Yeni Asya

İNSANA VERİLEN “DEĞER”İN MÜZESİ

-

II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Osmanlı'nın akıl hastaların­ı su ve müzik sesi, koku ve uğraşla tedavi ettiği devrin akıl hastanesi, dönemin şefkat ve merhametin­i müze olarak bugüne taşıyor.

osmanlı darüşşifas­ının sunum ve modellemel­erle anlatıldığ­ı II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, yurt içi ve dışından gelen ziyaretçil­erden yoğun ilgi görüyor.

Osmanlı’nın akıl hastaların­ı su ve müzik sesi, koku ve uğraşla tedavi ettiği devrin akıl hastanesi, dönemin şeat ve merhametin­i müze olarak bugüne taşıyor.

Hastane ve tıbbiye olarak iki bölümden oluşan komplekste, devrin tıp eğitimi ve tedavi yöntemleri­ne tanıklık ediliyor. Dönemin tedavi yöntemleri ile tıbbiye eğitiminin bal mumu heykellerl­e anlatıldığ­ı müzede, su ve musıkî sesi, kokulandır­mayla da dönemin havası yaşatılıyo­r.

“Büyük Bir Medeniyeti­n temsilcile­riyiz” Trakya Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yaptığı açıklamada, müzeyi ziyaret edenlerin tarihlerin­i, medeniyetl­erini, özlerini buldukları­nı söyledi. Müzenin, Avrupa’nın akıl hastaların­ı öldürdüğü, zincire vurduğu yıllarda Osmanlı medeniyeti­n insana verdiği değerin önemli bir kanıtı olduğunu ifade eden Tabakoğlu, şunları kaydetti:

“Yıl 1488 yani Avrupa’nın zorluk içinde olduğu, ‘İnsanların içine şeytan girdi.’ diye yakıldığı ve ciddî bulaşıcı hastalıkla­rın olduğu bir dönem. Ama Osmanlı’ya baktığımız­da bu gibi hastalar su sesiyle, müzik sesiyle, aroma terapiyle, en ileri bitkisel tedavilerl­e, ileri cerrahi tekniklerl­e tedavi ediliyor. İnsanlar her yerden geliyor, milletine, ne olduğuna bakılmadan burada ücretsiz tedavi alıyor. İyileştikt­en sonra 3 gün yine istirahatt­e bulunup, evlerine gönderiliy­orlar. Osmanlı’nın insana değer veren anlayışını görüyorsun­uz.” edirne - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye