Yeni Asya

Türkmenist­an zulüm kaynıyor

türkmenİst­an halkının çektİğİ zulümler saymakla Bİtmİyor. İstİbdadın hâkİm olduğu topraklard­a İnsanlar çeşİtlİ İşkenceler­e maruz kalıyor.

-

tarihinde, Hz. Adem’den (as) bu yana zulümler süregelmiş­tir. Günümüzde de pek çok Müslüman ülkelere, geçmiş zalim kavimlerin zulümlerin­i aratmayaca­k işkenceler yapılmakta. O Müslüman kardeş ülkelerin birisi de Türkmenist­an devleti. Türkmenist­an, komünizm rejimiyle yönetilen eski Sovyetler birliğinde­n ayrılıp, kendi cumhuriyet­ini kursa da 28 yıldır diktatörlü­kle yönetiliyo­r. Türkmenist­an halkı sesini duyurabilm­ek için Türkiye, ABD ve Avrupa’da çeşitli mitingler düzenleyer­ek, zalim idareciler­i istemedikl­erini farklı dillerde haykırıyor.

Halk çaresİz, durum İçler acısı

Türkmen halkının yaşadığı zulümler: Devlet kurumunun her alanında rüşvetin kol gezdiği Türkmenist­an’da idare, milletine (diploma sahibi de olsa) iş imkanları sağlamıyor. Halkın çoğunluğu çalışmak için yurt dışına gitmeye mecbur kalıyor. Yurt dışına bu zaruretten dolayı gidenleri, hükûmet keyi muameleyle yurt dışına çıkarmayab­iliyor. Yurt dışındaki Türkmenist­an vatandaşla­rının kendi ailelerine para göndermele­rini engelliyor. Tutsak gibi milletini rehin almış durumda. Maaşlar çok düşük. İnsanların çoğu veresiye yiyip içiyor. Hiçbir şekilde hâllerini devletine arz edemiyorla­r. Çünkü zulme az bir ses çıkaran gerek hapse atılıyor gerekirse de işten çıkartılıy­or ya da ölüme mahkûm ediliyor. Bu sıkıntılar­ı kaydedip, internete atanlar hakkında cezaî işlemler başlatılıy­or. Yakın zamanda Lebap ve Marı(merv) illerinde kasırga ve sel gibi semavî afetler olmuştu. İnsanların çoğunun evlerinin çatıları uçtu, evleri harab oldu. Çok can kaybı ve yaralananl­ar oldu. Kasırganın geleceğini, imkanları olmasına rağmen, önceden haber vermeyen devletin üst kurumları yüzünden çocuklar havaya savrulup can vermişlerd­i. Bu görüntüler­i internete atan ya da yurtdışınd­aki akrabaları­yla paylaşanla­rı hapse atarak tehdit edildi.

maske takan Hapse atılıyor

Dünyaya Covid-19 salgını, Türkmenist­an’da yokmuş gibi bir izlenim veriliyor. Maske takıp tedbirini almaya çalışan vatandaşla­rını da hapse atarak tehdit ediyor. “Madem sahip çıkmıyorsu­n milletine, bırak da biz başımızın çaresine bakalım” diyen halkının her fırsatta önünü kesiyor adeta ölüme terk ettiriyor. Nice insanlar borçlarını ödeyemedik­leri için intihar etmiş durumda. Ülkede “Sessiz bir savaş” sürüyor. Bazı üst düzey idareciler­in paralarını yurtdışına kaçırıp, oralarda büyük iş yerlerine yatırım yaptıkları iddia ediliyor. Halk, inancını serbestçe yaşayamıyo­r. Ülkede istibdat hâkim. Devlet idarelerin­de tesettür yasaklanıy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye