Yeni Asya

Rehavet zamanı değil

Uzmanlar, tedbir alınmazsa sonbaharda salgının önünü almanın zorlaşacağ­ını vurguluyor. aşılar kullanılma­ya başlanır ve etkili olursa, 2021 yazında rahatlama olur.

-

VAK’ALARıN iyileşen hasta sayısının üzerinde seyretmesi tehlikesin­e dikkati çeken hekimler, toplu aktivitele­re yönelik kısıtlama ve yasakları olumlu buluyor. Independen­t’in haberine göre, uzmanlar, tedbir alınmazsa sonbaharda salgının önünü almanın zorlaşacağ­ını vurguluyor. Sağlık Bakanlığı tarafından rutin şekilde akşam saatinde açıklanan veriler, Kovid-19’un enfekte ettiği kişi sayısının iyileşenle­rin önüne geçtiğini gösteriyor.

“VAK’ALAR en Az 10 kati KADAR” Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkla­rı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, öncelikle sağlık merkezleri­nin yükünün yeniden artmaya başladığın­ı söyledi. Ceyhan, salgının bir diğer sonucunu da şu sözlerle açıkladı: Günlük vak’a sayısı iyileşenin üstünde demek, aslında en az 10 katı kadar olduğu anlamına gelir. Çünkü vak’aların yüzde 90’ı belirtisiz seyrediyor. Bu sebeple test şansınız yok.

Bu kişiler, hasta oldukların­ın farkında değiller. Bu sebeple aslında vak’alar, bilinenden çok daha yüksek.

YAZIN Böyleyse, kişin DAHA kötü

Hacettepe Üniversite­si’nden Enfeksiyon Hastalıkla­rı Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova da salgının kontrol edilemediğ­i görüşünde: “Salgın kontrolden çıkmış vaziyette” diyen Akova, “Toplu aktivitele­re izin verilmesi nedeniyle böyle oldu. Nişan, düğün, taziye derken yayıldı.

Vak’alar bu hızla artmaya devam ederse, bir de üstüne Eylül ayında okullar açılırsa, çok daha yükselir. Yazın böyleyse kışın daha kötü olabilir” dedi. Okulların 21 Eylül’de açılmasını­n planlandığ­ını da sorduğumuz Prof. Dr. Akova, yurt dışından bazı örnekler vererek, kararın hatalı olabileceğ­i yorumunu yaptı.

RAHATLAMA en erken 2021’in YAZINDA Murat Akova, rahatlama için ise önümüzdeki yazı işaret etti: Aşılar kullanılma­ya başlanır ve etkili olursa, 2021 yazında rahatlama olur. Ani bir mutasyona uğrayıp kendi kendine ortadan kalkmaz ya da aşı uygulanır, insanlar bağışık hale gelirse farklı bir durum olabilir, ama tahminim 2021’in ilk yarısı da böyle gidebilir. 2021’in yazında rahatlama sağlanır, ama inşallah daha erken olur.

 ??  ?? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan
Prof. Dr. Murat Akova
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Prof. Dr. Murat Akova
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye