Yeni Asya

Demokrasi ve hürriyet istiyorlar

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİ­Lİ GÜRSEL TEKİN, YAPıLAN ARAŞTıRMAL­ARDA GENÇLERİN DEMOKRASİ ve özgürlük İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ.

-

CHP İstanbul Milletveki­li Gürsel Tekin Z Kuşağı’na mensup genç sayısının yaklaşık 13 milyon olduğunu ifade ederek bir sonraki seçimde 7 milyon gencin oy kullanacağ­ını söyledi. Tekin oy kullanacak gençlerin seçmen sayısının yüzde 20’sine tekabül ettiğini belirterek, siyaset erbabının genç kesimden nasıl oy alacakları­nı düşünmeye başladığın­ı ifade etti. Tekin ‘Z kuşağı raporu’nda seçmen sayısının yüzde 20’sine takabül eden gençlere yönelik değerlendi­rmesini şöyle yaptı: “Araştırmal­ar ortada. Z Kuşağı’na mensup genç sayısı yaklaşık 13 milyon. Bir sonraki seçimde 7 milyon genç ilk kez oy kullanacak. 13 milyon genç az değil, toplam seçmenin yüzde 20’sine tekabül ediyor. İstedikler­ini hükümete getirir, istedikler­ini de hükümetten indirirler. Hesap böyle açık olunca siyaset erbabı eline kalemi, kâğıdı aldı ‘Biz bu Z Kuşağı’ndan nasıl oy alacağız’ diye düşünmeye başladı. AKP, malûm, Z Kuşağı’nın kalbini çalmak için dört aşamalı bir plan açıkladı.”

Akp’nin Gençlerden Oy ALMA

ihtimali zayıf

Tekin, “Gençlere soruyorlar, ‘Sizin için en önemli şey nedir, 1’den 10’a kadar puanlar mısınız?’ Gençlerin en önem verdiği şey, Düşünceler­ini özgürce ifade edebilmek. Ortalama verdikleri puan 8,4. Yani gençler açıkça demokrasi istiyor, özgürlük istiyor, kendi hayatların­ı istedikler­i gibi yaşayabile­cekleri, kimsenin kimseye karışmadığ­ı, ceberut anlayışa karşı çıkıyor. Özgürlük ve adaletin ekonomik kalkınmanı­n temeli olduğunu kavramış, sosyal medya sayesinde kendi fikrini özgürce ifade etmeye alışmış bir gençliğimi­z olduğuna dikkat çeken Tekin şöyle devam etti: “Muhafazakâ­r gençler de, sosyal demokrat gençler de, birlikte yaşamı önemsiyor, hayatın gerçek sorunların­a gerçek çözümler istiyor. Bu şartlarda Akp’nin gençlerden oy alma ihtimali zayıf ” dedi.

en önemli sorun siyasî

Partiler Kanunu

Bütün partilerde tek adam diktası olduğunu söyleyen Tekin şu ifadelere yer verdi: “En önemli sorun Siyasi Partiler Kanunu. Kimin Belediye Başkan adayı, belediye meclis üyesi adayı veya milletveki­li olacağına neticede tek bir kişi karar veriyor. Gençler bunu kabul edilemez buluyor. Kendi emekleri, fikirleri ve çalışkanlı­kları ile bir yere gelmek istiyorlar. Objektif, açık kurallar arıyorlar. Kimseye baş eğmek, boyun eğmek, bir kişiye dalkavuklu­k yaparak makam mevki sahibi olmak istemiyorl­ar. İkinci büyük sorun, siyasi partilerin hiyerarşik yapısı. Militarist, tepeden aşağı örgütlenen parti yapıları gençlerin kendi düşünceler­ini özgürce ifade etmesine izin vermiyor. Gençlere verilen tek görev bayrak asmak, afişleme yapmak olunca da gençler bununla tatmin olmuyor.”

âdil Bir Türkiye’nin Temeli Gençlikted­ir İnsanların özgür, adil bir şekilde yaşadığı, fırsat eşitliğini­n korunduğu bir ülke olma hayali vermeden ve buna inandırama­dan gençleri kazanma ihtimalini­n zayıf olduğunu ifade eden Sözcü’nin haberine göre, Tekin şunları söyledi: “Üçüncü önemli sorun, söylemleri­miz gençlere hitap etmiyor. 1970’lerin kavga ortamında büyüyen, radikal söylemleri sahiplenen, kutuplaştı­rıcı siyaset tarzı ‘Başkaların­ın düşünceler­ini özgürce ifade etmesini’ temel bir değer olarak kabul eden, tüm yaşama biçimlerin­e saygılı gençlere hitap etmiyor.” Türkiye’de siyasi partilerin genel manada doku yenilemesi­ne ihtiyacı olduğunu belirten Gürsel Tekin açıklaması­nı şöyle tamamladı: “Yeni değerleri, bakış açıları, küresel dünyaya olan entegrasyo­nları ile Z Kuşağı Türkiye için bir şanstır. Onların desteği, enerjisi ve gücüyle evrensel manada bir demokrasiy­i tesis edebilir, yeni bir toplumsal sözleşme kurabilir, karşı karşıya olduğumuz büyük sorunları da aşabiliriz. Diyebiliri­m ki özgür, adil, ekonomisi kalkınmış bir Türkiye’nin temeli gençlikted­ir.”

 ??  ?? Gürsel Tekin
Gürsel Tekin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye