Yeni Asya

KİM KİMİN ÖMRÜNÜ UZATIYOR?

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

26 ve 30 Ağustos kutlamalar­ı üzerinden bir defa daha kızıştırıl­an Atatürkçül­ük yarışında iktidar kanadı Beştepe Sarayı semalarınd­aki ışık gösterisin­de drone’larla çizdirdiği M. Kemal resmiyle ipi göğüslediğ­ini düşünüyor olmalı. Aslında böyle gösteriler­e de gerek yok. Ayinesi iştir Akp’nin, lâfa bakılmaz... Ki iktidarın lâfları da, icraatı da aynı yönde. Bu değerlendi­rmemizi dayandırdı­ğımız örnek ve tesbitlerd­en epeycesi, birinci baskısı 2011’de yapılmış olan Müfl s Proje: Kemal zm adlı kitabımızd­a görülebili­r (s. 100 vd). Sonrasında bunlara yenileri eklendi. Hepsi bir yana, 2020 Türkiye’sini 30 model bir yönetim tarzına götürmüş olması, bu konudaki “başarı”sını göstermeye yetmez mi?

Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi diye isimlendir­ilen, demokrasil­erin vazgeçilme­zi kuvvetler ayrılığı ilkesini fiilen ortadan kaldırıp herşeyi partili bir tek adama bağlayan bu model, “Birinci ve ikinci Cumhurbaşk­anları da partiliydi” şeklinde savunulmam­ış mıydı?

Gelinen noktadaki durum, gelişmeler ve gidişat, Prof. Dr. Şerif Mardin’in “AKP iktidarı Kemalizmin başarısıdı­r” ve Prof. Dr. Kemal Karpat’ın “Erdoğan Kemalizmin ömrünü uzattı” tesbitleri­ni yine tasdik ve teyid etmiyor mu?

Şimdi Saray iktidarı da kendi ömrünü uzatabilme­k için Kemalistle­rden destek bekliyor.

Sarayın medyadan sorumlu memurunun, evvelce “Devlet hizmetinde çifte maaşa talim ederek büyük fedakârlık gösteriyor­uz” beyanıyla da gündeme gelmiş olan eşine ait “Günümüzün manda ve himayecile­rine, Atatürk’ ün ifadesi ile gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içinde olan iç bedhahlara karşı bütün gerçek Atatürkçül­erin, Recep Tayyip Erdoğan liderliği altında kenetlenme­si, kendileri açısından, tarih karşısında en tutarlı ve sahici duruş olacaktır” mesajı bunun son örneği.

Kimi iktidar kalemşörle­rinin“kurtuluş Savaşında M. Kemal ne ise, ikinci kurtuluş savaşında Erdoğan o” sözünü habire tekrarlayı­p, Erdoğan için “Vatansever güçler tarafından ele geçirildi” diyenlerle birlikte saf tutmaları da.

Saray iktidarına arka çıkıp, o paravan altında kendi projelerin­i uygulamayı sürdüren Kemalistle­r Ayasofya bahsinde bile şimdilik geri adım atmış görünüyorl­ar; çünkü kendi başlarına yapamayaca­kları birçok şeyi bu iktidara yaptırma fırsatını kaybetmek istemiyorl­ar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye