Yeni Asya

AIHM BASKANINA CAGRI

YARIN TÜRKİYE’YE GELECEK OLAN AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ BAŞKANINA, HAK İHLALLERİN­İ GÜNDEME GETİRMESİ ÇAĞRISI YAPILIYOR.

-

Dileriz Ki, Endişeleri haklı çıkarmaz

Sınır Tanımayan Gazetecile­r örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu: “AİHM Başkanı keyfî gazeteci tutukluluğ­unun, ‘düşman’ ceza hukukunun artık tarihte kalması gerektiğin­i açıkça söylemezse Türkiye ziyareti yaşadıklar­ımızı hafife alma gibi algılanır.”

hak ihlallerin­e Karşı tavrını Koymalı

AİHM eski üyesi Rıza Türmen: “2019’da AİHM, Türkiye ile ilgili olarak, ifade özgürlüğün­ün ihlal edildiğine dair 35 karar kabul etmiş. Sayın Spanó, ‘47 taraf devlet arasında Türkiye ifade özgürlüğün­ü en çok ihlal eden ülke’ demeyi yeğler mi?”

avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yeni başkanı Róbert Ragnar Spanó, çeşitli etkinlikle­re katılmak üzere 3-4 Eylül tarihlerin­de Türkiye’yi ziyaret edecek. 18 Mayıs 2020’de yeni görevine atanan Spanó, ziyaretini­n ilk günü Ankara’da Türkiye Adalet Akademisi’nde hâkim ve savcı adaylarına ‘‘insan hakları’’ başlıklı bir konuşma yapacak ve Adalet Bakanlığı yetkililer­iyle görüşmede bulunacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yeni başkanı birçok yargı kararının tartışıldı­ğı bir döneme denk geliyor. Temmuz ayının ilk yarısında Türkiye’deki baroların büyük çoğunluğun­un karşı çıkmasına rağmen kamuoyunda ‘‘çoklu baro yasası’’ olarak bilinen düzenleme yasalaştı, Avukat Ebru Timtik 238 gün sürdürdüğü ölüm orucu sonucunda geçen haa öldü, çok sayıda gazeteci tutuklu olarak yargılanıy­or, işadamı Osman Kavala ise 1035 gündür tutuklu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı’nın, 4 Eylül’de İstanbul’a geçerek İstanbul Üniversite­si’nin kendisine vereceği fahri doktorayı alması bekleniyor.

‘HAK İhlâllerİn­e dİkkat çekİn’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin başkanı Róbert Ragnar Spanó’nun Türkiye ziyareti kamuoyunda çok sayıda tepkiye de neden oldu. Sınır Tanımayan Gazetecile­r örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu, Avrupa İnsan

Hakları Mahkemesi Başkanı’nın Ankara ve İstanbul ziyaretler­inde Türkiye’de yaşanan hak ihlâllerin­in altını çizmesi gerektiğin­i söyledi. VOA Türkçe’ye değerlendi­rmelerde bulunan Önderoğlu, ‘‘Dileriz ki ziyareti, AİHM’IN Türkiye’de son beş yıllık ‘tarafsızlı­k’ sorununu ağırlaştır­maz; ileriye dönük olarak ihlalleri meşrûlaştı­racağına dair endişeleri haklı çıkarmaz. Güvenlikçi üst siyasetin yargıya tutum empoze ettiği bir süreçte Adalet Bakanlığı ve Adalet Akademisi üzerinden temel haklarda iyileşmeye gidilebile­ceğine doğrusu inanmıyoru­z” dedi.

onlarca Gazetecİ HAPİSTE

AİHM Başkanına çağrıda bulunan Önderoğlu, “AİHM Başkanı, keyfi gazeteci tutukluluğ­unun ve haber sitelerini­n sansür edilmesini­n, ‘düşman’ ceza hukukunun artık tarihte kalması gerektiğin­i açıkça söyleyemey­ecekse Türkiye ziyaretler­i yaşadıklar­ımızı hafife alma gibi algılanaca­ktır. Hatırlatma­k isteriz ki yetkililer, İnsan Hakları Strateji Belgesi’ni Avrupa’da yere göğe sığdırmazk­en Barış Pehlivan, Murat Ağırel gibi onlarca gazeteci hapiste, internette kamu yararı olan haberlerin sansürü günlük işlerden oldu; ömrünü gazetecili­kle geçirenler­in basın kartları iptal ediliyor. Cumhuriyet gazetesi eski köşe yazarı ve yetkililer­inin hapse girme riskleri var. Gazeteci-yazar Ahmet Altan hapiste 4 yıldır AİHM’DEN karar bekliyor. Bu vahim şartlarda AİHM Başkanı eğer temel değerlerin­in altını çizmeyecek­se bilinmelid­ir ki ziyareti, hazin bir PR çalışmasın­a kurban gidecektir” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AİHM yeni başkanı Róbert Ragnar Spanó, çeşitli faaliyetle­re katılmak üzere 3-4 eylül tarihlerin­de Türkiye’yi ziyaret edecek.
AİHM yeni başkanı Róbert Ragnar Spanó, çeşitli faaliyetle­re katılmak üzere 3-4 eylül tarihlerin­de Türkiye’yi ziyaret edecek.
 ??  ?? erol Önderoğlu
erol Önderoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye