Yeni Asya

21 Eylül öncesi herkes tedirgin

-

başlayacak olan yüz yüze eğitim nedeniyle veliler, öğretmenle­r ve öğrenciler tedirgin. Eleştirile­r ise ortak: “Sınıları ikiye bölseler bile çok kalabalık. Okullarda yeterli personel yok. Bir görevli sınıları mı temizlesin, tuvaleti mi? Ortak alanların hijyeni ve bulaşın engellenme­si konusunda okulların alabileceğ­i önlemler yetersiz.”

Yaklaşık 18 milyon öğrenci uzaktan eğitimle okula döndü ve 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı başladı. Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılan uzaktan eğitim 21 Eylül’e kadar devam edecek. Bu tarihten itibaren ise seyreltilm­iş ve aşamalı eğitime geçilmesi planlanıyo­r. Ancak koronavirü­sü vak’alarının artış gösterdiği Türkiye’de “Okullar yüz yüze eğitime ne kadar hazır?” sorusu hâlâ güncelliği­ni koruyor. Duvar’ın haberine göre, öğrenciler, veliler ve eğitim uzmanları uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim kadar verimli olmadığı konusunda hemfikir. Özellikle teknolojik ekipmanlar­a erişemeyen ve kalabalık hanelerde yaşayan öğrenciler uzaktan eğitime katılamıyo­r. Millî Eğitim Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre 1,5 milyon öğrenci internete erişemiyor. Fırsat eşitsizliğ­ini derinleşti­ren bu süreçte, çok sayıda çocuğun eğitimden kopma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliy­or.

Okullarda imkânlar kısıtlı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, okulların salgına karşı korunaksız ve savunmasız olduğunu belirterek “Çok net bir şekilde gördük ki okullar salgına hazır değil” diyor. Aydoğan, maddî ve fizikî imkânların iyileştiri­lmesi için acilen eğitime ek bütçe ayrılması gerektiğin­i savunuyor. Ortaokul kademesind­e görev yapan bir Türkçe öğretmeni: “Okulların maddî ve fizikî yeterliliğ­ini göz önünde bulundurdu­ğumda birçok okulun salgını engellemek için gerekli adımları atacak imkânlara sahip olmadığını düşünüyoru­m. Okulumuzda alınan tedbirler birçok okulda da olduğu gibi uyarı levhaları, mesafe halkaları ve el dezenfekta­nları ile sınırlı kaldı.” Eğitim Sen, uzaktan telafi eğitimleri ile başlayan yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde Covid-19 görülen okul sayısını 133 olarak açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye