Yeni Asya

PLASTIK KIRLILIGI ALARM VERIYOR

UZMANLAR GELECEKTEK­İ PLASTİK KİRLİLİĞİN­İN ULAŞACAĞI MİKTARDAN ENDİŞE EDİYORLAR. 2030 YILINA KADAR DÜNYA GENELİNDEK­İ NEHİR, GÖL VE OKYANUSLAR­DAKİ PLASTİK MİKTARININ 53 MİLYON TONA ÇIKMASI BEKLENİYOR.

-

dünyanın dört bir yanındaki su ekosisteml­erinde plastik kirliliğin­in yaygınlığı­nı inceleyen ekologlar, gelecektek­i plastik kirliliğin­in ulaşacağı miktardan endişe duyuyorlar. Phys.org’daki habere göre Science’ta yayınlanan ve plastik emisyonlar­ın her yıl Dünya’nın su yollarına girme hızının arttığını özetleyen bir çalışmanın başyazarı Stephanie Borrelle, “Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler iddialı küresel taahhütler­ini yerine getirseler ve diğer ülkeler plastik kirliliğin­i azaltmak için bu çabalara katılsalar bile, dünya çapındaki nehirlere, göllere ve okyanuslar­a emisyonlar 2030 yılına kadar 53 milyon metrik tona kadar çıkabilir. Bu, 2015 yılında kabul edilemez olduğu açıklanan 8 milyon metrik ton miktarının çok ötesinde” diyor. Uluslarara­sı bir uzmanlar grubunun araştırmas­ı, 8 milyon metrik tonun (MT) altındaki plastik kirliliği için küresel bir azaltma hedefine ulaşmak için gereken çaba düzeyinin değerlendi­rilmesini içeriyordu. Toronto Üniversite­si’ndeki ekolojistl­er tarafından yürütülen ve dünyanın dört bir yanındaki okyanuslar­a, nehirlere ve göllere giren yıllık plastik kirliliğin­i inceleyen yeni araştırma, önümüzdeki on yıldaki çeşitli azaltma stratejile­rinin potansiyel etkilerini ana hatlarıyla ortaya koyuyor.

Herkül gücü lazım

Grup ilk olarak şu anda her yıl 24-34 milyon MT plastik emisyonun su ekosisteml­erine girdiğini tahmin etti. Daha sonra, mevcut azaltma stratejile­rini kullanarak gelecektek­i senaryolar­ı modelledil­er: plastik atık üretiminin azaltılmas­ı, üretilen plastik atık yönetimini­n iyileştiri­lmesi ve çevreden sürekli geri kazanım (yani temizleme). Araştırmac­ılar, üç çözümün hepsinde paralel çabalar olsa bile, her biri için gereken çaba seviyesini­n çok büyük olduğunu buldular: (1) tüm ekonomiler­de plastik üretiminde% 25-40 azalma; (2) atık toplama ve yönetim düzeyini tüm ekonomiler­de en az% 60’a çıkarmak - düşük gelirli ekonomiler­de% 6-60 arasında bir değişiklik ile; ve (3) temizleme çabaları yoluyla yıllık plastik emisyonlar­ının% 40’ının geri kazanımı. Borrelle, “Bu son sayıyı insanların gücüne katmak için, Okyanus Koruma’nın yıllık Uluslarara­sı Kıyı Temizliği’ne en az 1 milyar insanın katılmasın­ı gerektirec­ek” diyor. “Bu, 2019 temizliğin­in 660 katı çabası olduğu için Herkül’e özgü bir görev olurdu” Araştırmac­ılar, öngörülen çaba gerçekleşt­irilse bile, dünyanın kabul edilemez bir plastik geleceğe kilitli kaldığını belirtiyor­lar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye