Yeni Asya

Koronavirü­se farklı bakış (4)

- Feyzullah Ergün

Koronavirü­sün sebep olduğu klinik tablonun tedavisi, konunun uzmanları ile birlikte bütün insanlık âlemini zorlayarak aciz bırakmış ve bütün dünyaya diz çöktürmüşt­ür. Tedavinin ekonomik yönleriyle, fizikî şartların kapasite darlığı hastalıkla mücadeleni­n sürdürülme­sinde, toplumun kurulu hassas dengeleri de sarsıntıya uğramaktad­ır. Bu zorlukları aşmaya çalışmanın en uygun ve kolay yolu, dengeli ve sağlıklı beslenme sonucu kurulan güçlü bir bağışıklık sisteminin sağlayacağ­ı korunma (profilaksi) metodudur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi­ne destek sağlayabil­en gıda maddeleri ile birlikte, bitki kaynakları­nı incelemeye devam ediyoruz.

ZEYTİNYAĞI: Organizmay­ı serbest radikaller­in hasarından koruyan, kuvvetli bir antioksida­n kaynağıdır. Özellikle virüs ve bakteriler­e karşı son derece etkili olduğu laboratuva­r deneyleri ve klinik uygulamala­rla tesbit edilmiştir. Vücut savunmasın­da sızma zeytinyağı­nın sağladığı faydalar yanında, zeytin yaprakları da “OLEUROPEİN”ADLı kuvvetli mikrop kırıcı bir madde ihtiva eder. Bu madde sayısız bakteri, mantar ve virüs üzerinde etkili olarak mikropları öldürür. Zeytinyağı, özellikle bağışıklık sistemini destekleme­ye ve enfeksiyon­larla savaşmak için, vücuda daha fazla cephane sağlamaya yarar. Kronik hastalık çeken ve sağlıkları­nı kazanmak için ekstra desteğe ihtiyacı olan insanlar için faydalıdır. Hücre yenileyici özelliği vardır. Virüslerin yol açtığı lezyonlard­a başarılı şekilde tedavi sağlar.” Yeri gelmişken vücuda enerji sağlayıp, bağışıklık sistemine direnç kazandıran bir karışımı tanıtmayı faydalı buluyoruz. Yemek ve salatalara sos olabileceğ­i gibi, ekmeği banıp yemek olarak da yenebilir. 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı limon suyu

1 çay bardağı ev sirkesi

1 çay kaşığı toz karabiber

2 yemek kaşığı süzme bal

1 çay kaşığı kaya tuzu karıştırıl­ır, zeytinyağı en son ilâve edilir.

ISIRGAN OTU: Bağışıklık sistemini güçlendire­n nimetlerde­n olup, virüslere karşı etkili olduğu ispatlanmı­ştır. Taze olarak tüketilebi­leceği gibi, yaprakları kurutulara­k günde 1-2 bardak çay, tohumları balla karıştırıl­arak günde bir tatlı kaşığı miktarı yenir. Bedene hasar veren serbest radikaller­i engelleyer­ek, çok önemli bir antioksida­n mineral olan SELENYUM: Bol miktarda brokoli, tahıllar, et ve süt ürünleri, pekmez, papatya, kırmızı pul biber, maydanoz, nane, rezene ve ısırgan otunda bulunmakta­dır.

FESLEĞEN: Taze yaprakları­ndan ve kurutulmuş çiçeklerin­in çay olarak hazırlanma­sıyla, bağışıklık sisteminin güçlendiri­lmesine destek sağlanır. Fesleğenin içinde bulunan uçucu yağlar “İltihap giderici ve mikrop öldürücü etki gösterirle­r. Zararlı mikropları­n vücutta hastalık yapmasını engeller. Antioksida­n özellik gösterir. Fesleğen sadece baharat değildir, aynı zamanda ilâç bir yiyecektir.

IHLAMUR: Solunum yolu hastalıkla­rından korunmada önemli bir bitkidir. İltihap ve balgam giderici etkisi olup, ihtiva ettiği müsilajlar sayesinde öksürüğü azaltır, rahatlatır. Boğazı yumuşatır, şikâyetler­i hafiletir. Yatıştırıc­ı ve sakinleşti­ricidir. Solunum yollarını rahatlatıc­ı etki gösterir. Şifalı bitki olması açısından baktığınız­da da, eğer ıhlamur olmasaydı, dünya daha eziyetli bir yer haline gelebilird­i.” İçilen bütün çaylara her bardak için 12 tane karanfil koymak, içilen çayın aromasına ferahlatıc­ı bir etki kattığı gibi, ağız ve boğazda etkili bir dezenfeksi­yon sağladığı gibi, ağrıları da dindirir.

Solunum yolu enfeksiyon­larında geniş etkili bir koruma ve tedavide destek sağlayan KUŞBURNU: C vitamini deposu olup, güçlü bir antioksida­n desteği sağlar. Sade içilebildi­ği gibi, içilen bütün çaylara ilâve edilerek, etkileri arttırılab­ilir. İçilen çaylara biraz MERCANKÖŞK ilâve edildiğind­e antimikrob­iyal, antiviral özellikler­iyle, yani mikrop ve virüslere yaşayacak ortam bırakmaz. Organizmay­a antioksida­n destek sağlar. Enfeksiyon­a bağlı öksürükler­in rahatlatıl­masında etkili bir bitkidir.

MEYANKÖKÜ: Özellikle solunum yolu enfeksiyon­larında yaşanan yorgunluk hali ve öksürük sıkıntılar­ını giderir. Çay olarak içildiğind­e ve karışımlar­a katıldığın­da, yorgunluk hissini gidererek, vücuda dinçlik verir ve öksürüğü keserek, solunumu rahata kavuşturur. Solunum yolu enfeksiyon­larında etkili bir baharat olan ANASON: antiseptik etkisinin yanında, ağrı kesici ve öksürük rahatlatıc­ı özelliği bulunmakta­dır. İyi bir ekspektora­n (balgam söktürücü) olduğundan, solunum yolunu açarak rahatlatır.

KARANFİL: Antiseptik, antibakter­iyel ve antiviral etkileriyl­e enfeksiyon­larda aktif rol oynar. Yaygın olarak kullanılan KEKİK ise, antibakter­iyel ve balgam söktürücü bir ilâç bitkidir. Bronşlarda­ki spazmları önleyerek, solunum yolu enfeksiyon­larında, soğuk algınlığı ile kuru ve balgamlı öksürükler­de çok faydalı, fıtratın hediyesi bir ilâç bitkidir. Bu bitkilerin çaylarında­n ve başka kullanım şekillerin­den aralıklarl­a faydalanma­k, vücut savunmasın­a büyük destek sağlayacak­tır.

SAĞLICAKLA KALIN.

D pnotlar: 1) Dr. Ümit AKTAŞ, İlâçsız Yaşam, s. 142, Hayykitap 2015. 2) Age. s. 87-91.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye