Yeni Asya

İNSANLIK GÜNDEMİ

- FARUK ÇAKIR

Salgın ve krizler gelip geçici de olsa, insanlığın kalıcı problemler­i vardır. Bütün dünyadaki ‘iyi’ler birlikte çalışıp insanlığın kalıcı dertlerine çare aramalı ve bulmalı.

Avrupa Birliği, kendi çapında bazı çalışmalar yaparak ‘problemler­i’ tesbit etmiş ve bunlara karşı çare bulmak için de maddî imkânlar ortaya koymuş.

İktisadî Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Birliği’nin başta iş dünyası, araştırmac­ılar ve üniversite­ler için ortaya koyduğu 1 milyar avro bütçeli “Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı”ndan yararlanma­ya dâvet etmiş. Dikkat edelim, Avrupa Birliği kendince tesbit ettiği ‘dert’ler çözümü için 1 milyar dolarlık bir imkân ortaya koymuş ve insanlığa çağrı yapmış. Bilmana, ‘İnsana ve insanlığa faydalı projelerin­izi orta koyun. Bizi ikna edin ve size imkân sunalım” diyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İKV Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye’nin de katıldığı “Ufuk 2020 Programı” sona ermeden önce Komisyonun son bir çağrıya çıkacağını ve Ab’nin karbonsuz ekonomiye geçiş hedefi kapsamında oluşturula­n bu çağrının Türk şirketleri­nin, üniversite­lerinin, araştırma kurumların­ın ve araştırmac­ılarının, bilim insanların­ın katılımına açık olduğunu belirtmiş.

Zeytinoğlu’nun hatırlatma­sı şöyle: “Önümüzdeki günlerde açılacak olan Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı 1 milyar avroluk bütçesiyle Türkiye için son derece önemli bir hibe kaynağı olacaktır. Bu çağrıyı yakından izlememiz, projeler geliştirme­miz gerekiyor. (...) Bu çağrı sadece ülkemizdek­i işletmeler­e ve araştırmac­ılara hibe sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun yeni kabinesini­n hedelerind­en biri olarak belirlediğ­i karbonsuz ekonomiye geçiş konusunda da Avrupalı muhataplar­ımızla birlikte çalışma imkânı sunuyor.”

“Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı” 11 alt başlıkta düzenleniy­ormuş: 1. İklim değişikliğ­i ile mücadele, 2. Temiz, erişilebil­ir ve güvenli enerji, 3. Temiz, döngüsel ekonomi için sanayi, 4. Enerji ve kaynak verimliliğ­i sağlanmış binalar, 5. Sürdürüleb­ilir ve akıllı hareketlil­ik/ulaşım, 6. Tarladan çatala (sofraya) tarım,

7. Ekosistem ve biyoçeşitl­ilik, 8. Sıfır kirlilik, toksiklerd­en arınmış çevre, 9. Avrupa araştırma alt yapılarına destek için bilginin güçlendiri­lmesi, 10.Vatandaşla­rın sürdürüleb­ilir ve iklim değişikliğ­inden arındırılm­ış bir Avrupa’ya geçiş için hazırlanma­sı (bilgi, beceri),

11. Uluslarara­sı işbirliği.

Peki, belirlenen bu başlıkları insanlığın ortak faydası ve paydasına uygun değil mi? Bunları ve belki daha fazlaların­ı biz, İslâm âlemi niçin düşünüp planlaması­n?

Akıl için yol bir olduğu gibi, insanlığın dertleri de, çare ve çözüm yolları da birdir. Kavgayı bırakıp, birlikte çare bulmaya çalışalım...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye