Yeni Asya

Insanca yaşamak pahalılaşt­ı

AÇLıK sınırı Ağustosta bİr öncekİ AYA göre 15 LİRA ARTARAK 2 bİn 907 LİRA olurken, yoksulluk sınırı İSE 104 LİRALıK Artışla 10 bİn 506 LİRAYA YÜKSELDİ.

-

Birleşik Kamu-İş Konfederas­yonu’nun Ar-ge birimi KAMUAR’ıN, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebil­mesi için tüketmesi gereken gıda miktarları­nı esas alarak belirlediğ­i açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlar­ını da yoksunluk hissi duyulmadan karşılayab­ilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamalar­ı dikkate alarak hesapladığ­ı yoksulluk sınırı araştırmas­ının Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Açlık sınırı Ağustosta bir önceki aya göre 15 lira artarak 2 bin 907 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 89 liralık artışla 7 bin 599 liraya kadar çıktı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlar­ını insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşı- layabilmes­i için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da dolayısıyl­a 104 liralık artışla 10 bin 506 liraya yükseldi.

ILK SEKIZ AYDA YÜZDE 7,3 ARTTI

Ağustosta açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında artarken, gıda dışı harcamalar­da yüzde 1,2 oranında artış yaşandı, her ikisinin toplamında­n oluşan yoksulluk sınırında da yüzde 1 oranında artış kaydedildi. 2020 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise açlık sınırı yüzde 7,3, gıda dışı harcamalar yüzde 6,9, yoksulluk sınırı ise yüzde 7 oranında artış gösterdi. Ağustos 2020 sonu itibariyle son bir yılda ise açlık sınırı yüzde 11,2, gıda dışı harcamalar yüzde 11,3, yoksulluk sınırı da yüzde 11,3 oranında yükseldi. Dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırının Ağustosta 2 bin 907 liraya yükselmesi­nde, süt - yoğurt, ekmek, un, makarna-şehriye gibi gıda ürünlerind­e yaşanan fiyat artışları belirleyic­i oldu. SON BIR YILLIK ARTIŞ BIN 64 LIRA Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilm­esi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamalar­ın toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artarak 10 bin 402 liradan 10 bin 506 liraya yükseldi. Ocak-ağustos döneminde yüzde 7 oranında artış kaydedilen yoksulluk sınırında son bir yılda ise yüzde 11,3 oranında artış yaşandı. Yoksulluk sınırında ağustosta bir önceki aya göre 104 lira artış olurken, son bir yıllık artış ise bin 64 lirayı buldu. Ankara- Ahmet Terzi

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye