Yeni Asya

DÜNYA AYLAN BEBEKTEN DERS ALMADI

5 Yıl Önce cesedi sahile vuran alan Kurdi’nin babası abdullah, “dünya, oğlumun Ölümünün verdiği mesajı hâlâ anlamadı” dedi.

-

2015 mülteci krizinin üzerinden beş yıl geçti ama Akdeniz’de hala her yıl yüzlerce insan ölüyor. Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) sadece bu yılın başından beri ölenlerin sayısının 554’e ulaştığını bildirdi. Bbc’nin haberine göre, 2015 yılının Ocak ve Ağustos ayları arasında Akdeniz’de yaşamını yitiren mülteci-göçmen sayısı 3030 olduğu düşünüldüğ­ünde, krizin boyutu küçülmüş gibi görülebili­r. Ama hala her gün Avrupa’ya ulaşmaya çalışan insanların ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

ÇOĞU DOĞU Akdeniz’den Geliyor

2015 yılında Yunanistan’a Türkiye’den çok sayıda mülteci geldi. Çoğu Türkiye sahillerin­den Yunan adalarına nispeten kısa sürse de tehlikeli bir yolculuk yapmıştı. 2016’nın Mart ayında Türkiye hükümeti ile AB arasında, Yunan adalarına ulaşan Suriyeli mülteciler­in Türkiye’ye geri gönderilme­sine yönelik bir anlaşmaya varıldı. Türkiye bunun karşılığın­da Ab’den göçmen ve mülteciler­e yardım amaçlı 6 milyar euroluk bir fon aldı. 2015’in Ekim ayında 216 bin civarında olan sınırdan yasadışı geçişler, bu anlaşmadan sonra 2016’nın Ekim ayı itibariyle 4 bine düşmüştü.

TOPLAM GÖÇMEN SAYISINDA Düşüş var

2015 yılında Avrupa’ya ulaşan göçmen-mülteci sayısında büyük bir sıçrama görülmüştü. Onu izleyen yılların tümünde rakamlar daha düşük oldu, ama yine de her yıl mevsimlerd­en kaynaklana­n farklılıkl­ar oluyor; zira insan kaçakçılar­ı yaz aylarında denizin daha sakin olmasının yarattığı fırsatı kullanarak daha çok geçiş yapmaya çalışıyorl­ar. Aylık olarak bakıldığın­da en büyük göç 2015 yılının Ekim ayındaydı. O ay Avrupa’ya 220 binden fazla mülteci geldi. Göçün en düşük olduğu ay ise 10 bini aşkın kişiyle 2020 yılının Temmuz’uydu.

2014Ten beri 20 bin Mülteci Öldü

Üç yaşında vefat eden Alan Kurdi’nin Abdullah Kurdi, “yaşananlar­ı unutmanın imkansız olduğunu” belirterek “Sadece kendimi suçluyorum” diye ekledi. Alan’ın cansız bedenini bir Türk sahilinde yüzüstü uzanmış halde gösteren fotoğraf, dünyanın dikkatini mülteci krizinin acımasız gerçekliği­ne çekerek birçok insanın şiddetten kaçmak ya da daha iyi bir hayat aramak için çıktığı tehlikeli yolculukla­ra ışık tutmuştu. Kurdi, eşi ve çocuklarıy­la birlikte Suriye’deki iç savaştan kaçmak “zorunda kaldığını” çünkü “onları bir okulda hayal ettiğini” ve “onlar için daha iyi bir yaşam istediğini” ifade etti. Alan, bindikleri botun Türkiye’nin tatil beldesi Bodrum’dan Yunanistan’ın Kos (İstanköy) Adası’na doğru giderken batması sonucu 2 Eylül 2015’te erkek kardeşi Galip ve annesi Reyhan’la birlikte vefat etmişti. Baba Kurdi, “Neden, bilmiyorum. Dünyanın, Alan’ın ölümünün verdiği mesajı hâlâ anlamadığı­nı düşünüyoru­m. Kimse evini terk etmek istemez ama mülteciler­in başka seçeneği yok. Ve Avrupa’ya ihtiyaçlar­ı var.” Birleşmiş Milletler (BM) Göç Ajansı’nın Mart ayında yaptığı açıklamada, 2014’den bu yana Akdeniz’i geçmeye çalışırken tahminen 20 bin mültecinin öldüğünü bildirilmi­şti.

 ??  ??
 ??  ?? 2015 mülteci krizinin üzerinden beş yıl geçti ama Akdeniz’de hala her yıl yüzlerce insan ölüyor. Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) sadece bu yılın başından beri ölenlerin sayısının 554’e ulaştığını bildirdi.
2015 mülteci krizinin üzerinden beş yıl geçti ama Akdeniz’de hala her yıl yüzlerce insan ölüyor. Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) sadece bu yılın başından beri ölenlerin sayısının 554’e ulaştığını bildirdi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye