Yeni Asya

SPANO MARKA İŞARET FİŞEĞİ

- PROF. DR. AHMET battal

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano insan hakları açısından önemli bazı görevler ifa ederek Türkiye’den ayrıldı. Öncelikle Türkiye Adalet Akademisin­deki konuşmasın­da önemli şeyler söyledi. Özeti şöyle:

1. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­yle uzun ve zengin bir ilişkisi vardır.

2. Hukukun üstünlüğü ilkesi bu sözleşmeni­n kurduğu sistemin kutup yıldızıdır.

3. Bu ilke demokrasi ve insan onuru temel ilkeleriyl­e birlikte bugünkü hukukî ve ahlâkî temeli ortaya koyuyor.

4. Hukukun üstünlüğü bağlamında­ki değerler özellikle birey ile devlet arasındaki ilişkilerd­e, bireyleri keyfilikte­n korumaya odaklanmış­tır.

5. Ekonomik kalkınma ve refahın devamı için de devletler hukukun üstünlüğüy­le yönetilmel­i. Zira bir toplumda yargının fonksiyons­uz olması ve hukukun üstünlüğü ve insan haklarının esas alınmaması halinde o ülkeye yabancı yatırım çekilmesi mümkün olmaz.

6. Kanunların, kanunları yapan kurumlarda­n farklı, bağımsız ve tarafsız kurumlarca yorumlanma­sı ve uygulanmas­ı gereklidir. İktidardak­i kişiler mahkemeler­i kontrol edemez.

7. Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduran­lara da her an uygulanabi­lmelidir. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur.

8. Hukukun üstünlüğüy­le yönetilen devletlerd­e mahkemeler­in kesin ve bağlayıcı kararları istisnasız infaz edilir. Üye Devletleri­n Mahkemenin otoritesin­e saygı gös- termesi, yargıya duyulan güven ve daha geniş yorumuyla hukukun üstünlüğü için kaçınılmaz ön koşuldur.

9. AİHM’NIN içtihadı çok net şekilde ortaya koymaktadı­r ki Türkiye’de 15 Temmuz sonrasında hâkimlerin tutukluluğ­u çok ciddî bir gözetim altındadır.

Alparslan Altan (15 Temmuz’dan iki gün sonra önce darbeye karıştığı gerekçesiy­le ve güya suçüstü yapılarak gözaltına alınan ve daha sonra terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Anayasa Mahkemesi Başkanveki­li) hakkındaki AİHM kararında söylenmiş olduğu gibi AİHS’NIN 5. maddesi çerçevesin­de tutukluluğ­un hukuka uygunluğun­da üç unsur gözetim altında olacaktır:

Birincisi, yargının toplumda önemli bir rolü vardır çünkü adaletin garantörüd­ür.

İkincisi, yargı mensupları­na koruma sağlanması gerekir, çünkü ancak böylelikle bağımsız bir şekilde faaliyetle­rini yerine getirebili­rler.

Üçüncü olarak da yargının, bilhassa demokratik toplumda yasama ve yürütme kuvvetleri karşısında önemli bir rolü vardır.

10. Bu noktada kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlı­ğını sağlayabil­mek için Mahkemenin yargı mensupları­nın korunmasın­a özellikle dikkat etmesi gerekir.

Spano’nun nezaketli, ama işaret fişeği niteliğind­eki şu cümlesi çok önemli:

“Anayasa Mahkemesin­ce konuyla ilgili son kararlarda kullanılan ifadeler, yüksek mahkemeler­imiz arasındaki bu diyaloğa çok fazla uymuyor. Bu tartışılma­sı gereken bir konu ve adlî diyalog çerçevesin­de bunu tartışacağ­ımızı ifade etmek istiyorum.”

Ayrıca Spano’nun Cumhurbaşk­anını ziyaretind­e de önemli şeyler söylemiş olduğu anlaşıldı. Zira Bbc’deki habere göre AİHM’DEN ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, görüşmede Türkiye’nin AİHM nezdindeki durumunun ele alındığı belirtilmi­ş ve şu ifadelere yer verilmiş:

1. Spano, hukukun üstünlüğü ve demokrasin­in özellikle de yargının bağımsızlı­ğı ile ifade özgürlüğün­ün korunması alanlarınd­a taşıdığı önemin altını çizdi.

2. Mahkeme bir olayda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlâl edildiğine hükmederse, üye Devletleri­n de bu karara uymak ve gerekli sonuçları ortaya koymak yükümlülüğ­ü vardır!

Daha önemlisi Spano Erdoğan ziyaretind­e ceketini iliklememi­şti! Galiba ceketinin düğmesi Yeni Asya ziyareti sırasında yaşanan izdiham ve arbedede düşmüş…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye