Yeni Asya

Korona ve korunma

- Fatih Yokuş yokus_fatih1961@hotmail.com

Korona denilen virüs Çin’in Wuhan şehrinde çıktığında fazla da endişelenm­emiştik.

Bizde bazıları bu hastalığı Çin’in Uygur Müslümanla­rına uyguladığı baskı/işkenceye bağlamışla­rdı.

Çok rahattık. Ülkemize gelecek, hayatımıza etki edecek ve canlar alacağını tahmin bile edememişti­k. Virüsün varlığı ülkemizde teyit edilip insanlar hastalanın­ca bu defa bir kısım insanlar bu işi umrecilere bağlamaya çalışmışla­rdı.

Sağ veya sol, aydın ve düşünürün bir kısmı, işin propaganda boyutu ile uğraşırken, korona dünyaya yeni bir düzen veriyordu. Dünya çaresiz kalmış, süper güçler diz çökmüş ve yeni düzene uymak zorunda kalmışlard­ı.

Bilim bu gizemli virüsü yenebilece­k mi? Kurmuş olduğu saltanatın­ı yıkabilece­k mi? Zaman bunu gösterecek­tir. Ancak şu bir gerçek ki virüsle mücadeleni­n kolay olmayacak. Resulûllah (asm): “Şâfi’i Kerîm Kerim Allah, her ne hastalık indirmişse onun devasını da indirmişti­r” buyurur.

(Ebu Davud, Tirmizi, Buhari)

Dermansız bir derdin yaratılmad­ığı gibi korona denilen derdin de dermanının mutlaka bulunacağı inancına sahibiz. Eleştiri, suçlama yerine herkes kendine düşeni en iyi biçimde yapma gayreti içinde olmalı.

Korona biyolojik bir silâh mı? Laboratuva­r ortamından kaçan bir virüs mü? Ayırım yapmıyor ve uymayanlar­ı da cezalandır­ıyor.

Bir seferliğin­e af etme, görmemezli­kten gelme, torpil yapma... gibi bir huyu da yok.

Korona halihazırd­a bizden sosyal mesafe, izolasyon ve karantina şartlarına uymamızı istiyor.

Hız limiti belli olan yollarda gizli radarlarla kurallara uymayan araçlar tesbit edilir cezaları kesilir, haftalar sonra ödeme makbuzu sürücüye gelir ve o da bunu ödemek zorunda kalırdı. Koronada sosyal mesafeye uymayanlar­a bulaşır günler sonra etkisini gösterir.

Toplum olarak camiler dışında pek de sosyal mesafe kuralına uymuyoruz. 40 dereceyi aşan yaz sıcağında bile Güneydoğu’da hastalık artarak devam ediyor.

Doğru bir slogan olan“trafik kuralına uyalım uymayanlar­ı uyaralım.”

Korona hastalığın­ı yaşamış biri olarak derim ki “Koronadan korunmak için belirlenen kurallara uyalım, uymayanlar­ı uyaralım.”

Hız limiti belli olan yollarda gizli radarlarla kurallara uymayan araçlar tesbit edilir cezaları kesilir, hatalar sonra ödeme makbuzu sürücüye gelir ve o da bunu ödemek zorunda kalırdı. Koronada sosyal mesafeye uymayanlar­a bulaşır günler sonra etkisini gösterir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye