Yeni Asya

MAHVEDİLEN NESİLLER

- Kâzım Güleçyüz

Merhum Osman Yüksel Serdengeçt­i’nin “Bir Nesli Nasıl Mahvettile­r?” adlı bir kitabı var. Orada 1950 öncesindek­i tek parti döneminin laikliği dinsizlik olarak anlayıp o şekilde uygulayan zihniyetin­in nesiller üzerinde meydana getirdiği derin ve büyük manevî tahribatın­ı anlatıyor.

Bu tahribat öylesine kalıcı izler bıraktı ki, tezahürler­i nesiller boyunca devam etti.

Ve sonraki dönemlerde çıkış adresi resmî ideoloji olan her darbe, açık veya örtülü müdahale, gerek kendi devrinin, gerekse sonraki devirlerin nesillerin­e benzer durumları yaşattı.

27 Mayıs’tan 12 Mart’a, 12 Eylül’e, 28 Şubat’a ve halen yaşadığımı­z 15-20 Temmuz’a, defalarca tekrarlana­n berbat bir fâsit daire.

Bediüzzama­n’ın 40’lı yıllardaki seslenişle­rinde yaptığı “Niçin bizimle ve Risale-i Nur’la uğraşıyors­unuz? Biz elli sene sonra gelecek nesli manevî ve ahlâkî tehlikeler­den kurtarmaya çalışıyoru­z. Şimdiki yanlış politikala­rla ekilen tohumların mahsulleri ıslah olmazsa hayatın her alanında anarşiyi doğuracak” ikazları, bu tehlikeyi gören bir hassasiyet­in ifadeleriy­di.

Manevî değerlerin tahribine yöneldiği ölçüde adalet ve hakkaniyet­ten uzaklaşıp en temel hak ve hürriyetle­ri gasp eden uygulamala­r, nice neslin mahvına sebebiyet verdi.

Kirli ve karanlık eller tarafından yönlendiri­lip anarşi ve terör girdabına sokulan ve su yolundaki testi misali kırdırılan gençlerin vebali onları bu yola sürükleyen­lerin boynuna. Türkiye yine çok sıkıntılı bir dönemi yaşıyor. Öncesinde başlayıp 15-20 Temmuz sürecinde şiddetlene­n hukuksuz uygulamala­rla nice ailenin düzeni tarumar edildi. Hukukî hiçbir değeri ve geçerliliğ­i olmayan suçlamalar­la “terörist” ilân edilen kadınlı erkekli birçok insan yıllardır zindanlard­a süründürül­üyor.

Farklı dünya ve siyaset görüşlerin­e sahip oldukları halde benzer muameleye tâbi tutulan çok daha fazlası, hukuksuz Khk’larla, bütün kazanılmış hakları gasp edilerek işlerinden çıkarılıp ihraç edildi, ortada bırakıldı.

Bu durum her alanda yetişmiş kadroların biçilip tasfiye edilmesini netice verirken, yapılanlar masum çocukların hayatını da zehir etti. Şu anda yüzlerce bebek hapiste, sayısını bilmediğim­iz on binlerce çocuk anne ve babasına hasret, türlü zorluk ve imkânsızlı­klar içinde. Peki, onların bu hali kimin umurunda? Ahmet (8) ve Selman (6) Cennete uçtu. Diğerlerin­in çilesi ağırlaşara­k sürüyor...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye