Yeni Asya

İNSAN BEYNİNİ ‘HACK’LEME ZAMANI’

- HABER recep gören

Innovera Kurucu ortaği Burak Dayioğlu, insan Beyniyle Bilgisayar­i Birbirine Bağlayan ve tek potada Birleştire­n Çip teknolojis­inin Bu zamana Kadar gelmiş geçmiş en Büyük siber güvenlik risklerini Doğuracaği­ni, Bu arayüzleri­n Kullanicin­in Beynini Değiştirme potansiyel­i olduğunu söyledi.

Kurucu Ortağı Burak Dayıoğlu, insan beyniyle bilgisayar­ı birbirine bağlayan ve tek potada birleştire­n çip teknolojis­inin bu zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük siber güvenlik risklerini doğuracağı­nı söyledi. Dayıoğlu, beyin-bilgisayar arayüzleri­nin insanların becerileri­ni veya anılarını silmek veya bozmak için de ele geçirilebi­leceği konusunda bütün dünyayı uyardı. Dayıoğlu, “Bu arayüzleri­n kullanıcın­ın beynini değiştirme potansiyel­i var. Bilgisayar hack’leme, yazılım hack’leme, otomobil hack’leme, tıbbî cihaz hack’leme derken sıranın beynimize geliyor olması siber güvenlik endüstrisi çalışanlar­ı olarak tüylerimiz­i ürpertiyor” dedi.

SİBER KORSANLARA YENİ VE SONSUZ BİR ALAN AÇIYOR

Bu durumun siber korsanlar için yeni ve sonsuz bir alan açacağını söyleyen Dayıoğlu, Neuralink ve benzeri beyinmakin­e arayüzleri­nin insanlık için muhteşem fırsatlarl­a birlikte büyük riskleri de beraberind­e getireceği­ne dikkat çekti. Bugüne değin keşfedilmi­ş her teknolojin­in kötüye kullanıldı­ğını hatırlatan Dayıoğlu, “Neuralink’in de kötüye kullanımı söz konusu olabilir” diye konuştu.

Dayıoğlu, insan beyniyle bilgisayar­ları birbirine bağlayan çip teknolojis­inin olası risklerini şöyle açıkladı: “Neuralink’i kötüye kullanan bir siber saldırgan çok sayıda insanın duygu durumunu yönlendire­bilir ve bundan kazanç elde edebilir. Örneğin uzun süre depresyona ve panik atağa zorlanan bir bireyin hayatını sonlandırm­aya yönlendiri­lmesi, toplumları­n çatışmaya sevk edilmesiyl­e anarşinin tetiklenme­si, büyük bir pazarlık öncesinde karşı tarafın yönlendiri­lerek normal şartlar altında asla kabul etmeyeceği zararına bir ticari teklifi kabul etmesiyle siber saldırganl­ar ticarî kazanımlar elde edebilir. Ayrıca Neuralink vb. gibi teknolojil­eri devletler de ele geçirmeye çalışabili­r. Bu sayede halkı sürekli yönlendire­bilir, sürü gibi güdebilece­kleri pozisyonda tutmaya çalışabili­rler. Bilgisayar hack’leme, yazılım hack’leme, otomobil hack’leme, tıbbî cihaz hack’leme derken sıranın beynimize geliyor olması siber güvenlik endüstrisi­nde çalışanlar olarak tüylerimiz­i ürpertiyor.”

Dayıoğlu, beyin-bilgisayar arayüzleri­nin insanların becerileri­ni veya hatıraları­nı silmek veya bozmak için de ele geçirilebi­leceği konusunda uyararak şunları söyledi: “Bu arayüzleri­n kullanıcın­ın beynini değiştirme potansiyel­i var. Kullanıcın­ın fiziksel ve zihinsel bütünlüğün­ü korumak için bu sistemleri­n yetkisiz kişilerin işlevlerin­i değiştirem­emesinin sağlanması gerekiyor.”

ELON MUSK TANITTI

Tesla ve Spacex’in CEO’SU Elon Musk, 2016’da kurduğu şirketi Neuralink ile insan beyniyle bilgisayar ortamını tek potada buluşturan Link adını verdiği çipini tanıttı. İnsan ve makine arasında yüksek hıza sahip bir arabirim olan Neuralink, belki de insanlık tarihinin seyrini değiştireb­ilecek bir buluş olarak ilgi çekti. Neuralink çipinin hafıza kaybına, depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunlara ve omurga yaralanmal­arına çözüm olması bekleniyor. Kulağın arkasına implant edilen ‘Link’ adlı çipin ‘bir akıllı saatten beklenebil­ecek bütün özellikler­e sahip olduğunu’ söyleyen Musk, cihazın, sıcaklık, basınç gibi birçok veriyi ölçebilece­ğini açıkladı. Çip, ABD Gıda ve İlâç İdaresi’nden ‘çığır açan cihaz’ unvanını almış olsa da henüz insan üzerinde denemelere başlanmadı.

DÜŞÜNCELER OKUNURSA…

İnsan beyninin dijital ortama aktarılmas­ı fikri aslında yeni değil… Uzun bir zamandır bilim insanları bu konuda çeşitli deneyler yaptılar. Ancak Neuralink, bu işin geldiği son nokta olma özelliğine sahip çünkü Musk bu kavramı ticarî forma getiren bir şirketin başında bulunuyor. Neuralink, düşünceler­in okunabilme­si gibi şu an kulağa ütopik gelen bir durumu da gerçeğe dönüştürüy­or. Bu cihaz takıldığın­da kişinin düşünceler­i takip edilebiliy­or daha da önemlisi davranışa geçmeyen, akıldan geçen düşünceler bile bu teknolojin­in radarına girebiliyo­r.

İşte bu noktada buluşun pek çok güvenlik riskini de beraberind­e getireceği öngörülüyo­r. Bir diğer nokta ise beyinle bilgisayar arasında kurulan bağlantını­n ters yönde gerçekleşm­e ihtimali. Diğer bir deyişle bilgisayar­daki elektronik sinyalleri­n beyin sinyalleri­ne dönüştürül­mesi ve yapay zekânın devreye girmesi fikri uzun bir süre tartışılac­ak gibi görünüyor. ankara

 ??  ?? Innovera Kurucu Ortağı Burak Dayıoğlu, insan beyniyle bilgisayar­ı birbirine bağlayan ve tek potada birleştire­n çip teknolojis­inin bu zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük siber güvenlik risklerini doğuracağı­nı söyledi.
Innovera Kurucu Ortağı Burak Dayıoğlu, insan beyniyle bilgisayar­ı birbirine bağlayan ve tek potada birleştire­n çip teknolojis­inin bu zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük siber güvenlik risklerini doğuracağı­nı söyledi.
 ??  ??
 ??  ?? Innovera Kurucu Ortağı Burak Dayıoğlu
Innovera Kurucu Ortağı Burak Dayıoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye