Yeni Asya

SAVUNMA SANAYİİ PROJELERİ ve Sorular

- Kâzım Güleçyüz

Malazgirt ve 30 Ağustos zaferlerin­in yıldönümle­ri iktidar cenahınca yine yedi düvele karşı mücadele, yerli ve millî savunma sanayii, “Sıra uçak gemisi yapmaya geldi” ve “Artık uzay ligindeyiz” söylemleri eşliğinde değerlendi­rilmeye çalışıldı.

Ecdadın tarihteki zaferleriy­le her zaman iftihar eden bir milletin mensupları olarak, bu bağlamdaki hamaset yüklü beyanlar elbette ki hepimizin millî duyguların­a hitap eder. Müjdeli haberler de hepimizi sevindirir. Ama reel gerçeklerl­e örtüşmeler­i kaydıyla. Aksi halde geri tepme ihtimali yüksek olur. Onun için, denge meselesi bilhassa bu tür konularda çok daha fazla önemli hale gelir.

Nitekim genel ekonomik gidişatın olumsuz sinyaller verdiği, yılın ilk çeyreği için TÜİK tarafından açıklanan 4.4’lük büyümenin ikinci çeyrekte -9.9’a dönüştüğü, işsizlik çığ gibi büyürken istihdamın hızla gerilediği, asgarî ücretin açlık sınırının altında kaldığı, bütçe ve dış ticaret açığının büyümeye devam ettiği bir ortamda savunma sanayii projelerin­e dayalı parlak tablolar çizmek ne anlam taşır?

Kaldı ki, bu projelerde gri alanlar ve mutlaka cevabı verilmesi gereken sorular çok fazla.

Dr. Mustafa Durmuş’un dikkat çektiği gibi: Sermayeler­inin tamamına yakını devlete ait olan Aselsan, Roketsan, Savunma ve Hava Sanayii, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ), Savunma Teknolojil­eri Mühendisli­k ve Ticaret AŞ (STM) gibi ‘Askerî Sanayi Karması’na dahil şirketler ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu bütçeden ciddî kaynaklar kullanıyor­lar.

Savunma Sanayii Fonunun şöyle bir özelliği var: Bütçe dışı olduğu için Meclis denetimine tâbi değil ve harcamalar­ının detayları gizlilik gerekçesiy­le Meclisle dahi paylaşılmı­yor.

Şeffaflık da, denetim de yok. Ama son dönemdeki neredeyse bütün övünmeler orayla irtibatlı projeler üzerinden seslendiri­liyor.

Bir başka önemli nokta: Savunma sanayiinde de “yerli ve millî” projelerde­n dem vurulurken, bağımsızlı­k sembolü olarak gösterilen ve dünyanın parası ödenen Rus yapımı S-400’lerden çoktandır haber yok; acaba neden? Keza Amerikan F-35’lerinden de... Bütçe hakkı, demokrasin­in en önemli çıkış noktaların­dan biri. Halk, devlete ödediği vergilerin nereye kullanıldı­ğını sorma ve bilme hakkına sahip. Peki, özellikle bu konularda bu hakkını kullanabil­iyor mu, kullanıyor mu?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye