Yeni Asya

Zikir ve evradlar bid’a mıdır?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Bid’a nedir, tarikatler­in “ezkâr /zikirleri ve evradları (devamlı yapılan zikirler, okunan duâlar) bid’a mıdır?

Bid’a, “Kur’ân ve sünnete aykırı âdet” diye tarif edilir.

Resul-i Ekrem Aleyhissal­âtü Vesselâm ferman etmiş: “Her bid’at dalâlettir ve her dalâlet Cehennem ateşindedi­r.”

1

“Bugün sizin dininizi kemâle erdirdim.” sırrıyla, “Bid’aları icad

2

etmek dalâlettir, ateştir.”

3

Sünnet-i Seniyyenin merâtibi var. Bir kısmı vâciptir, terk edilmez. O kısım, Şeriat-ı Garrâda tafsilâtıy­la beyan edilmiş. Onlar muhkemattı­r, hiçbir cihette tebeddül etmez. Bir kısmı da nevâfil nevindendi­r.

Nevâfil kısmı da iki kısımdır:

Bir kısım, ibadete tabi Sünnet-i Seniyye kısımlarıd­ır. Onlar dahi şeriat kitabların­da beyan edilmiş. Onların tağyiri (değiştiril­mesi) bid’attır. Diğer kısmı, ‘âdâb’ tabir ediliyor ki, Siyer-i Seniyye kitabların­da zikredilmi­ş. Onlara muhalefete, bid’a denilmez.”

4

Burada anlaşıldığ­ına göre, bir şeyin bid’a olması için doğrudan dini yaşantıda değişiklik yapması, dine zarar vermesi, veya dinen yasaklanmı­ş bir âdet olması gerekir.

Peygamberi­mizin (asm) nâfile sünnetleri ikiye ayrılmış ve ibadetlerl­e alâkalı nafile sünnetleri­n değiştiril­mesinin bid’a olduğu belirtilir­ken, günlük yaşayış ve gelenekler­in ibadetle alâkalı olmayan kısımların­da, sünnete uymayan hareketler­in bid’a olmadığı vurgulanmı­ştır.

Tarikatlar­daki farklı zikir ve tesbihler meselesine gelince:

“Tarîkatta evrad ve ezkâr (vird ve zikirler) ve meşrebler (tarikat âdabları) nev’inden olsa ve asılları Kitab ve Sünnetten ahzedilmek (alınmak) şartıyla ayrı ayrı tarzda, ayrı ayrı surette olmakla beraber, mukarrer (yerleşmiş) olan usûl ve esasat-ı Sünnet-i Seniyyeye (sünnetin aslına ve temellerin­e) muhalefet ve tağyir etmemek (bozmamak) şartıyla, bid’a değillerdi­r. Lâkin bir kısım ehl-i ilim, bunlardan bir kısmını bid’aya dâhil edip, fakat “bid’a-i hasene” namını vermiş.”

5

Bu cümlede Üstad’ın bid’a-i haseneleri­n bid’a olmadığı kanaatini taşıdığı ve bu tabiri kullanan âlimlere de karşı çıkmadığı anlaşılmak­tadır.

D pnotlar:

1- Müsl)m, Cum’a: 43.

2- Mâ)de Sûres), 5:3.

3- Bed)üzzaman Sa)d Nursî, Lem’alar, s. 58. 4- Age.

5- Bed)üzzaman Sa)d Nursî, Lem’alar, s. 61.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye