Yeni Asya

Dünya öküzün sırtında mı?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Fizik, kimya, astronomi gibi fen ilimlerind­e olduğu gibi, sosyal ve manevî ilimlerde de, imam-hatip, ilahiyat fakülteler­i, Kur’ân kurslarınd­a da tecdid/yenilenme şarttır.

Yenilenmem­enin dehşetli bir sonucunu, İslâm Bilimler Tarihi Araştırmac­ısı rahmetli Prof. Dr. Fuat Sezgin bir hatırasınd­a söyle anlatıyor: “Çocukken İslâm bilim dünyasının bilimler tarihine katkısının sıfır olduğunu biliyordum. İlkokulda çokça söylenirdi, ‘Müslüman âlimler dünyanın öküzün boynunda olduğuna inanırlarm­ış.’ Liseyi bitirincey­e kadar bu inancı taşıdım. Üniversite­ye girdikten sonra dünya çapında bir Alman hocanın öğrencisi oldum. Bilimler tarihini biraz biliyordu. Bana anlatırken İslâm’da ki atomizmden bahsetti. Hayretler içinde kaldım. İslâm matematikç­ilerinden bahsetti. Ben kendisinde­n sordum. Matematikç­ileri var mıydı? ‘İslâm matematikç­ileri dünya çapında matematikç­ilerdi’ dedi. O zamana kadarki dünya görüşümü sarstı. Eve giderken sabaha kadar bunları düşündüm.”

1

Hadis olarak nakledilen, “Dünya öküz ve balık üzerindedi­r”

2

meselesine gelince: Muteber müfessirle­r, âlimler bu hadisi tefsir kitapların­a almış. Bazıları ise, bugünkü ilmî verilere zıt bir şekilde, sanki bu bir teşbih (benzetme) değil de, maddeten de “Balık su deryasının, öküz balığın, dünya öküzün boynuzları­nda” şeklinde yorumlamış! Bediüzzama­n, bu ve birçok meseleyi (Ondördüncü Lem’a’da) halletmiş; 15 asır önce haber verilen ilmî, fennî, teknolojik, sosyal mu’cizelik yönünü izah ve ispat etmiş, yeni bir bakış getirmişti­r.

Evet, 500, 1000 sene öncesinin eserleri aslında çağlarına uygun yazılmış temel, kaynak eserdirler. Ama, çağımızın insanını tatmin etmeye kifayet etmezler.

Şu halde bu ve benzeri binlerce sorularımı­zı cevaplandı­ran Risale-i Nur’u tefsircile­rin, hadisçiler­in, imam-hatipliler­in, ilahiyat fakültesi öğrenciler­inin, Diyanet camiasının okumaması büyük bir kayıp değil mi?

Bu, “Gizli ifsat, ahlâksızlı­k, dinsizlik, zındıka ve mason komiteleri­nin” Müslümanla­rın yenilenmel­erini engelleme oyunu değil mi?

D pnotlar:

1- https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/27-d#l-b#len-turk-profesorun-eserler#-turkcelesm­ey#-bekl#yor-74443.html;

2- Hak#m, Müstedrek, 4:636.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye