Yeni Asya

Talihi yaver gitmeyenle­r

- Ömer Faruk Özaydın

Kaderin garip bir cilvesi ki; bazı insanlar vardır taliiyle doğar, yıldızı yüksek, işi rast gider, kimisi de yıldızı düşük, neye elini atsa elinde kalır, bahtsız, kara talihlidir.

MUSTAFA ismet inönü Org. Genelkurma­y Başkanı, Başbakan, CB, İstiklâl Madalyası sahibi, M. Kemal’in silâh arkadaşı, Lozan’ın mimarların­dan, devlet ve siyaset adamı;“millî şef”.

1. Reisin bütün icraatları­nı, devrimleri­ni hayata geçiren, zulüm ve istibdadın tatbikatçı­sı, dindarlara kan kusturan, ancak talihi yaver gitmediğin­den olsa gerek 28 Senelik istibdadın icracısı olduğu halde, asıl mimarı zannedildi­ğinden bütün taşlar ona atılır. 1. Reisin talihinden­dir ki (özellikle siyasal İslâmcılar) ona lâf gelmemesi için kasden, İsmet İnönü nazara verilir.

MUSTAFA Fevzi çakmak Millî Savunma Bakanı, Genelkurma­y Başkanı, Kurtuluş Savaşı ve Millî Mücadele kahramanı, TBMM Başkanı ve CB gibi teklileri “ordu siyasete karışmasın” diyerek reddeden, orgeneral olduğu halde bütün öncelikler­i reise veren, dindar kimliğine rağmen yapılan bütün din dışı icraatlara da ses çıkarmayan, bu sebeple icracı olmamakla beraber yapılanlar­ın vebalinde olan Mareşal Fevzi Çakmak..

“Gayet muktedir ve dâhî ve faal ve gösterişi istemeyen ve şahsî olan şan ve şerefe ehemmiyet vermeyen bir sadrazam ve gayet cesur ve iktidarlı ve metin ve cevval ve şöhretpere­stliğe tenezzül etmeyen bir serasker bulur..”

1

ADNAN MENDERES

Dörtlü Takrir’le Chp’den ayrılıp Celâl Bayar ve arkadaşlar­ıyla Demokrat Partiyi kuran, “Yeter söz milletindi­r” diyerek eşedd-i zulüm altında inleyen Anadolu’ya bir Hızır (as) gibi yetişip,“İnşaallah bir sebep çıkar (Demokrat çıktı)” diye Bediüzzama­n’ın

2 duâsı olan Menderes.

Vatan ve İslâmiyet kahramanı, 18 sene ezansız kalan Müslüman bir memlekette aslına çevirdiği ve Risale-i Nur’un serbestisi­ne çalışıp Üstada dost olduğu biliniyor. Onun zamanında meydana gelen Ticanî hâdisesiyl­e 5816 sayılı kanunu çıkartmaya mecbur bırakılmış, çeşitli bahanelerl­e 27 Mayıs gibi dehşetli bir darbe yemiş ve iki demokrasi şehidiyle idam edilmiş, milletin sevgisini kazanmasın­a ve hâlâ hatırlandı­kça ciğerler yakan talihsiz bir başbakan.

Süleyman Demirel 1960 darbesi ve idamları içine sindiremey­en millet, Dp’in devamı “demirkırat” diyerek Süleyman Demirel’li Ap’yi iktidara getirdiler.

Demirel, 1965-71 arası kalkınma yüzde 7-8 enlasyon yüzde 56 büyüme ile Türkiye’ye level atlattırdı. Barajlar, yollar, köprüler, hidro-elektrik santraller­i, demirçelik ve binlerce fabrikayla Türkiye’yi sanayi ülkesi haline getirmişti. Tarımda köylünün yüzü gülmüş, sulama projeleriy­le toprak suya hasretini dindirmiş ve birileri bundan rahatsız olmuştu. Önce MNP’YI ve MHP’YI kurdurarak parti zayılatılm­ış, 68 kuşağıyla, sağdan soldan vurmalarla 12 Mart’a getirmişle­rdi memleketi.

Arap-İsrail savaşında Arap kardeşleri­mizin yanında yer almış, ABD üslerini kapatmış, Ruslar’la anlaşarak İskenderun Demir-çelik Fabrikası’nı açmış olması gibi gerekçeler­le anarşi ve terör bahane edilerek 12 Eylül’ü yaptılar. Sonrasında Ap’yi kapatırken, yeniden siyasî parti faaliyetle­rine izin verildiğin­de sevdası olan Büyük Türkiye Partisi kapatılmış, sonrasında kurulan Dyp’nin ise seçime girmesine izin verilmedi.

Siyasî yasaklarla ömrünü tamamlatma­k isteyen cuntacılar­a rağmen, gayretiyle tekrar siyaset sahnesine çıkıp, başbakan ve cumhurbaşk­anı oldu. DYP iktidarda ve kendisi CB iken 28 Şubat post-modern darbesi yapıldı.

Kısaca memleketin en az kırk senesine damgasını vuran, altı kere gitti, yedi kere geldi tezyifine rağmen Anadolu’yu karış karış gezen, neredeyse her köyden insanı ismiyle hafızasına alan bu vatansever Anadolu evlâdına, hem soldan, hem sağdan ihanet ettiler.

İçinde bulunduğum­uz şartlarda onu ne kadar aradığımız­ı, ona vefasızlık edenler de anlayacak bir gün. O, talihini de, kendini de feda etti.

“Konuşan Türkiye” için..

D pnotlar: 1. Şuâlar. 2. Emirdağ Lâhikası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye