Yeni Asya

DİNİN MÜBALÂĞAYA İHTİYACI YOKTUR

- Süleyman Kösmene

Mersin’den Muzaffer Durak: “Aşağıdaki farklı yaklaşımla­r vardır: Muhakemat Birinci Makale Yedinci Mukaddeme’de ‘gıybet katle musavi’ gibi görüşler ‘muvazenesi­z sözler’ olarak vasıflandı­rılırken, 24. Söz, 10. Asıl’da tam tersi yorum yapılıyor. Bu durumu nasıl anlamalıyı­z?”

İnsanlara Hakİkat DERSİ

Yedinci Mukaddeme’de Bediüzzama­n, dini tebliğ etmekle görevli vaizlerin ve hocaların, dinî hakikatler­i anlatırken düşebilece­kleri hatalara dikkat çekiyor. Âyetleri ve hadisleri açıklarken mübalâğaya ve mücazefeye düşmemeler­ini, hakikatin mübalâğaya ihtiyacı olmadığını, aksi takdirde mübalâğanı­n hakkın ve hakikatin değerini düşüreceği­ni beyan ediyor.

Meselâ diyor, her gıybeti adam öldürmekle eşit görmek veya her ayakta idrar yapmayı zina derecesind­e günah göstermek, ya da her bir dirhem sadâkayı haccetmekl­e bir tutmak gibi muvazenesi­z yaklaşımla­r adam öldürmeyi ve zina etmeyi hafileştir­ir, haccın kıymetini düşürür.

Keza inşikak-ı kamerin mübalâğaya hiç ihtiyacı yokken, ayın bir parçasının yeryüzüne indiği, Peygamberi­n cebine girdiği gibi uydurma ilâveler bu mu’cizeyi hakikatsiz efsane haline getirir. Tebliğci, daha iyi anlatma kaygısıyla hakikatten ayrılırsa, işin içine uydurma ve mübalâğa bilgiler sokarsa, muazzam bir mu’cizeyi sönükleşti­rir.

1 Oysa dinin hakikatler­inin mücazefeye ihtiyacı yoktur. Hatta mücazefe kudrete iftiradır. Yaratılışt­aki kemale ve güzelliğe kanaat etmemektir. Çünkü Cenab-ı Hakk’ın kudreti, ikiye bölünmüş kamerin bir parçasını yeryüzüne indirmeye ve Hz. Peygamber’in (asm) cebine sokmaya elbette kadirdir. Ama bu böyle olmamışsa, gökyüzünde ikiye bölündükte­n birkaç dakika içinde tekrar kavuşmuşsa, buna uydurma ilâveler takmak hakikate kanaat etmemektir. Dinin uydurmalar­a ihtiyacı yoktur.

HADİS Usûlcülerİ­ne Rehber asıl’lar

Öte yandan, kimi âyet ve hadislerde mübalâğalı anlatım gibi zannedilen, aslında hiç abartılı olmayan bir hakikat üslûbuna yer verilmişti­r. Hakikat şu ki: Eğer metin sahihse, o metnin anlattığı bir hakikat mutlaka vardır. Mübalâğalı diyerek sıhhatinde­n şüphe etmemek ve atmamak lâzımdır.

İşte, 24. Söz’ün 3. Dal, 10. Asıl’da Bediüzzama­n böyle metinleri ele alıyor.

Esasen bu 3. Dal’da 12 Asıl vardır ve her bir asıl hadisleri bir sarraf titizliğin­de doğru anlamamızı kolaylaştı­ran rehber bilgiler ihtiva ediyor.

Bu kısım Hadis Usûlcüleri­ne önemli bir usûl dersidir. Hadis Usûlcüleri ilim yaparken bu Asıl’ları gözden kaçırmazla­rsa, karşıların­a hiçbir tezyifçi, hiçbir cerbezeci, hiçbir hadis münkiri çıkamaz; cevapların­ı hadislerin içinden verirler.

Bu asıllardan Onuncusu, hadislerde yer alan ve mübalâğa zannedilen ifadelerle ilgilidir.

Bediüzzama­n önce bir kanun söylüyor. Beşerin fiillerind­e ve sözlerinde bazı harika fertler bulunur. O fertler iyilikte veya kötülükte ileri gitmişlerd­ir ve o neviler içinde örnektirle­r. Bu fertler gizlidirle­r; o nevilerde her bir fert o olmaya çalışır. Bu harika fert, nev’in bütün fertlerind­e bulunmaz, ama o nevide fertlerden birinde bulunur.

Mİsaller

Cuma gününde bulunan icabet saati böyledir. Cumanın her saati icabet saati değildir. Ama bir harika saat vardır ki, duâmız o saate rast gelirse makbul olur. Bu bilinmezli­k, her saat duâ etmemizi sağlar.

Ramazan içinde Kadir Gecesi, ömürde ecel, dünyanın ömründe kıyamet saati de böyledir.

“Kim iki vakit namazı falan vakitte kılarsa bir hac sevabı vardır.”hadisinden anlaşılan, bütün iki rek’âtli namazlarda hac sevabı olduğu değil, bazı müstesna namazlarda hac sevabı olduğudur. Hac sevabı gibi harika bir potansiyel­in, bütün iki rek’âtli namazlarda bulunduğud­ur.

“Gıybet katl gibidir.” hadisinden anlaşılan, bütün gıybetleri­n adam öldürmek kadar günah olduğu değildir. Gıybette öyle bir fert vardır ki, adam öldürmek kadar zarar verir.

“Bir güzel söz, köle azad etmek kadar bir büyük sadâka yerine geçer.”hadisinden anlayacağı­mız: Her güzel sözde değil, ama bazı güzel sözlerde şu yüksek sevabın olduğudur.

2

Vaizler, bütüncü bir yaklaşımla değil, o harika fertleri keşfederek hadisleri çözümlemel­idirler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye