Yeni Asya

ırkçı saldırılar­a karşı barışı birlikte kuralım

-

demokrasi platformu Demokrasi İçin Birlik, Afyon, Samsun ve Sakarya’da yaşanan saldırılar üzerine açıklama yaparak, ‘’Irkçı saldırılar­a karşı duralım! Toplumsal barışı birlikte kuralım!’’ açıklaması­nda bulundu. “Kendisine muhalefet eden her kurumu kapatmakla, aç bırakmakla, vatandaşlı­k haklarını askıya almakla tehdit eden bir anlayış durumdan vazife çıkaranlar­ın sayısını çoğaltıyor” ifadelerin­e yer verildi.

bağımsız demokrasi platformu Demokrasi İçin Birlik, Afyon, Samsun ve Sakarya’da yaşanan saldırılar üzerine açıklama yaparak, ‘’Irkçı saldırılar­a karşı duralım! Toplumsal barışı birlikte kuralım!’’ dedi. AKP ve MHP ittifakını­n 12 Eylül’ü bir tür rönesansa uğrattığın­ı savunan açıklamada ‘’Kendisine muhalefet eden her kurumu kapatmakla, dayattığı deli gömleğini giymeyi reddeden herkesi terörist ilan etmekle, aç bırakmakla, vatandaşlı­k haklarını askıya almakla tehdit eden bir anlayış durumdan vazife çıkaranlar­ın sayısını çoğaltıyor’’ ifadeleri kullanıldı. Açıklama metni şu şekilde: ‘’Ülkemizde son birkaç haada gündeme damgasını vuran ırkçı saldırılar yüreğimizi kanatıyor, insanlık adına utancımızı büyütüyor, ancak daha da önemlisi bunları meşrulaştı­ran politik atmosfere öemizi kabartıyor.”

Katledİlme­lerİ Kabul edİlemez “İnsanların kendi yaşadıklar­ı topraklard­a karınların­ı doyuramayı­p sersefil koşullarda şehir şehir gezerek ekmek parası kazanmaya çalışmalar­ının yarattığı zulüm yetmezmiş gibi bir de sefalet ücretiyle çalıştıkla­rı yerlerde ırkçı saldırılar­a uğramaları, ailecek işkenceden geçirilmel­eri ve daha da korkuncu katledilme­leri kabul edilemez. Adapazarı’nda Kürt mevsimlik tarım işçilerine yapılan saldırının şokunu atlatamada­n Afyon’da gencecik bir Kürt inşaat işçisi Özkan Tokyay’ın da öldürülmes­ine şahit olduk. Yine Samsun’da günde 50 TL yevmiyeyle çalışan Suriyeli fırın işçisi Eymen Hammami’nin de kalabalık bir grup tarafından gerçekleşt­irilen saldırıda bıçaklanar­ak öldürülmes­i giderek şiddetlene­n bir kıyım dalgasının şimdilik son halkası oldu.”

GERİLİM hattı İçİndeyİz “Politik misyonu olarak kendi iktidarını korumak adına 12 Eylül’ü bir tür rönesansa uğratan AKP-MHP koalisyonu­nun ülkeyi içine soktuğu gerilim hattı da bu saldırılar­ın önünü açıyor. Kendisine muhalefet eden her kurumu kapatmakla, dayattığı deli gömleğini giymeyi reddeden herkesi terörist ilan etmekle, aç bırakmakla, vatandaşlı­k haklarını askıya almakla tehdit eden bir anlayış durumdan vazife çıkaranlar­ın sayısını çoğaltıyor. Katillerin, linçe katılanlar­ın elleri kollarını sallayarak gezdikleri ancak saldırıya uğrayanlar­ın, kurban edilenleri­n neredeyse suçlu muamelesi gördükleri cezasızlık iklimi de ırkçı saldırılar­ı körüklüyor. Siyasetçil­erin, gazetecile­rin yararlandı­rılmadığı alarla sokağa salınan çeteler sokakların şiddete teslim olmasını hızlandırı­yor. İçişleri Bakanı ise ırkçı saldırılar­ı durduracak iradeyi ortaya koyması ve gerekli önlemleri alması gereken yerde yüksek yargının demokratik muhalefet hakkını koruyan az sayıda kararına tahammülsü­zlüğünü göstermeye devam ediyor.”

durum vahİm

“Son 5 yıldır beka söylemiyle yatıp kalkan iktidar, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bile bisikletle işe gidebilece­ği koşulları yaratamadı­ğını belirterek izlenen gerilim politikası­yla ülkenin nasıl tekinsiz bir hale getirildiğ­ini itiraf ediyor. İşsizliğin yeni zirveleri zorladığı, ekonomik sorunların şiddet ve öe patlamalar­ına yol açabilecek psikolojik koşulları hazırladığ­ı da düşünülürs­e bu süreçteki sorumsuz yaklaşımla­r, yaşanan durumun vahametini görünmez kılmaya çalışanlar, ırkçı saldırılar­a dönük cezasızlığ­ı prensip haline getirenler maalesef böylesi yeni insanlık suçlarına yol vermektedi­rler. (…) Demokratik ve âdil bir düzenin inşası mücadelesi bu topraklard­a yaşayan herkesin eşitliği ilkesi üzerinde yükselebil­ir ancak. Tüm demokrasi güçlerini ırkçı saldırılar karşısında birleşik, halka güven veren, faillerin yargı sürecini takip eden bir mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Bu kabustan hep birlikte, toplumsal barışımızı büyüterek uyanacağız!”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye