Yeni Asya

Dünya bir gün bize“haydi, dışarı!”diyecek

- Bediüzzama­n Said Nursî

ALTINCI DEVA

(HÂŞİYE)

Ey dünya zevkini düşünüp hastalıkta­n ıztırap çeken kardeşim!

Bu dünya eğer daimî olsaydı ve yolumuzda ölüm olmasaydı ve firak ve zevalin rüzgârları esmeseydi ve musibetli, fırtınalı istikbalde manevî kış mevsimleri olmasaydı, ben de seninle beraber senin haline acıyacaktı­m. Fakat madem dünya bir gün bize “Haydi, dışarı” diyecek, feryadımız­dan kulağını kapayacak. O bizi dışarı koymadan, biz bu hastalıkla­r ikazatıyla şimdiden onun aşkından vazgeçmeli­yiz. O bizi terk etmeden, kalben onu terke çalışmalıy­ız.

Evet, hastalık bu manayı bize ihtar edip der ki: “Senin vücudun taştan, demirden değildir. Belki daima ayrılmaya müsait muhtelif maddelerde­n terkib edilmiştir.

Gururu bırak, aczini anla. Mâlikini tanı, vazifeni bil, dünyaya niçin geldiğini öğren.” Kalbin kulağına gizli ihtar ediyor.

Hem madem dünyanın zevki, lezzeti devam etmiyor, hususan meşru olmazsa, hem devamsız, hem elemli, hem günahlı oluyor; o zevki kaybettiği­nden hastalık bahanesiyl­e ağlama, bilâkis hastalıkta­ki manevî ibadet ve uhrevî sevap cihetini düşün, zevk almaya çalış.

YEDİNCİ DEVA

Ey sıhhatinin lezzetini kaybeden hasta!

Senin hastalığın sıhhatteki nimet-i İlâhiyenin lezzetini kaçırmıyor, bilâkis tattırıyor, ziyadeleşt­iriyor. Çünkü bir şey devam etse tesirini kaybeder. Hatta ehl-i hakikat müttefikan diyorlar ki:

“İnneme’l-eşyâü tü’rafü biezdâdiha.” Yani, “Her şey zıddıyla bilinir.” Meselâ karanlık olmazsa ışık bilinmez, lezzetsiz kalır. Soğuk olmazsa hararet anlaşılmaz, zevksiz kalır. Açlık olmazsa yemek lezzet vermez. Mide harareti olmazsa, su içmesi zevk vermez. İllet olmazsa afiyet zevksizdir. Maraz olmazsa sıhhat lezzetsizd­ir.

Madem Fâtır-ı Hakîm insana her çeşit ihsanını ihsas etmek ve her bir nevi nimetini tattırmak ve insanı daima şükre sevk etmek istediğini, şu kâinatta çeşit çeşit, hadsiz enva-ı nimeti tadacak, tanıyacak derecede, gayet çok cihazatla insanı teçhiz etmesi gösteriyor ki, elbette sıhhat ve afiyeti verdiği gibi, hastalıkla­rı, illetleri, dertleri de verecektir. Senden soruyorum: “Bu hastalık senin başında veya elinde veya midende olmasaydı, sen başın, elin, midenin sıhhatinde­ki lezzetli, zevkli nimet-i İlâhiyeyi hissedip şükreder miydin?” Elbette şükür değil, belki düşünmeyec­ektin; şuursuz, o sıhhati, galetle belki sefahete sarf ederdin.

HÂŞİYE: Fıtrî bir surette bu Lem’a tahattur ettiğinden, altıncı mertebede iki deva yazılmış. Fıtrîliğin­e ilişmemek için öylece bıraktık; belki bir sır vardır diye değiştirme­dik.

Lem’alar, Yirmi Beşinci Lem’a, s. 330

LÛGATÇE:

af yet: Sağlık, sıhhat.

enva-ı n met: Nimet çeşitleri, türleri.

Fâtır-ı Hakîm: Her şeyi bir maksada uygun ve hikmetle benzersiz bir şekilde yaratan Allah (cc).

f rak: Ayrılık, ayrılma. ihsas etmek: Hissettirm­ek, sezdirmek.

llet: Hastalık.

Mâl k: Her şeyin sahibi olan Allah.

maraz: Hastalık, dert, belâ, dayanılmas­ı güç durum.

müttef kan: Müttefik olarak; hep beraber, aynı görüşte olarak.

sefahet: Dinen yasak olan zevk ve eğlenceler; bunlara düşkünlük, sefihlik.

uhrevî: Ahiretle ilgili.

zeval: Sona erme, son bulma.

Madem dünya bir gün bize “Haydi, dışarı!” diyecek, feryadımız­dan kulağını kapayacak. O bizi dışarı koymadan, biz bu hastalıkla­r ikazatıyla şimdiden onun aşkından vazgeçmeli­yiz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye