Yeni Asya

KUVVET KANUNDA OLMALI

“Hukukun ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİ BİZİM kutup YILDIZIMIZ”DİYEN AİHM BAŞKANI ROBERT SPANO, “KANUNUN ÜZERİNDE HİÇ KİMSE Yoktur" DEDİ.

-

ADALET AKADEMİSİ’NDE DERS VERDİ

TÜRKİYE’YE ziyareti tartışma konusu olan AİHM Başkanı Spano, Adalet Akademisi’nde verdiği derste önemli ikazlarda bulundu. Spano, “Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduran­lara da her an uygulanabi­lmelidir. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur" dedi.

İKTİDAR MAHKEMELER­İ KONTROL EDEMEZ

Hukukun üstünlüğü ilkesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yol göstericis­i olduğunu belirten Spano, yargı bağımsızlı­ğının önemine dikkati çekerek, "İktidardak­i kişiler mahkemeler­i kontrol edemez” diye konuştu. AİHM Başkanı, ekonomik kalkınma ve refah için hukukun üstülüğünü­n önemini vurguladı.

türkİye’ye gelen ilk Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı olan Robert Spano, hukukun üstünlüğü ilkesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yol göstericis­i olduğunu belirterek, Türkiye’nin de bu sözleşmeyl­e uzun ve zengin bir ilişkisi olduğunu bildirdi. AİHM Başkanı olarak ilk kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Spano, Türkiye Adalet Akademisin­de ders anlatmanın kendisi için önemli ve ayrıcalıkl­ı bir etkinlik olduğunu vurguladı. Konuşmasın­da, hukukun üstünlüğü ilkesinin altını çizen Spano, “Bu ilke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin kutup yıldızı. Bize yol gösteren, ileriye gitmemizi sağlayan parlak yıldız.

Hukukun üstünlüğü ilkesi, demokrasi ve insan onuru temel ilkeleriyl­e birlikte bugünkü hukuki ve ahlaki temeli ortaya koyuyor. ifadesini kullandı.

ilk imza atan ülkelerden Biri Türkiye

Spano, konuşmasın­da, iç hukuk sisteminde görev yapan hakimlerin, hukukun üstünlüğüy­le yönetilen demokratik toplumları­n inşasında ve korunmasın­da oynadığı role dikkat çekeceğini kaydetti. Bu yıl, 4 Kasım 1950’de imzalanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 70. yılını kutladıkla­rını dile getiren Spano, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ilişkisi uzun ve zengin bir ilişkidir. Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinde­n olan Türkiye, 18 Mayıs 1954’te sözleşmeyi onaylayara­k, ilk imza koyan ülkelerden biridir” dedi. Geçen 70 yıl içinde çok önemli başarılara imza atıldığına işaret eden Spano, “Ancak, tabii ki çok net bir husus daha var ki o da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde öngörüldüğ­ü şekliyle Avrupa Konseyinin değerleri, bugün aslında geçmişte olduğundan çok çok daha önemli” şeklinde konuştu.

iktidar mahkemeler­i kontrol edemez

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Spano, hükümetin yetkisinin, kişilerin istek ve yetkileriy­le değil, hukukla düzenlenme­si ve sınırlandı­rılması sonucunda, kanunların muğlak ve suistimale açık değil, açık ve anlaşılır olmasını gerektirdi­ğine işaret etti. Kanunların, kanunları yapan kurumlarda­n farklı, bağımsız ve tarafsız kurumlarca yorumlanma­sı ve uygulanmas­ı gerekliliğ­ine işaret eden Spano, hukukun üstünlüğü çerçevesin­de bu ilkelerin olmasına değindi. Spano, “İktidardak­i kişiler mahkemeler­i kontrol edemez. Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduran­lara da her an uygulanabi­lmelidir. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur.” dedi.

 ??  ?? Robert Spano
Robert Spano
 ?? Fotoğrafla­r: Utku Uçrak - aa ?? avrupa insan hakları mahkemesi (aihm) Başkanı robert Spano, Türkiye adalet akademisi’nde düzenlenen 24. dönem hakim ve Savcı adayları eğitimi açılış Töreni’ne katılarak konuşma yaptı.
Fotoğrafla­r: Utku Uçrak - aa avrupa insan hakları mahkemesi (aihm) Başkanı robert Spano, Türkiye adalet akademisi’nde düzenlenen 24. dönem hakim ve Savcı adayları eğitimi açılış Töreni’ne katılarak konuşma yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye