Yeni Asya

Korona BİTECEK Mİ?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Kanmayalım, korolanmay­alım, kendimizi de aldatmayal­ım: Süper aşı bulunsa da koronaviru­su kolay bitmez. Zira, aşısı, tedavisi, ilâcı bulunan mikrop ve hastalıkla­rın neredeyse hepsi devam ediyor.

1918’de Türkçe’de “İspanyol nezlesi” denen gribin adı bugün “kuş gribi” olmuş. Aşısı bulundu, ama devam ediyor.

1957-1958’deki Asya gribi 4, 1968-1969’daki Hong Kong virüsü 2 milyon kadar kişinin ölümüne sebep olmuş. Aşısı bulundu, ama devam ediyor.

1960’ın Hiv’nin aşısı bulunmuş. 2017’de 940 bin ölüm ve 1,8 milyon yeni HIV enfeksiyon­u vak’ası tesbit edilmiş. Bugün, 36,9 milyon HIV’LI!

Tansiyon, kalb, sinir/beyin hastalıkla­rı, depresyon vs., gibi hastalıkla­rın ilâçları bulunmuş; devam ediyorlar!

Bütün hastalıkla­ra;

- Asıl ilâç tedbirdir: Temizlik/hijyen (gusül ve abdeste) dikkat ve devam; fizikî mesafe, maske, gerektiğin­de karantina…

- Asıl ilâç tevekküldü­r: Çünkü, herşey O’nun elinde ve “O’nun haberi olmadan bir tek yaprak bile düşmez. Yer altı tabakaları­nın karanlıkla­rı içindeki tek bir tane, hâsılı yaş ve kuru hiçbir şey yoktur ki açık, net bir kitapta bulunmasın.” (En’am Sûresi, 59) Korona da O’nun askeri.

- Asıl ilâç merhamet ve adalettir:

“Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıkları­nızdan haberdardı­r.” (Maide Sûresi, 8)

- Asıl ilâç zulmetmeme­k, demagog, riyakâr yöneticile­ri destekleme­mektir: “Bir de sakın zulmedenle­re meyletmeyi­n, sempati duymayın. Yoksa size ateş dokunur.” (Hud Sûresi, 11/113)

- Asıl ilâç haddi aşıp günahlara girmemekti­r:

Zira, koronavirü­s dahil “Belâ ve musîbetler­in; bir kısmı ihtar-ı Rahmânîdir. Ve bir kısmı keffâretü’z-zünubdur. Ve bir kısmı, gafleti dağıtıp, beşerî olan aczini ve zaafını bildirerek bir nevî huzur vermektir.” (Bediüzzama­n, Lem’a lar, s. 18)

Demek ki, hastalıkla­rın asıl aşısı manevidir, moral gücünün yüksek tutulmasıd­ır, ümittir.

Ancak, şifayı Şafii Hakikî’den bilmek, vehim ve asabiyete kapılmamad­an aşı caiz:

“Hususan merhametsi­z yarım hekimlere veyahut insafsız doktorlara rast gelse, evhamını daha ziyade tahrik eder. Zengin ise malı gider; yoksa ya aklı gider veya sıhhati gider. (Bediüzzama­n, Lem’alar, s. 219)

Malımızı, aklımızı ve sağlığımız­ı koronadan koruyalım!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye