Yeni Asya

Gözleri büyüklerde­n çok Kobİ’lerde

Küçük ve ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER (KOBİ), SİBER SALDIRILAR­A KARŞI YETERİNCE SAVUNMA GELİŞTİRME­DİKLERİ İçİn SİBER SUÇLULAR AÇISINDAN DAHA CAZİP HEDEFLER OLARAK ÖNE ÇIKIYOR.

-

küçük ve orta ölçekli işletmeler, siber saldırılar­a karşı yeterince savunma geliştirme­dikleri için siber suçlular açısından daha cazip görülüyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET’IN mercek altına aldığı çeşitli raporlar, Kobİ’lerin en çok fidye yazılımı saldırılar­ına uğradığını gösteriyor. Dünya Bankası (World Bank) verilerine göre, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) dünya çapındaki işletmeler­in yüzde 90’ını oluşturuyo­r ve istihdamın yüzde 50’sinden fazlasını temsil ediyor. Bunlar, aile restoranla­rından yeni girişimler­e ve daha az sayıdaki personele maaş ödeyen yerleşik firmalara kadar uzanan işletmeler olarak öne çıkıyor.

ekonomİnİn bel kemİğİ, ama SİBER SALDIRILAR­A KARŞI hazirliksi­z

Kobİ’lerin ortak noktaların­dan biri de siber tehditlerl­e başa çıkmak için yeteri kadar hazırlıklı olmayışlar­ıdır. Bu tür saldırılar, iş ve gelir kaybına yol açan DDOS saldırılar­ından, fidye yazılımlar­ını da içeren kötü amaçlı yazılım saldırılar­ına kadar çeşitlilik gösterebil­iyor ve şirketin iflasına bile sebep olabiliyor.

kobİ’lerİn en büyük zorluklari ne?

KOBİ’LER, büyük işletmeler­e göre, kaynak eksikliği nedeniyle bu siber saldırılar­a karşı yeterince savunma geliştirme­dikleri için daha cazip hedeler olarak öne çıkıyor.

ABD merkezli Ponemon Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kobİ’lerin karşılaştı­ğı en büyük zorluk, güvenlik açıkları ile başa çıkacak personel eksikliği. En büyük ikinci zorluk ise bütçelerin­in sınırlı olması. En büyük üçüncü zorluk, firmaların siber saldırılar­a karşı nasıl korunacakl­arı konusunda bir anlayışa sahip olmamaları.

Seçenekler neler?

“Fidye yazılımı saldırısın­dan kaçınmanın anahtarı, önlemektir“diyen ESET Güvenlik Uzmanı Jake Moore, korunmak için şu tavsiyeler­ini paylaşıyor:

-Tüm çalışanlar, en güncel siber güvenlik uygulamala­rından haberdar olmak için düzenli eğitilmeli.

-İşletim sistemleri­nizi ve diğer yazılımlar­ınızı her zaman mevcut en yeni sürüme güncelleme­li ve bir yama yayınlandı­ğında uygulanmal­ı.

-Her zaman en kötüsüne hazırlanın ve en iyisini umun.

-Yedekleme, hem bireyler hem büyük işletmeler dahil herkes için gereklidir.

-Gereksiz yazılım veya hizmetleri devre dışı bırakarak veya kaldırarak saldırı ihtimaller­ini azaltın.

-Saygın, çok katmanlı bir güvenlik çözümünün değerini asla hafife almayın.

 ??  ?? İş ve gelir kaybına yol açan DDOS saldırılar­ından, fidye yazılımlar­ını da içeren kötü amaçlı yazılım saldırılar­ına kadar çeşitlilik gösterebil­iyor ve şirketin ilasına bile sebep olabiliyor.
İş ve gelir kaybına yol açan DDOS saldırılar­ından, fidye yazılımlar­ını da içeren kötü amaçlı yazılım saldırılar­ına kadar çeşitlilik gösterebil­iyor ve şirketin ilasına bile sebep olabiliyor.
 ??  ?? eset Güvenlik uzmanı Jake Moore
eset Güvenlik uzmanı Jake Moore

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye