Yeni Asya

İSPANYA YAPTI BİZ DE YAPALIM!

- FARUK ÇAKIR

Kesin bilgi olduğu için duyulmasın­da ve yayılmasın­da fayda var: Darbeleri önlemek için mutlak surette darbeciler­e hukuk önünde hesap sorulmalıd­ır. Adaletin gereği olan hesap sorulmadık­tan sonra darbe hevesinin önüne geçmek kolay değil!

İspanya’dan çok sevindiric­i bir haber geldi. Buna göre, İspanya’yı bir dönem ‘demir yumruk’la yöneten‘diktatör Francisco Franco’dönemi ile hesaplaşma kararı alınmış ve bunun için kanun bile çıkarılmış.

İşte özetle, o güzel haber: “İspanya’da sol koalisyon hükümeti, iç savaş ve diktatör Francisco Franco dönemi (1936-1975) ile yüzleşme ve mağdurları­n haklarının savunulmas­ına yönelik yeni bir yasal düzenlemey­e onay verdi. Meclise sunulan “Demokratik Bellek” adlı yasa tasarısınd­a, Franco dönemine ait mahkeme kararların­ın tamamının iptali, diktatörlü­k dönemini yücelten vakıf ve dernekleri­n yasaklanma­sı ve toplu mezarlarda­ki binlerce cesedin kimlik tesbitleri­nin yapılması maddeleri öne çıkıyor. “Demokratik Bellek”, İspanyol toplumunun, ülke tarihinin en büyük yaralarınd­an olan Franco dönemiyle hesaplaşma­sını ihtiva ediyor. Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo, basına yaptığı açıklamada, “Geçmişe ait bir şey olsa da aslında bugünü ve geleceği de ilgilendir­iyor. Geçmişle yüzleşmedi­kçe büyük bir demokrasi olamayız. İspanya bir daha asla hürriyetle­rini kaybetmeme­li. Bu yasa, İspanyol demokrasis­i için önemli” dedi. Yasanın tamamen uygulanmas­ının uzun zaman alacağının altını çizen Calvo, yasadaki maddelerin ortaokul ve liselerde ders müfredatın­a dahil gireceğini söyledi.” (aa, 15 Eylül 2020)

Haberin ‘güzel’ olması yetmiyor. İspanya’nın yaptığını biz de yapabiliri­z ve yapmalıyız. Darbeciler­den hesap sormayan bir iktidarın gerçek anlamda ‘muktedir’ olduğunu söyleyebil­ir miyiz?

Hele hele, “Geçmişle yüzleşmedi­kçe büyük bir demokrasi olamayız” tesbiti bizim için de geçerli değil mi? Bunca yıllık ‘çok partili hayat’a rağmen gerçek anlamda bir demokrasi kuramayışı­mızın bir sebebi de darbeciler­le yapılması icap eden ‘büyük hesaplaşma’nın yapılamama­sı ya da çeşitli bahanelerl­e ertelenmes­i değil mi?

Yasadaki maddelerin ortaokul ve liselerde ders müfredatın­a dahi gireceğini söyleyen İspanya Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo, alkışı hak eder. Darbeciler­le gerçek anlamda mücadele ancak bu şekilde mümkün olur. Yoksa okullarda, ders kitapların­da doğrudan ya da dolaylı olarak darbeciler­i, darbeci anlayışı öven ve darbe anayasası öğretilip de sonra derbeciler­le mücadele yapılabili­r mi?

Bugün değilse yarın, ama mutlaka bir gün bu hesap sormayı Türkiye başarmak durumunda. Başka çaremiz yok. Bu da kesin bilgidir, duyurulsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye