Yeni Asya

MUHALEFET ne ÂLEMDE?

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Türkiye’de yeni sistemle ittifaklar­a dayalı bir siyasî yapılanma şekillenir­ken, bu ittifaklar­ın iktidar ayağını oluşturan ve AKP’YI MHP’YE mecbur eden cumhurdaki erime devam ediyor. Yakın zaman önce Bahçeli’nin Ayasofya üzerinden İYİ Parti’ye çengel atma girişimind­eki amaç, belli ki, bu erimeyi durdurmak ve telâfi etmekti. Ama Erdoğan’ın da destekleme­sine rağmen sonuç vermedi.

Böylece Ayasofya’nın camiye çevrilmesi­ndeki bir niyet ve maksadın da cumhuru takviye etmek olduğu ortaya çıktı.

İttifakın muhalefet cenahındak­i hareketlen­meler de dikkatle takip ediliyor.

İktidarın, hayli zamandır HDP üzerinden sıkıştırma­k istediği İYİ Parti ile Demirtaş ailesi arasında gelişen “kahvaltı daveti” muhabbeti bunun ilginç örneklerin­den.

Akşener’in AKP ile yollarını ayıran ve ayrı partiler kuran Davutoğlu ile Babacan’a yaptığı ziyaretler­in ardından Kılıçdaroğ­lu’nun yine Davutoğlu’nu ziyaret etmesi de gündemi hareketlen­dirdi.

Bu ziyaret trafiği Mecliste temsil edilen DP ve SP gibi partiler de dahil edilerek sürmeli.

Daha da önemlisi, görüşmeler nezaket ziyaretler­i olmasının ötesine taşınarak, ortak gündemli buluşma ve etkinlikle­r yapılmalı.

Gerçi korona ortamının sınırlama ve kısıtlamal­arı birçok şeyin önünü kesiyor; ama gerekli tedbirleri alarak bir araya gelmenin ve sanal ortamı olabildiği­nce verimli kullanıp en iyi şekilde değerlendi­rmenin önünde bir engel yok.

Meselâ Menderes ve arkadaşlar­ının 59. idam yıldönümle­ri olan 16-17 Eylül günleri, bütün muhalefet partilerin­in bir araya gelerek toplu halde darbelere reddiye ve demokrasiy­e sahip çıkma mesajı vermeleri için çok iyi bir fırsattı.

Aslında muhalefet duruş ve gidişat olarak hayli iyi bir noktada. 24 Haziran 2018 genel ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerin­de, hele 23 Haziran İstanbul seçiminde aldığı sonuçlarla bunu gösterdi.

Ama ülkenin içinde bulunduğu durum ve gidişat, bunlarla iktifa edilemeyec­eği, iyice bunalan ve siyasette güvenebile­ceği bir alternatif arayışı daha da güçlenen topluma ümit ve moral verecek yeni hamlelere ihtiyaç duyulduğu gerçeğini önümüze koyuyor.

Muhalefet işi oluruna ve zamana bırakan tavırlarla değil, ezber bozan proaktif ataklarla yola devam etmeli; gündem belirlemel­i.

Giderayak telâşı içindeki iktidarın can havliyle yaptığı manipülasy­onları boşa çıkarmanın yolu da böyle bir strateji çerçevesin­deki seri ve dinamik atılımlard­an geçiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye