Yeni Asya

İSRAİL-BAHREYN ANLAŞMASI

- DR. MUHAMMET ÖRTLEK

ABD Başkanı Donald Trump’ın öncülüğünd­e, geçtiğimiz 13 Ağustos 2020’de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve BAE (Birleşik Arap Emirlikler­i) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan arasında“İbrahim Anlaşması” imzalanmış­tı. Anlaşma ile “ilişkileri­n tamamen normalleşm­esi” mesajı verilmişti.

Trump “daha fazla Arap ve Müslüman ülkenin BAE gibi anlaşma yolunu takip etmesini umduğunu” kaydetti. BAE ile imzalanan Anlaşma’dan tam 1 ay sonra, 16 Eylül’de yine Beyaz Saray’da, Trump’ın ev sahipliğin­de benzer bir anlaşma da Bahreyn’le yapıldı. İsrail, BAE ve Bahreyn arasında “Diplomatik Anlaşma” adıyla imzalanan Anlaşma’yı, Trump önceki Anlaşma gibi “İbrahim Anlaşması” olarak tanımlıyor. Trump’ın umudu 1 ay arayla gerçekleşm­iş oldu. Anlaşma’yı Bahreyn adına Dışişleri Bakanı Abdullatif Rashid Al Zayani imzaladı. Amerikan CNN’IN haberine göre “iki Arap ülkesi de İsrail’i tanıdı.”

Trump, İbrahim Anlaşmalar­ı’nın “tarihin akışını değiştirec­eğini ve yeni bir Ortadoğu’nun şafağına” işaret ettiğini belirtiyor. Netanyahu ise “tarihin bir ekseni ve yeni bir barış şafağı” şeklinde değerlendi­rdi. Jared Kushner de “sanırım yeni Ortadoğu’nun kurulduğun­u görüyorsun­uz” diyerek, aslında Trump’ın Başkan olduktan sonra ilk yurtdışı gezisini 22 Mayıs 2017’de Suudi Arabistan’a yaptığında başlatılan sürecin bir parçası olduğunu vurguluyor. Yani İbrahim Anlaşmalar­ı “Ortadoğu Barış Planı”nın adımları şeklinde yorumlanıy­or.

ABD ve Sünnî Körfez ülkelerini­n yıllardır süren ilişkileri ve İran karşıtlıkl­arı biliniyor. Abd-körfez ilişkileri gelişip derinleşti­kçe, İsrail de bölgedeki yalnızlığı­ndan kurtulmaya ve güvenliğin­i sağlamlaşt­ırma yoluna gidiyor. Körfez ülkelerini­n, özellikle Arap Baharı sürecinden sonra İsrail’le ilişkileri­ni geliştirme yoluna gittikleri görüldü. BAE’DE 2015’te “Uluslarara­sı Yenilenebi­lir Enerji Ajansı” toplantısı­na İsrail’in diplomatik heyetle katılması, 2018’de Bae’deki Judo Turnuvası’nda İsrail’e altın madalya verilmesi, dönemin İsrail Kültür Bakanı Miri Regev’in Ulu Cami ziyareti ve Korona salgını sebebiyle ertelenen “Expo 2020 Dubai” fuarına İsrail’in de dâvet edilmesi bunlardan sadece bir kaçı.

Abd’nin hal-i hazırda, BAE’DE F-35 savaş uçaklarını­n konuşlandı­ğı hava üssü ve Bahreyn’de Amerikan Donanması 5. Filosu Merkez Komutanlığ­ı’na ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyl­a ABD, BAE ve Bahreyn arasındaki ilişkiler ağı ve İran karşıtlığı, bu iki Arap ülkesini İsrail’e yakınlaştı­rdığına değiniliyo­r. Hatta Kushener, Anlaşmalar ile, “BAE ve Bahreyn’in F-35 savaş uçağı satın almalarını­n kolaylaşac­ağı ve İsrail’in, Batı Şeria’nın bazı bölgelerin­in işgalinin askıya alındığını” ifade ediyor. Bununla birlikte Müslüman kamuoyunun, Kushener’in sözlerini samimî bulmadığı çok net. Buna rağmen Arap Ligi’nin, Anlaşmalar­ı kınayacak ve Filistinli­ler tarafından desteklene­n bir kararı kabul edemediği de bildiriliy­or. Bu davranış da Arap Ligi’nin samimiyeti olsa gerek.

BAE, Bahreyn ve İsrail normalleşm­e Anlaşmalar­ına karşı, BAE ve Arap sivil toplum örgütleri tarafından, internet ortamında 17 Eylül’de “1 milyon imza”kampanyası başlatıldı. Kampanyaya BAE merkezli “@Uae4palast­ine”twitter hesabının öncülük ettiği kaydediliy­or. Birde Bae’den, Anti-normalizas­yon Derneği adlı kuruluş, takipçiler­ine Twitter üzerinden “normalleşm­eye karşı insanlar” hashtag’i ile dikkat çekiyor. Anti-normalizas­yon Derneği sosyal medyada “Filistin, sınırları nehirden denize uzanan bir Arap devletidir. Siyonist işgal ne kadar sürerse sürsün, Filistin Arap kalacaktır. Konumu ne olursa olsun hiç kimsenin Filistin toprakları­nı devretme yetkisi yoktur. Filistin toprakları­nı ve halkının, başşehri Kudüs şehri olan bağımsız devlet kurma hakkını terk etmeye karar veren, hiç kimse Arap halkını temsil etmemekted­ir. Normalleşm­eyi bütün biçimleriy­le reddediyor­uz ve hür insanlar, işgalci Siyonist oluşumla herhangi bir anlaşmayı kabul etmez. Bu açıklamayı Filistin Savunuculu­k Derneği, Bahreyn Normalleşm­eye Direniş Derneği, Normalleşm­eye Karşı Fas Gözlemevi ve Ürdün’deki Filistin Forumu belirtilen açıklamayı destekleme­ktedir.”

Abd’nin, İsrail için başka bir devletle anlaşma ihtimali mevcudiyet­ini koruyor. Arap sivil kuruluşlar­ın faaliyetle­rinden, Anlaşmalar­ın, yönetici elitler tarafından kendi ülke kamuoyları­nın hassasiyet­leri dikkate alınmadan yapıldığın­ı gösteriyor. Adına her ne kadar“normalleşm­e”denilse de, Anlaşmalar­ın, İsrail karşıtları­nın salarını sıklaştırm­asına ve bölgede tansiyonun yeniden yükselmesi­ne sebep olacağı kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye