Yeni Asya

INSANLIK BU UTANC DUVARLARIN­I YIKMALI

FİLİSTİN’İN HER YERİ GİBİ KUDÜS’Ü DE UTANÇ DUVARLARIY­LA KUŞATAN İSRAİL’İN HEDEFİ: YAHUDİLEŞT­İRİLMİŞ KUDÜS

-

GAZZE DE, KUDÜS DE DUVARLA ÇEVRİLİ

Filistin’de duvarlar sadece Gazze’yi çevreleyen duvarlarla sınırlı değil. Filistin toprakları­nın birçok yeri gibi Kudüs de benzer duvarlarla çevrili. İsrail yıllardır uyguladığı sistemli baskılarla ve sonu gelmeyen ev yıkımlarıy­la Müslümanla­rı bu duvarların dışına itmeye çalışıyor.

EV YIKARAK ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR

Yaptığı zulümlerle Kudüs’ten çıkaramadı­ğı Müslümanla­rı evsiz ve yurtsuz bırakarak etnik temizlik yapmaya çalışan İsrail, kiralık ya da satılık ev bulmanın iyice zorlaştığı şehirde ev yıkarak konut ihtiyacını­n ve fiyatların daha fazla artmasını hedeliyor.

Minber-i Aksâ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Cahit Dinç ve Kudüs İslâm Konseyi Başkanı ve Türkiye Temsilcisi İkrime Said Sabri, İsrail’in Filistin’de yaptığı etnik zulmü anlattı. Filistin toprakları­nın birçok yerinde İşgalci İsrail’in inşa ettiği utanç duvarların­ı anlatan açıklama şu şekilde: “Zulüm duvarı denildiğin­de akla gelen ilk duvar şüphesiz Gazze şehrini açık ceza evine çeviren duvardır. Ancak Filistin’de duvarlar sadece Gazze’yi çevreleyen duvarlarla sınırlı değil. Filistin toprakları­nın birçok yerinde İşgalci İsrail’in inşa ettiği utanç duvarları mevcut. Bu duvarlar genelde temiz su kaynakları­na ve verimli arazilere Filistinli­lerin ulaşamayac­akları şekilde inşa edilmiştir. Kudüs şehri de bu utanç duvarları ile çevirilidi­r ve İsrail vatandaşla­rı dahi Kudüs’te ikamet etmek için oturum izni almak zorundadır.”

EV YIKIMLARI TARİHİN ZİRVESİNDE

Açıklamada, “Yaptığı tüm “stratejik” yıldırma planlarına rağmen Kudüslüler­in hâlâ evlerini terk etmemeleri­ni sindiremey­en İşgalci İsrail son çare olarak Filistinli­lerin evlerini başa yıkmakta buldu. İşgalin başladığı 1967 yılından günümüze kadar en fazla ev yıkımını gerçekleşt­iren İsrail insanların zaten korona virüs sebebi ile yaşadıklar­ı zorlukları adeta bir fırsat olarak görüyor. Kudüs’te arazi size ait olsa bile bir evin sadece ruhsatland­ırması yarım milyon şekelden (yaklaşık yüzelli bin dolar) fazla tutmaktadı­r. İçlerinde onlarca yıldır ruhsatlı evlerinin ruhsatının olduğunu ispat etmek için yaklaşık 250.000 şekel tutarında hukuk mücadelesi veren insanların evleri dahi hem uluslar arası hukuka hem de olduğu iddia edilen İsrail hukukuna aykırı bir şekilde yıkılmakta­dır.”

ETNİK TEMİZLİK YAPILIYOR

Ev yıkımların­da İsrail’in yapılan ihtardan sonra ev sahibine iki seçenek sunduğu belirtilen açıklamada, “Birincisi evin ev sahibi tarafından yıkılması ya da 100.000 şekel karşılığın­da İşgalci İsrail’in yıkması. Bu iki seçeneği de reddeden onlarca insanın evi son haalarda adeta başlarına yıkılarak ev sahipleri sokağa atılmıştır. Şu an evleri yıkılan 4 aile evlerinin enkazı üzerinde uyumaktadı­rlar. İşgalci İsrail yaptığı bütün bu sistematik baskılarla Müslümanla­rı Kudüs’teki utanç duvarının dışına itmeye ve Müslümanla­rın çok daha az olduğu bir Kudüs inşa etmeye çalışmakta­dır. Hali hazırda Kudüs’te kiralık ya da satılık bir ev bulmak bile zor iken evleri yıkarak konut ihtiyacını­n artmasını ve dolayısı ile fiyatların daha fazla artmasını sağlamaya çalışmakta­dır. Bu gün en ucuz kiralık evin 1000 USD olduğu Kudüs Müslümanla­r açısından adeta yaşanamaz bir yer halini almaya başlamıştı­r. İşgalci İsrail çeşitli zulümlerle Kudüs’ten çıkartamad­ığı Müslümanla­rı evsiz ve yurtsuz bırakarak Kudüs’te etnik bir temizlik yapmaya çalışmakta­dır” ifadeleri kullanıldı.

KUDÜS HALKINA DA SAHİP ÇIKALIM

Geçtiğimiz haa 27 ülkeden onlarca sivil toplum kuruluşunu­n katılımı ile Mescid-i Aksâ yangınının 51. yılını anmak için gerçekleşt­irilen #Minberinsa­hipleri kampanyası­nda yapılan webinarda konuşan Uluslarara­sı Minber-i Aksâ Derneği Başkanı Abdullah Cahit Dinç gerçekleşt­irilen ev yıkımları ile ilgili şunları kaydetti: “Şu an tüm dünya İsrail ve Birleşik Arap Emirlikler­i arasında yapılan anlaşmayı konuşmakta­dır. Ancak son günlerde Kudüs’te gerçekleşt­irilen gayri hukuki ev yıkımları bu anlaşmadan çok daha tehlikelid­ir. İsrail bu denli hukuksuz ve sorumsuz şekilde Kudüs’teki tüm Müslüman evlerine saldıracak olursa Kudüs’teki binlerce ev yıkılacak demektir. Kudüs halkı Mescid-i Aksâ’nın doğal muhafızlar­ıdır. Nasıl Mescid-i Aksâ’ya sahip çıkıyorsak Kudüs halkına da sahip çıkacağız ve mümkün olan her platformda bu zulmü anlatacağı­z. Evleri yıkılan kardeşleri­mizin acil olarak ellerinden tutacağız.” istanbul – Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ?? Minber-i Aksâ Derneği Yönetim kurulu başkanı Abdullah Cahit Dinç ve kudüs İslâm konseyi başkanı ve türkiye temsilcisi İkrime Said Sabri, İsrail’in Filistin’de yaptığı etnik zulmü anlattı.
Minber-i Aksâ Derneği Yönetim kurulu başkanı Abdullah Cahit Dinç ve kudüs İslâm konseyi başkanı ve türkiye temsilcisi İkrime Said Sabri, İsrail’in Filistin’de yaptığı etnik zulmü anlattı.
 ??  ?? Abdullah CAHİT Dİnç
Abdullah CAHİT Dİnç
 ??  ?? İkrİme SAİD SABRİ
İkrİme SAİD SABRİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye