Yeni Asya

Sadece algı yönetimi ile ekonomi düzelmez

TÜSIAD Yönetim kurulu başkanı Simone kaslowski, “Sadece Algı Yönetimi ile ekonomik başarı Olamaz” Dedi.

-

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, son aylardaki ekonomi politikala­rına ilişkin, “Algıyı iyi yönetmek güven sağlamak için çok önemli, ancak buna iyi bir ekonomi yönetimi eşlik etmezse güveni daha da fazla yıpratacak­tır. Önümüzdeki yıl ise zorlu geçecek, çünkü kredi aracı bu yıl fazlasıyla kullanıldı. Artık parasal ve mali genişleme ile büyümeye devam edemeyiz. Güven problemi var.” diye konuştu.

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, son aylardaki ekonomi politikala­rına ilişkin açıklamala­rda bulundu. Dünya Gazetesi’ne konuşan Kaslowski’nin röportajın­dan dikkat çekici kısımlar şöyle: “Güvenli liman olmadığı anlaşıldı. İkinci bir dalgaya ya da yeni pandemiler­e hazırlıklı olmak lazım. Çalışma ortamların­ın sağlıklı ve güvenilir olması iş dünyası için öncelikli olmaya devam ediyor. İş yapma biçimlerim­izde de dönüşüm var.”

ÖNÜMÜZDEKİ Yıl zorlu GEÇECEK “Talepte gerçekten güçlü bir yükseliş var. Sanayide toparlanma oldukça güçlü. İç talebi güçlendire­n piyasaya fazlaca ve düşük faiz ile verilen krediler sürükledi. Negatif reel faiz özellikle dayanıklı mal tüketimini ve konut satışların­ı tetikledi. Şimdi yükselen faizlerle iç talebin biraz daha yataya doğru geçeceği bir döneme giriyoruz. Son çeyrekte ekonomidek­i toparlanma­nın yavaşlamas­ını bekliyoruz. Önümüzdeki yıl ise zorlu geçecek çünkü kredi aracı bu yıl fazlasıyla kullanıldı. Artık parasal ve mali genişleme ile büyümeye devam edemeyiz.” Öngörülebİ­lİr polİtİkala­r

UYGULANMAL­ı

“Güven problemi var. Krizle mücadelede hep günü kurtarmaya odaklandık, uzun vadeli istikrarı tehlikeye attık. Artık insanlarda kur yeniden artacak algısı yerleşti. Çünkü her yükselişte düşecek Tl’ye güvenilmes­i gerektiği belirtiliy­or ama bir süre sonra yine sürdürüleb­ilir politikala­r uygulanmad­ığı için tekrar yukarı çıkıyor. Kuru sabitlemey­e çalışınca hem önemli miktarda rezerv kaybettik hem de kur yine yükselince vatandaşın güveni sarsıldı. Net rezervleri­mizin büyük kısmının bankalarda­n swap ile alınan borçlardan oluşması da güveni olumsuz etkiliyor. Ama bu konuda da öngörülebi­lir politikala­r uygulanırs­a güveni ve piyasada dengeyi sağlarız.”

Şeffaf olunmalı “Ekonomi her kesimin günlük hayatında fazlasıyla hissettiği bir gerçeklik. Algıyı iyi yönetmek güven sağlamak için çok önemli ancak buna iyi bir ekonomi yönetimi eşlik etmezse güveni daha da fazla yıpratacak­tır. Algılar eninde sonunda gerçeklerl­e örtüşmek zorunda. Dolayısıyl­a sadece algı yönetimi ile ekonomik başarı olamaz. Öte yandan ekonomide yapılanlar­ın net ve güven verici bir şekilde anlatılabi­lmesi politikala­rın başarısı için gerekli. Salgınla beraber yaşamak zorunda olduğumuz bu dönemde büyümeyi nasıl sağlayacağ­ız, istihdamı nasıl artıracağı­z; bunları tartışmalı­yız.”

SÜREKLİ borç ÖDÜYORUZ “Dış borç hala çok yüksek. Türkiye ekonomisi son üç yıldır büyüyemiyo­r. Büyüme temposu çok düştü. Dolayısıyl­a sürekli borç ödüyoruz. Son iki yıldır reel kesimde önemli oranda yaklaşık 60 milyar dolarlık açık pozisyon kapatıldı. Kurdaki artışın kontrol altına alınması borcun çevrilebil­mesi için önemli. Bunun için de önce enlasyonu kontrol altına almak gerekiyor. İktisat bilimi ile uyumlu politikala­r yapmalıyız. Rezervleri­mizdeki erimenin durdurulma­sı lazım. Yoksa temerrüt riskine ilişkin algı çok olumsuz etkilenir. Cds’lerdeki yükseliş de bunu yansıtıyor. Türkiye bugüne kadar borçlarını hep geri ödedi, bundan sonra da ödeyecek gücü var, yeter ki bilimle inatlaşmay­alım, güveni artıracak öngörülebi­lir politikala­r uygulayalı­m.”

 ??  ?? TÜSİAD Yönetim Kurulu başkanı Simone Kaslowski
TÜSİAD Yönetim Kurulu başkanı Simone Kaslowski

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye