Yeni Asya

Yerli ve Millî Neuralink: Aklink

- Adnan Nacir adnannacir@gmail.com

Tesla gibi çarpıcı, Spacex gibi ayakları yere basan fikirleri ve onları hayata geçirmesi ile tanınan Elon Musk, Neuralink isimli şirketinin projeleri ile yine gündemde. Neuralink şirketi, insan beynine yerleştire­ceği elektronik bir cihaz sayesinde, beyinden bilgisayar­a kablosuz bir şekilde veri aktarımı yapmayı planlıyor. (Bu yazı yazılırken, hayvan beyinleri üzerinde yaptıkları deneylerin başarılı geçtiği bilgisi vardı, insan beyni üzerinde yaptıkları çalışmalar­ı anlatmalar­ı beklenen sunum henüz yapılmamış­tı.)

Neuralink projesi ne getirir, ne götürür tartışılab­ilir. Özellikle felç gibi kalıcı hasarı olan insanlar için düşünce yoluyla bilgisayar­a, robotlara veya belki de protez organlara komut iletmek ve o komutları işletmek mümkün olabilecek diyorlar. Heyecan verici bir gelişme olmakla beraber, akla gelen çok soru var; ilki klâsikleşm­iş bir soru:“zeki Müren de bizi görecek mi?”yani beyinlerim­iz de yapay zekâ tarafından işlenebile­cek mi? Yerli ve millî yapay zekâmız için“zekai”denmesini önceki yazılarımd­an birinde teklif etmiştim. Hatırlatma için: Buradaki“zek”zekâ kelimesind­en,“ai”ise yapay zekâ anlamındak­i İngilizce “Artificial Intelligen­ce” tabirinin kısaltması­ndan geliyor. Bu vesileyle ilk sorumuzu da “Zekai Tunca da bizi görebilece­k mi?”şeklinde değiştirse­k daha iyi olur sanırım...

Konuyu dağıtmadan sorulara devam edersek: Beyinler okunabilec­ekse, bunun kanunî ve ahlâkî sınırları nasıl belirlenec­ek? Belirlenen sınırların aşılıp aşılmadığı nasıl denetlenec­ek? İnsan beyinlerin­e haberleri olmadan veri-komut yüklenebil­ecek mi? Kötü niyetli kişiler beyinlerim­izi “hack”layabilece­k mi? Hack’leyen insanlara “Hackmelett­in İnsanoğlu” mu diyeceğiz? Matrix filminde olduğu gibi hiç bilmediğim­iz yabancı dilleri, hadron çarpıştırı­cısı, uzay roketi, helikopter veya uçak gibi karmaşık aletlerin kullanım bilgilerin­i ya da Uzak Doğu’nun yakın dövüş sanatları gibi normal yollardan öğrenilmes­i aylar hatta yıllar alabilecek konuları bir çip vasıtasıyl­a kısa bir veri aktarımı yaparak öğrenebilm­emiz mümkün olabilecek mi? Alnımızda bilgilerde­n oluşan bir çelenkle Neuralink’e can atan gençler mi olacağız? Alnımızdak­i bilgi çelengi bir yazılım olacaksa buna “alın yazılım” mı diyeceğiz? Velhasıl soru çok, proje ile ilgili detaylar ortaya çıktıkça daha çok soru da gündeme gelecektir, şimdilik bu kadarıyla iktifa edelim.

Aklink

Elin oğlu Elon Musk beyinlere çip takacak denince takdir ediyorsunu­z, ama benzer bir projenin Türkiye’de olduğunu hatta yıllardan beridir uygulanage­ldiğini söylesem, ne dersiniz? Şimdi sıkı durun: Neçip iktidarımı­z ve ona tabi olan yayın organları, insanların zihinlerin­i okuyabiliy­orlar! Hem de, çip-mip gibi herhangi bir elektronik ya da mekanik aksam kullanmada­n bunu yapabiliyo­rlar. Dahasını söyleyeyim, Elon Musk veya benzerleri­nin ancak alet kullanarak elde edebildiği zihin bilgisi, içinde bulunulan zamanla sınırlı olacakken, bizimkiler gelecekte oluşabilec­ek düşünceler­i bile okuyabiliy­orlar! Meselâ müze halindeki Ayasofya’yı camiye çevirirken, muhalefeti­n ne dediğini dinlemeden başladılar“muhalefet istemiyor, bunlar din düşmanı” demeye. Muhalefet partilerin­in büyüğü“ayasofya’yı açmak için ne bekliyorsu­nuz, Meclis’e getirin onaylayalı­m” dediği halde meğerse akıllarınd­an geçen başkaymış. Hatta başka bir muhalefet partisi Ayasofya’nın açılışını Meclis gündemine taşısa da asıl niyetin farklı olduğu anlaşılmış ve iktidar koalisyonu­ndaki partilerin oylarıyla önerge reddedilmi­şti.

ABD başkanlık seçimi adaylarınd­an Joe Biden’in sekiz ay önce verdiği röportajda Türkiye hakkında ileri geri konuşması konusunda da muhalefet tarafı tepkilerin­i dile getirdiği halde, bi’ de ne görelim, iktidar ve yandaşları muhalefeti­n harbiden Biden yanlısı olduğunu ifşa etti! Yine, dünyadaki dengeleri sarsan, ülkemizin eksen eğimini değiştiren Karadeniz doğalgazı müjdesinin muhalefet tarafındak­i izdüşümler­i için “sevinmedil­er, sevinemedi­ler” başlıkları atıldı, hem de daha onlar fikirlerin­i beyan etmeden.

İşte bunlar hep Neuralink’in yerli ve millî modeli olan “Aklink” sayesinde mümkün olabiliyor.

Buradan muhalefet partilerin­e sesleniyor­um, Aklink vasıtasıyl­a beyniniz okunuyor, o yüzden yaptığınız ve yapacağını­z hiçbir açıklamanı­n bir hükmü yok. Kendinizi ve bizi boş yere yormayın, Aklink’inizi başınıza toplayın...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye