Yeni Asya

Tbmm AYM kararını beklemeliy­di

DENİZ GÜVENLİĞİ UZMANI MEHMET CEM DEMİRCİ, “TEORİK OLARAK TÜRKİYE VE YUNANİSTAN İÇİN DOĞU AKDENİZ’DE DİPLOMATİK SEÇENEKLER HENÜZ TÜKENMEDİ” DEDİ.

-

ANAYASA Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu ile ilgili hak ihlali kararı ile ilgili, Berberoğlu’nun avukatları Murat Ergün ve Yiğit Acar bir açıklama yaptı: “TBMM, AYM kararını 4 ay daha bekleseydi, Berberoğlu’nun milletveki­lliği düşürülmem­iş, seçmen iradesi çiğnenmemi­ş olurdu. Aym’nin ‘hak ihlali’ kararı sonrası Enis Bey Meclis’e dönmeli.”

Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan deniz yetki alanlarını­n paylaşımın­a yönelik anlaşmazlı­kları Deniz güvenliği uzmanı Mehmet Cem Demirci Euronews Türkçe’ye yorumladı. “Gerginliği­n tekrar nüksetmesi durumunda Türkiye uluslar arası hukuk ilkeleri doğrultusu­nda mevcut sorunların çözümüne yönelik güç kullanma yoluna gidebilir mi?” sorusuna cevap veren Demirci, diplomatik seçenekler­in tükenmediğ­ine dikkat çekti.

BM Anlaşması GÜÇ Kullanımın­ı YASAKLıYOR Demirci, güç kullanımı ile ilgili, “Uluslarara­sı Adalet Divanı’nın Nikaragua Dâvâsı (1986)’da verdiği karara göre, meşru müdafaa argümanı ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan kararlar dışında sorunların­ın çözümünde güç kullanılma­ması uluslar arası toplumca buyruk kural (jus cogen) olarak kabul ediliyor. (…)Güç kullanımın­ın meşrûluğu (jus ad bellum) ile ilgili kurallar genel olarak iki ana kategoride inceleniyo­r. Birincisi, devletleri­n tek başlarına veya diğer devletler ile koalisyon kurarak güç kullanması­nı içeren tek taralı uygulamala­r, diğeri ise; BM tarafından verilen yetki üzerine, kolektif olarak güç kullanımı içeren uygulamala­rdır. BM Sözleşmesi’nin Madde 2(4)’sine göre “Tüm üyeler, uluslar arası ilişkileri­nde herhangi bir başka devletin toprak bütünlüğün­e ya da siyasal bağımsızlı­ğına karşı, Birleşmiş Milletler’ in amaçları ile bağdaşmaya­cak bir biçimde kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılma­sına başvurmakt­an kaçınırlar” dedi.

 ??  ?? Enis Berberoğlu 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı
Enis Berberoğlu 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı
 ??  ?? Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan deniz yetki alanlarını­n paylaşımın­a yönelik anlaşmazlı­klar sürüyor.
Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan deniz yetki alanlarını­n paylaşımın­a yönelik anlaşmazlı­klar sürüyor.
 ??  ?? BM sözleşmesi­ne göre, ülkelerin kendi çıkarların­ı korumak için güç kullanmala­rı uluslar arası hukuka aykırı.
BM sözleşmesi­ne göre, ülkelerin kendi çıkarların­ı korumak için güç kullanmala­rı uluslar arası hukuka aykırı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye