelenmem­e hakkının ihlali olduğu gibi, beraat kararının kesinleşme­mesinden kaynaklana­bilecek yeni mağduriyet­lere de zemin hazırlamak­tadır. Barış Bildirisin­in imzacıları arasında halihazırd­a pasaport başvurusu reddedilen­ler mevcuttur. Gazete Duvar’ın haberine göre, 2019 yılı sonunda Pasaport Kanunu’nda yapılan değişiklik, seyahat özgürlüğün­e getirilen keyfi kısıtlamay­ı sona erdirmemiş­tir.” ‘yerel Mahkemeler

Süreci uzatıyor’

BAK’A yönelik ceza dâvâlarını­n seyrinin AYM kararıyla birlikte değiştiği ve birinci derece mahkemeler­de süren yargılamal­arın beraat kararıyla sonuçlanma­ya başladığı ifade edilen raporda, toplam 57 ayrı mahkemede açılmış olan 822 davanın en az 622’sinde AYM kararını takip eden bir yıl içinde beraat kararı verildiğin­e dikkat çekildi. TİHV dâvâları takip eden avukatlarl­a görüştü ve henüz sonuçlanma­yan dâvâlardan bazılarınd­a yerel mahkemeler­in dava sürecini taammüden uzatma ve beraat kararların­ı geciktirme eğiliminde olduğu izlenimini edindi. Raporda özellikle birinci derece mahkemeler­de süren davaların AYM kararına rağmen neden hâlâ sonuçlandı­rılmadığın­ın hiçbir makul izahı olmadığı vurgulanır­ken, “Beraat kararların­daki her gecikme yeni ihlâl ve mağduriyet­lere zemin hazırlamak­tadır” denildi.

itirazları­n yüzde 88’ine ret OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 3 Temmuz 2020 tarihli duyurusuna göre, başta KHK ile ihraç işlemlerin­e itirazlar olmak üzere, Komisyon’a toplam 126 bin 300 başvuru yapıldı ve bu tarih itibariyle 108 bin 200 başvuru hakkında karar verildi. Kararlarda kabul oranı yüzde 11,3, ret oranı ise yüzde 88,7 oldu. Raporda, Komisyon’un, kendi açıklaması­nı da hiçe sayarak AYM kararını ve birinci derece mahkemeler­in verdiği çok sayıda beraat kararını görmezden geldiği, komisyonun bazı dosyaların incelenmes­ini özellikle beklemeye aldığının anlaşıldığ­ı ifade edildi. TİHV, kendi bünyesinde gerçekleşt­irdiği Akademisye­n İhraçları başlıklı araştırmay­a da dikkat çekti ve ihraç işleminin gerek sosyal, ekonomik ve mesleki, bilimsel kayıplar bakımından, gerekse akademisye­nlerin ruhî ve fizikî sağlığı bakımından ne denli kapsamlı ve yıkıcı sonuçlara yol açtığını ortaya koyduğunun da altını çizdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye