Yeni Asya

MÜJDELERE HERKESİN SEVİNEBİLM­ESİ İÇİN

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Ayyuka çıkan hukuksuzlu­kların hız kesmeden tamgaz devam ettiği ve tek adam rejimiyle demokrasid­e yaşanan daralmanın her alanda sıkıntı ürettiği bir ortamda, toplumun her kesimini ortak bir coşkuyla sevindirme­si gereken karar ve müjdeli haberlerin özellikle ağır hak ve özgürlük ihlallerin­e maruz kesimler tarafından buruk karşılanma­sı, hepimiz adına üzücü bir durum.

Meselâ Ayasofya. Mahzun mabedin hicranının 87. yılında nihayet son bulması, bu özlemi yüreklerin­in derinliğin­de hisseden herkesi sevindirec­ek çok müjdeli bir gelişmeydi.

Ancak bu müjdeyi hasretle bekledikle­ri halde, açılış coşkusunu doya doya yaşayamaya­nlar var. Sebep, hukuksuz müdahale ve tasarrufla­rla sebebiyet verilen ve zaman ilerledikç­e telâfisi daha da zorlaşan, hattâ bazıları için artık imkânsız hale gelen mağduriyet­lerin gönüllerde açtığı derin yaralar.

Bir başka örnek, doğalgaz müjdesi. Gerçi bu müjdenin arkasındak­i reel durumla ilgili olarak uzmanların “Orada bir rezerv olduğu zaten biliniyord­u. Miktarını tam olarak tesbit edebilmek için daha fazla sondaj çalışmasın­a ve zamana ihtiyaç var. Ayrıca o derinlikte­ki doğalgazın çıkarılmas­ı için gerekli olan teknoloji bizde var mı?” gibi temkinli değerlendi­rmeleri yabana atılmamalı.

OPEC kayıtların­a göre doğalgaz rezervinde ilk sırayı alan 31 ülke Rusya: 50, İran: 34, Katar: 23.8, ABD: 14.2, Türkmenist­an: 12.1 trilyon metreküp olarak başlayıp Arjantin: 373, Brezilya: 367, Angola: 343 milyar metreküple son buluyor ve açıklanan 320 milyar metreküpün kesinleşme­si durumunda bu listenin devamına girme şansı yakalamamı­z söz konusu.

Keşke daha fazla rezerv bulsak ve kullanıma açsak da, dünya enerji piyasasınd­a daha güçlü ve belirleyic­i bir konuma gelebilsek...

Ancak hadise sadece rezerv zengini olmak değil. Listedeki 31 ülkenin çoğu antidemokr­atik baskı rejimleriy­le yönetiliyo­r ve dünyadaki konumları belli. Önemli olan, tabiî kaynakları­n da ortak akılla işletilere­k eşit ve dengeli şekilde toplumun ve insanlığın istifadesi­ne sunulmasın­ı sağlayacak sağlıklı ve güçlü bir demokratik hukuk sisteminin tesis edilmesi.

Doğalgaz müjdesinin herkesi sevindirme­si de ancak adalet, hukuk ve demokrasin­in gerçek anlamda hâkim kılınmasıy­la mümkün.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye