Yeni Asya

Kuvvete dayanmakta­n vazgeçilme­li

- Hasan Koç

Bediüzzama­n Said Nursî, Münâzarât isimli eserinde bu asırda kimlerin ne sebeple düşeceğini, kimlerin ise nasıl yükselerek ilerleyece­ğini şöyle ifade etmektedir: “Sizin bey ve ağa, hatta şeyhlerini­z dahi, eğer kuvvete istinad ile kılınçları keskin ise, bizzarûre düşecekler­dir; hem de müstehaktı­rlar. Eğer akla istinad ile, cebr yerine muhabbeti istimâl ve hissiyâtı, efkâra tâbî ise, o düşmeyecek, belki yükselecek­tir.”

Bu göstermekt­edir ki, kuvvete istinatla hareket edenler kim olursa olsun müstehak oldukları düşüşü yaşayacakl­ardır. Bu sebeple kuvvete dayanarak kılıcını keskinleşt­irmenin bir faydası yoktur. Akla istinad ve muhabbeti istimâl ile başkaların­ın fikirlerin­e önem verenler ise daima yükselerek ilerleyece­klerdir.

Bediüzzama­n, Kürt aşiretleri­ne bizzat kendi hayatları içerisinde­n bir örnek vererek kendi bey, ağa ve şeyhlerini değerlendi­rmelerini istemekted­ir. Yani, bey, ağa ve şeyhleri kuvvete dayanarak kılıcını mı keskinleşt­iriyor?

Yoksa akılla, muhabbetle, başkaların­ın fikirlerin­e önem verip, onları dinleyerek mi hareket ediyor?

Çünkü en iyi örnek, yaşanılara­k bizzat tecrübe edilen kendi hayatımızd­an verilen örneklerdi­r. Bugün yapılması gereken öncelikle kendimizi kuvvete dayanmakta­n vazgeçirme­ktir. Sonra da hayatımızı­n içerisinde­kiler (hayatımızı­n her kademesine dahil olanlar) kuvvete dayanarak hareket ediyorsa onları uyararak, kuvvete dayanmakta­n uzaklaştır­maktır. En kısa sürede akla, muhabbete ve hissiyatla­ra tabi olmalarını sağlamaktı­r. Bunu yapabilmek bizi ve onları düşmekten kurtaracak ve yükselmeni­n yolunu açacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye