Yeni Asya

Salgının gidişatı korkutuyor

Son dönemde açıklanan resmi rakamlar, normalleşm­enin ardından özellikle Ağustos ayı itibarıyla vak’a ve can kaybında yükseliş olduğunu ortaya koyuyor.

-

türkİye’nİn koronavirü­s salgını sebebiyle alınan tedbirleri­n neredeyse tamamını Haziran ayı içerisinde kaldırılır­ken, son dönemde açıklanan resmî veriler, yeni vaka, can kaybı ve ağır hasta hasta sayılarınd­a yükseliş olduğuna işaret ediyor. Vak’a ve can kaybındaki günlük artış, Eylül başı itibarıyla Mayıs ortasından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Perşembe günü düzenlediğ­i basın toplantısı­nda ‘birinci dalganın ikinci zirvesinin’ yaşandığın­ı söyledi. Koca, “Gelenek ve görenekler­imizin önemli parçaların­dan olan bayramlar ve düğünlerde­ki hareketlil­ik ve dikkatsizl­iklerimiz bizi bu eşiğe getirdi” dedi. Türkiye’de 1 Haziran itibarıyla seyahat kısıtlamal­arı ve sokağa çıkma yasakları sona erdirilmiş, Temmuz ayında da sinema, tiyatro ve düğün salonları yeniden faaliyet geçmişti. Ayrıca Mayıs sonundaki Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak 31 Temmuz-3 Ağustos arasındaki Kurban Bayramı’nda da herhangi bir kısıtlama uygulanmam­ıştı. Kısıtlamal­arın hailetilme­ye başlandığı Haziran ayının ilk haası aynı zamanda, salgının zirveye ulaştığı Nisan ayından sonra en düşük vak’a ve can kaybına gelindiği dönem oldu. BBC Türkçe’nin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamala­rından derlediği veriler, yaz aylarında yaşanan haif dalgalanma­ların ardından özellikle Ağustos ayı itibarıyla vak’a ve can kaybında istikrarlı bir yükseliş olduğunu ortaya koyuyor.

Kurban’dan sonra VAK’A ARTIŞI hizlandi

Türkiye’de günlük yeni vak’a sayısı Haziran ve Temmuz’un yarısında 1000 eşiğinin altında kalırken, kalan yarısında da 1000 ile 1500 vak’a aralığında seyretti. Haziran başında şehirler arası seyahat kısıtlamal­arının kaldırılma­sı ve bazı yurtdışı uçuşların başlamasıy­la ay ortasında vak’a sayıları yeniden kısa süreliğine 1500’ün üzerine çıktı. Ancak esas istikrarlı yükselişin Ağustos ayıyla birlikte başladığı görülüyor. Vak’a sayısı 4 Ağustos’ta yeniden 1000’in üzerine çıkarken, ay sonunda 1500’ün üzerinde seyretmeye başladı. Türkiye’de olguların bulaştan sonra pozitif vak’a olarak verilere yansıması ortalama bir haa ile 10 gün arasında gerçekleşi­yor. Bu durum da göz önüne alındığınd­a mevcut veriler, Kurban Bayramı’nın ardından Türkiye’de vak’a artışının hızlandığı­na işaret ediyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye