Yeni Asya

2021 SONUNA KADAR ARTAR

CARDATA GENEL MÜDÜRÜ HÜSAMETTİN YALÇIN, “2. ELDEKİ ARTIŞLARIN BİR SENE BOYUNCA HATTA 2021’İN SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİNİ BİR OTOMOTİV DATA ŞİRKETİ OLARAK ÖNGÖRÜYORU­Z”DEDİ.

- Ayrıntılar otohavad s.com’da

Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, son dönemde tartışma konusu olan 2.elde artan fiyatların durumuna dair değerlendi­rme de bulundu. Yaklaşık yılbaşında­n beri ikinci el araç fiyatların­ın Eylül ayıyla birlikte çok astronomik oran olan yüzde 80- 85 civarında arttığını belirten Yalçın, “Yani 1 Ocak’ta 100 bin TL olan bir ikinci el araç bugün 185 bin TL civarında. Bunun da tabi birçok sebebi vardı. Bu sebeplerin başında; pandemiyle­birlikte sıfır km araç üretiminin ve buna bağlı olarak da araç bulunurluğ­unun oldukça azalması, Mayıs ayına kadar da üretimin başlamamas­ı ve yaklaşık piyasaya giremeyen

300 bine yakın sıfır km aracın olması geldi. Sıfır km araç almak için bayiye, showrooma giden ve cebinde parası olan bir vatandaş, sıfır km araç bulamayınc­a ikinci ele yöneldi. Bu da, ikinci eldeki talep patlamasın­ı oluşturdu. Tabiî ki talep patlaması olunca da fiyatlar da ikinci elde yukarı yönlü artmaya devam etti. Bu en büyük sebeptir” dedi.

Bu ŞEKİLDE DEVAM EDECEK

Yalçın, diğer sebepleri açıklarken de, “Diğer sebep ise ‘sun’î artışlar’ dediğimiz olgu oluştu. Bu da şu demek; ikinci el araç fiyatları yükselirke­n, esnaf, satıcı, bayi dediğimiz kesim de araçlara suni artışlar ekleyerek bu astronomik artışta önemli bir pay sahibi oldu. Ve ikinci eldeki bu artışların durulmayac­ağını, daha bir sene boyunca hatta 2021’in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoru­z. Şu anki ikinci el ve sıfır km araç dengesi çerçevesin­de bundan sonra oluşacak olan pazar dinamikler­i bu şekildedir. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır km hem de 2. el araçlarda yüksek fiyatlardı­r ve bu şekilde devam edecektir” yorumunda bulundu. Yalçın, 2. el araç fiyatların­ın genel olarak ÖTV zammından etkilenmed­iğine dikkat çekerek, “Etkilenmem­esinden kastımız fiyatlar durmadı veya düşmedi. O ilk psikolojik durum atlatıldık­tan sonra da -ki o da bir haa gibi kısa süre sürdü- fiyatlar artmaya devam etti” dedi. Yalçın, ayrıca, Cardata olarak pazar dinamikler­i ve pazar araştırmal­arı sonucunda yaklaşık 710-720 bin aralığında bir sıfır km araç satış pazarı öngördükle­rini söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? HÜSAMETTİN YALÇIN
HÜSAMETTİN YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye