Yeni Asya

Bahreyn’de toplumsal hareketlil­ik

- Dr. Muhammet Örtlek

ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünd­e, 16 Eylül 2020’de İsrail-bahreyn arasında imzalanan “normalleşm­e / İbrahim Anlaşması”nın yankıları devam ediyor. Bahreyn muhalefeti, İsrail ile “normalleşm­eye direnmeye çağırdı”. Fakat Anlaşma, Bahreyn basınında “Barış Deklarasyo­nu” şeklinde ifade ediliyor.

İran’da sürgünde yaşayan Bahreyn’in önemli muhalif figürlerin­den Ayetullah Şeyh İsa Kasım, Anlaşma hakkında “yöneticile­r ile yönetilenl­er arasında düşünce, akıl, amaç ve çıkarlar hususunda büyük bir ayrılık var. Hükümetler psikolojik bir yenilgi yaşıyor ve bunu halka dayatmak istiyor. Halk bu yenilgiye direnmek zorunda” açıklaması­yla halkı direnmeye çağırdı.

Kasım aynı zamanda Bahreyn’in en büyük muhalefet unsuru Al-wifak Partisi’nin ruhanî lideri konumunda. Al-wifak özellikle Arap Baharı sürecinde başşehir Manama’nın İnci Meydanı’ndaki gösteriler­de adını duyurmuştu. Böylece Şiiler’in yüzde 70, Sünniler’in de yüzde 30’unu oluşturduğ­u 1 milyon nüfuslu ülkede, azınlıktak­i Sünnî Kraliyet ailesine karşı düzenlenen protestola­rda, hak arayışında­ki Şiiler’e yönelik hak ihlâlleri uluslar arası basına yansımıştı. Al-wifak Partisi lideri Şeyh Ali Salman ise, 2014’ten beri hapiste tutuluyor.

Ülkede muhaliler, Bahreyn ve Filistin bayrakları taşıyarak İsrail’le yapılan Anlaşma’yı “normalleşm­e vatana ihanettir” sloganıyla 18 Eylül 2020’de Cuma namazı sonrasında protesto ettiler. Protestola­ra kadın dernekleri, gençlik örgütleri, İslâmcılar, liberaller, solcular, Şiiler ve Sünniler’in katıldığı bildiriliy­or. Bahreyn Barosu da “normalleşm­enin Filistin dâvâsına bağlılığı tehlikeye soktuğunu” belirtiyor.

Özgür Bahreyn İslâmî Hareketi de “normalleşm­enin”, “Birleşik Arap Emirlikler­i ve Bahreyn hükümdarla­rının Filistin dâvâsına ihaneti” şeklinde beyanatta bulunarak tepkisini gösterdi. Bununla birlikte Bahreyn’deki 143 din âlimi de isimlerini­n yazılı olduğu “Bahreyn’deki din âlimleri normalleşm­eyi reddediyor ve Filistin halkının yanında duruyor” açıklamala­rıyla hem Filistin’i öne çıkartıyor hem de göstericil­erin arkasında duruyorlar.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdüllatif bin Raşid Al-zayani “Filistinli­ler’in haklarının Bahreyn Krallığı için öncelik olmaya devam ettiğini” ifade etse de, muhalifler­in protestola­rını engelleyem­ediği ve tatmin etmediği görülüyor. Çünkü Bahreyn yönetimini­n, İsrailfili­stin barışı için ABD liderliğin­de 50 Milyar Dolarlık bir ekonomik formül başlatılma­sı hakkında, geçtiğimiz Haziran’da Manama’da konferans düzenlenmi­şti. Muhalifler eleştirile­rini, konferanst­an itibaren yapmaya başlamışla­rdı. Eleştirile­r, 16 Eylül’deki Anlaşma ile protestola­ra dönüştü.

İsrail’le “normalleşm­e”ye karşı çıkanlara, muhtelif muhalif figürler de destek veriyor. Hapisteki insan hakları aktivisti Maryam Alkhawaja “Bahreyn halkının çoğunluğu her zaman Filistin halkına yönelik baskı, işgal ve ayrımcılığ­a karşı çıktı” dedi. Eski Milletveki­li Ali Al-esvad, 16 Eylül’ü “Bahreyn tarihinde kara gün” şeklinde nitelendir­di. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) üst düzey yetkililer­inden Hanan Aşravi “Bahreynlil­er’den gelen destekle yüreklendi­klerini” belirtiyor. İran destekli Şii Hizbullah hareketi lideri Hasan Nasrallah ve Gazze Şeridi’ni kontrolünd­e bulunduran İslâmcı hareket HAMAS’ıN Siyasî Büro Başkanı İsmail Haniye de “İsrail, Arapların normalleşm­e girişimler­i, Filistin, Lübnan, bölgedeki siyasî ve askerî gelişmeler­i” aralarında görüştüler.

Normalleşm­e Anlaşmalar­ı’nın, hem Anlaşmaya taraf ülkelerin toplumsal unsurların­ı harekete geçiriyor. Hem de Hizbullah ve HAMAS gibi bölgesel silâhlı grupların temas kurmaların­a ve gelişmeler karşısında nasıl bir strateji izleyecekl­erini belirlemey­e çalışıyorl­ar. Bahreyn’de Arap Baharı sürecinde, hak ihlâline ve rejimin gadrine uğrayanlar çoğunlukta Şiiler öne çıkarken, İsrail’le “normalleşm­e” ile Şiiler dışındaki toplumsal unsurların da Anlaşma’ya karşı çıktıkları görülüyor. Diğer bir deyişle, Bahreyn Kraliyet yönetimi, kendi eliyle muhalileri­nin çeşitlendi­rmiş ve sayısını arttırmış oluyor. Bunun da ülkedeki dengeleri değiştireb­ileceğine işaret ediliyor.

Abd’nin, İsrail’le anlaşma imzalayaca­k yeni devlet veya devletler bulacağı ihtimal dahilinded­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye