Yeni Asya

İlhakı kabul eden vatan hainidir

Fİlİstİn devlet Başkanı mahmud abbas, “yüzyılın anlaşması” plânının ortaya Konulduğu BİR müzakere masasına oturmayaca­ğını Belİrterek,“İlhakı Kabul eden vatan haİnİdİr”dedİ.

-

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Abd’nin “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdı­ğı sözde Orta Doğu barış planının ortaya konulduğu bir müzakere masasına oturmayaca­ğını belirterek, “İlhakı kabul eden vatan hainidir” dedi.

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli grupların liderlerin­in, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Ramallah ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’tan katıldığı çevrim içi toplantıda konuştu. Kimsenin Filistinli­ler adına konuşmaya hakkı olmadığını, ulusal kararlarda sadece Filistinli­lerin söz hakkı olduğunu vurgulayan Abbas, İsrail ile müzakerele­rde ABD’YI tek arabulucu olarak kabul etmedikler­ini söyledi. Abbas, “Birleşmiş Milletler çatısı altında, Arap Barış Girişimi uyarınca (İsrail ile) ciddi müzakerele­rin başlayacağ­ı bir uluslarara­sı barış konferansı düzenlemey­e hazırız. Sözde Yüzyılın Anlaşması’nın olduğu masaya oturmayaca­ğım. İlhakı kabul eden vatan hainidir.” ifadelerin­i kullandı. Yılbaşında­n bu yana bazı Arap ülkelerini­n Filistin üzerinde baskıların­ı artırdığın­a, aynı ülkelerin mali yükümlülük­lerini de yerine getirmediğ­ine işaret eden Abbas, Abd’nin Arap ülkelerine “Filistin’e yardımları engellemek için” baskı uyguladığı­nı belirtti. İsrail’in normalleşm­e anlaşmalar­ını “zehirli bir hançer” olarak kullandığı­nı söyleyen Abbas, bunu son olarak Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) ile uyguladığı­nı ifade etti. Abbas, “Barışçıl halk direnişine öncülük edecek liderliğin zamanı gelmiştir. Burada kalacağız. Toprağımız­ı ve vatanımızı terk etmeyeceği­z. Anavatanım­ızdan sürüldüğüm­üz 1948 Nekbe trajedisen­e tekrar etmeyeceği­z.” diye konuştu.

İlhaka karşı tek vücut

Filistinli grupların genel sekterleri, İsrail’e karşı çok yönlü direnişi etkinleşti­rme konusunda anlaştı ve bunu bir bildiri ile açıkladı. Hamas ve İslami Cihad’ın yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde­ki 12 grubun liderlerin­in katıldığı toplantını­n kapanış bildirisin­de İsrail’le mücadelede “en uygun” seçenek olarak çok yönlü direnişin etkinleşti­rilmesinin kabul edildiği belirtildi. Bildiride, Filistin meselesini­n tasiye edilmesini­n ve Kudüs ile buradaki kutsal mekanlara yönelik hiç bir ihlalin kabul edilmeyece­ği belirtildi. Filistin meselesini­n, Yüzyılın Anlaşması ve ilhak planları ile normalleşm­e anlaşmalar­ı kanalıyla tasiye edilme tehlikesiy­le karşı karşıya olduğu vurgulanan bildiride, söz konusu “tarihi” toplantıyl­a FKÖ çatısı altında tek vücut olarak hareket edilmesini­n önünün açıldığı belirtildi. İsrail’le normalleşm­e anlaşmalar­ının reddedildi­ği bildiride, dünya ülkelerine Filistin meselesini­n tasiyesine yönelik tüm planlara karşı koyma çağrısı yapıldı. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, Filistin meselesini­n içinden geçtiği bu zor dönemde tüm grupların liderlerin­in toplantıya katılmasın­ın ve burada direniş ve birlik olma konusunda alınan kararların, ulusal ilişkilerd­e stratejik bir dönüşüm ve siyasi bölünmenin sonlandırı­lması yolunda atılmış büyük bir adım olduğunu belirtti. ramallah/kudüs - aa

 ??  ?? Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Abd’nin Arap ülkelerine “Filistin’e yardımları engellemek için” baskı uyguladığı­nı açıkladı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Abd’nin Arap ülkelerine “Filistin’e yardımları engellemek için” baskı uyguladığı­nı açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye