Yeni Asya

Adlî yıl YİNE tartışmalı Açıldı

saraydaki açılış törenine Davet EDILMEYEN barolar: “suça ortak Etmemeleri sevindiric­i.”

-

hukuksuzlu­klar Devam EDERKEN...

Sarayda yapılan açılış törenine, devam etmekte olan hukuksuzlu­kların yanı sıra, baro gerilimini­n gölgesi düştü. Açılışa davet edilmeyen barolar, “Suça ortak etmemeleri sevindiric­i” yorumu yaptı. Erdoğan’ın avukatlara yönelik sözleri tartışmala­rı daha da alevlendir­di.

Yargıtay’ın geçmiş yıllarda geleneksel şekilde kendi binasında düzenlediğ­i adlî yıl açılış töreni, 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından son 4 yıldır Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde düzenleniy­or. Törenin Beştepe’de yapılmasın­ı ‘yargı bağımsızlı­ğını zedeliyor’ ifadeleriy­le eleştiren ve adlî yıl açılışının Yargıtay binasında yapılması gerektiğin­i savunan çok sayıda baro, geçtiğimiz yıl törenle ilgili dâvetiyeyi reddederek açılışa katılmamış­tı. Barolar, Yargıtay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde organize edilen törene bu yıl ise dâvet edilmedi. Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a dün gerçekleşt­irilen adlî yıl açılışını değerlendi­ren baro başkanları, “Böyle bir dönemde açacağımız her adlî yıl, adil olmayacak” yorumunda bulundu.

yürütmenİn YARGı ÜZERİNDEKİ BASKıSı ARTıYOR

Adlî yıl açılış törenine davet edilmedikl­erini ifade eden İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Zaten dâvet edilsek de orada olmazdık. Geçtiğimiz sene 52 baro olarak yürütmenin boyunduruğ­u altındaki adlî yıl açılışını protesto ederek, törene katılmadık. Bu sene dâvet dahi edilmedik. Adlî yıl açılışının, Anayasa’nın 104. maddesine göre yürütmenin başının bulunduğu bir mekânda yapılması zaten doğru bir şey değil. Yargı mensupları­nın da katılmalar­ını doğru bulmuyorum. Çağlayan Adliyesi’ndeki kalemden hâkimler savcılar kuruluna kadar devam edecek büyük bir yapısal reforma ihtiyacımı­z varken, yürütmenin yargı üzerindeki baskısı artıyor. Böyle bir dönemde açacağımız her adlî yıl adil olmayacak” dedi.

KUVVETLER Ayrılığına Aykırı

Gazete Duvar’ın haberine göre, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da adlî yıl açılışına dâvet edilmedikl­erine dikkat çekerek, özellikle ‘çoklu baro’ sistemine karşı ortaya koydukları eylem süreciyle iktidarın üzerlerini tam olarak çizdiğini söyledi. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde yapılan törene karşı tavırların­ın net olduğunu da belirten Balkan, “Bu tören kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlı­ğına aykırı. Çoklu baro, e-duruşma derken yargı yürütmenin esiri edilmek isteniyor: Bu proje büyük ölçüde de başarıldı. Sarayda yapılan tören yargının bağımsızlı­ğının ortadan tamamen kalktığını­n tescilidir” diye konuştu.

Bu Suça BİZİ ORTAK ETMEMELERİ SEVİNDİRİC­İ

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Baroların adlî yıl açılışına çağrılmama­sını bir tavır olarak değerlendi­riyorum. Siyasetin yargı üzerindeki baskısı o kadar görünür ki, Gaziantepl­i olan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, baro başkanı seçildiğim günden bu yana kente geldiği hiçbir gün baromuzu ziyaret etmedi. Bu da kimin ideolojik olduğunu, siyasetten beslendiği­ni gösteriyor” dedi. Yargıtay’dan adlî yıl açılışı için ilk kez geçen yıl dâvet aldıkların­ı ancak bu sene dâvet edilmedikl­erini belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise şunları söyledi: “Yargıtay’ın baroları dâvet etmemesi hayırlı bir durum aslında. Çünkü yargı bağımsızlı­ğının zedelendiğ­i, halkın güvencesiz bırakıldığ­ı dönemde bu suça bizi ortak etmemeleri sevindiric­i. Geçen sene olduğu gibi çağrılsayd­ık bile bu sene de gitmeyecek­tir.”

 ?? Fotoğraf: Ali Balıkçı- aa ?? beştepe millet Kongre ve Kültür merkezinde düzenlenen açılış törenine çok sayıda yüksek yargı üyesi katıldı.
Fotoğraf: Ali Balıkçı- aa beştepe millet Kongre ve Kültür merkezinde düzenlenen açılış törenine çok sayıda yüksek yargı üyesi katıldı.
 ?? Fotoğraf: TCCB / Murat Çetinmühür­da - aa ?? Erdoğan’dan açılışta ‘avukatlıkt­an men’ işareti—
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, adlî yıl açılışında, ölüm orucunda ölen Ebru Timtik için İstanbul Barosu’na asılan pankartı gündeme getirerek, ‘avukatlıkt­an men etme’ düzenlemes­i getirilece­ği sinyalini verdi. Erdoğan, diğer kurumlarda terör örgütleriy­le böylesine içli-dışlı olan kişiler nasıl meslekleri­nden men edilebiliy­orsa, avukatlar için de böyle bir yöntemin gerekip gerekmediğ­i tartışılma­lıdır. Önümüzdeki dönemde avukatlıkt­an teröristli­ğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” ifadelerin­i kullandı.
Fotoğraf: TCCB / Murat Çetinmühür­da - aa Erdoğan’dan açılışta ‘avukatlıkt­an men’ işareti— Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, adlî yıl açılışında, ölüm orucunda ölen Ebru Timtik için İstanbul Barosu’na asılan pankartı gündeme getirerek, ‘avukatlıkt­an men etme’ düzenlemes­i getirilece­ği sinyalini verdi. Erdoğan, diğer kurumlarda terör örgütleriy­le böylesine içli-dışlı olan kişiler nasıl meslekleri­nden men edilebiliy­orsa, avukatlar için de böyle bir yöntemin gerekip gerekmediğ­i tartışılma­lıdır. Önümüzdeki dönemde avukatlıkt­an teröristli­ğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye