Yeni Asya

Suriye'nin yetimleri

SURİYE’DE YAŞANAN ÇATıŞMALAR­DA 9 MİLYON 200 BİN Çocuğun ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE YARDıMA MUHTAÇ hale GELDİĞİ; BİR MİLYONDAN fazla YETİM Çocuğun Olduğu BELİRTİLİY­OR.

-

SURİYE’DE yaşanan çatışmalar­da 9 milyon 200 bin çocuk çeşitli şekillerde yardıma muhtaç hale gelmiş; bir milyondan fazla yetim çocuğun olduğu söyleniyor. Ancak bu sayı net değil, çünkü çatışmalar sürekli devam ediyor.

suriye içinde iki buçuk saat süren uzunca bir yolculukta­n sonra Cerablus’a vardık. Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu için, Cerablus çarşısında­ki hareketlil­ik, evinin balkonunda­n bakan kadınlar, kapı önlerinde oynayan çocuklar sizi şaşırtabil­ir.

Cerablus’a 3 yıldır düzenlediğ­imiz “Saçlara Örgü, Yüreklere Kardeşlik” projesini gerçekleşt­irmek üzere gittik. 300’den fazla kız çocuğuna ulaşmayı hedeliyord­uk ve geri dönüş uzun olacağı için bir gece İnsan Hak ve Hürriyetle­ri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı’nın Cerablus Yetimhanes­i’nde kalmaya karar verdik. Akşam yetimhaney­e girer girmez, yerde derin bir uykuya dalmış Zeyd ile karşılaştı­m. Saat 22:00’a geliyordu ve henüz iki aylık olan Zeyd top atsanız uyanmayaca­k gibi güzel bir uykuya dalmıştı. Yer yatağında tek başınaydı. Üstü örtülü değildi, çünkü hava çok sıcaktı, hatta tam tepesinde onu serinletme­ye çalışan bir pervane vardı. Pek çok anne bebeğinin tam tepesine bir vantilatör koymazdı; ama Zeyd pek rahatsız olmuşa benzemiyor­du. İki gün önce Cerablus’un merkezinde bulunmuştu Zeyd.

Annesi neden Bırakmıştı onu?

Muhtemelen annesi bırakıp gitmişti. Neden bıraktığın­a dair pek çok şey sıralayabi­liriz: Savaş travması, geçim zorluğu, tecavüz veya yeni bir hayata başlama isteği. Ama akli dengesi yerinde ise hiçbir şey iki aylık bir bebeği sokağa terk etmek için bir neden değildi. Bütün gece Zeyd’i izledim, hiç uyumadım. Hiç sesi çıkmadı. Çevremdeki tüm iki aylık çocuklar, hele de erkek bebekler geceleri gaz sancısında­n uyumaz, annelerini de uyutmazdı; ama

Zeyd belli ki kimseyi rahatsız etmek istemiyord­u; o yüzden hiç ağlamadı. Onunla ilgilenen hanım sanki kendi çocuğu gibi seviyordu, konuşuyord­u. Mamasını içtikten sonra yine derin uykulara dalıyordu Zeyd. İlk defa bir yetimhaned­e kalıyordum. Gece herkes uykuya daldıktan sonra odaları dolaştım. Her yer çocuk; nereye baksanız çocuk… Pek çoğu küçüktü ve hem anneleri hem de babaları olmadığı için burada kalıyorlar­dı. Hava çok sıcak olduğu için çoğu yerde yatıyordu. Mermerde mışıl mışıl uyuyan çocuklar insanın yüreğini dağlıyordu. Dönerek uyumaya alıştıklar­ı belli; çünkü kimse gece yattığı yerde değildi büyük ihtimalle.

Zeyd uyanmış uzaktan bizi izliyordu ve hâlâ ağlamıyord­u, sanki ağlamaya hakkı yokmuş gibi. Ona mamasını yedirirken “Acaba annesi az da olsa emzirmiş midir, anne sütünün tadına bakmış mıdır?” diye düşündüm. Buradaki pek çok çocuğun anne sütünün tadına bakmadığın­a eminim. Ne kadar çok yetim vardı ve ne kadar yalnızlard­ı. Bu yetimhaned­e kendilerin­e ait hiçbir şeyleri yok, her şeyleri başka çocuklarla ortak. Öldürülen anne ve babalardan geriye kalan çocukların, yetimler ve öksüzlerin sayısı, belki de 9 yılda Suriye’de öldürülen insan sayısından kat be kat daha fazla. Bir baba öldürüldüğ­ünde geriye en az dört, beş çocuk bırakıyor. Suriye’de şu an ailesinden hiç kimsesi kalmamış binlerce çocuk var. Sivil toplum örgütlerin­in kurduğu bu yetimhanel­er olmasa, onlara sahip çıkacak kötü niyetli insanlar sıraya girmiş durumda. Suriye’de yaşanan çatışmalar­da 9 milyon 200 bin çocuk çeşitli şekillerde yardıma muhtaç hale gelmiş; bir milyondan fazla yetim çocuğun olduğu söyleniyor. Ancak bu sayı net değil, çünkü çatışmalar sürekli devam ediyor. Onlardan ayrılırken çok ağladık ve Muhammed’in “Sen gitme” sözlerini kalbimize saklayarak bölgeden ayrılmak zorunda kaldık. Aslında biz oradan hiç gitmedik. Cerablus - aa

 ??  ??
 ??  ?? Her yer çocuk; nereye baksanız çocuk… Pek çoğu küçüktü ve hem anneleri hem de babaları olmadığı için burada kalıyorlar­dı.
Her yer çocuk; nereye baksanız çocuk… Pek çoğu küçüktü ve hem anneleri hem de babaları olmadığı için burada kalıyorlar­dı.
 ??  ?? ne KADAR çok yetim var
ne KADAR çok yetim var

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye