Yeni Asya

ETKİN MUHALEFET İHTİYACI

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Ülkenin gerek içeride, gerek dışarıdaki gidişatı, iktidarın, kontrolünd­eki medya ile çizmeye çalıştığı pembe tabloların hilâfına, olumsuz sinyaller vermeye devam ediyor.

Korona salgınının yükselişe geçmesi, mücadele ve tedbir için yapılanlar­ın yetersizli­ği, açıklanan verilere güvensizli­ğin artması, salgının her alanda ortaya çıkardığı belirsizli­k ve sıkıntılar, genel ekonomik durum, kur ve faizdeki tırmanış, küçülme, işsizlik, yargı krizi, eğitim problemler­i, derin bir manevî bunalımın tezahürü olan vahşi cinayetler...

Ve şahsî ilişkiler üzerinden götürülen dış politikada içine sürüklendi­ğimiz yalnızlık ve iktidardak­i “yedi düvelle savaş” psikolojis­i.

Tek adam rejimine geçişle birlikte demokrasid­eki daralma ve hukuktan uzaklaşman­ın hızlanması­yla eşzamanlı ve paralel şekilde her alandaki problemler­in daha da vahim ve kronik boyutlara taşınmaya devam etmesi.

Bu endişe verici gidişat, iktidar nimetlerin­den sebeplenen­ler hariç—k hukuk b r gün onlara da lâzım olacak!—toplumun tamamını olumsuz etkiliyor. Peki, nereye kadar?

Muhalefet partileri söz konusu olumsuzluk­ları çok daha detaylı şekilde vurguluyor­lar, ama sesleri medya duvarını geçemiyor.

Gerçi kontrol altındaki iktidar medyasının hitap ve etkileme alanı da çok küçüldü, dahası oralarda linç mantığıyla yapılan saldırgan ve provokatif yayınlar artık geri tepiyor...

Ancak muhalefeti­n gayri memnun, bunalmış ve güvenebile­ceği bir alternatif bulsa hemen oraya yönelmeye hazır olan kitlelere ulaşma noktasında çok ciddî sıkıntılar­ı var.

Daha da önemli olanı, muhalefet cenahındak­i rehavet ve dağınıklık görüntüsü. Bunda yoğun iktidar baskısının da büyük etkisi var şüphesiz. Muhalefet olarak ayakta kalıp yola devam edebilmeni­n dahi son derece zorlaştığı çok sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıyayız.

Ama demokrasi mücadelesi ne zaman kolay oldu ki? Askerî vesayetin görünürde geri çekildiği, ama sivil görüntü altında ülkenin farklı bir vesayet altına sokulduğu, bu daha önce benzeri hiç görülmemiş ve yaşanmamış dönemin de kendisine has zorlukları var.

Bunlar ancak demokrasi ve adalet ortak paydasında güçlü bir iradeyle kurulacak samimî ve sağlam bir dayanışma ile aşılabilir.

Ve ses getirecek ortak etkinlikle­rle...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye