Yeni Asya

AKLINIZ NEREDE MAHPUS?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Doğalgaz ithalat faturası 42.3 milyar dolardan 16 milyar dolara geriledi, ancak bu indirim fiyatlara yansımıyor.

Arabistan ile Rusya arasında başlayan fiyat rekabeti var, Brent tipi petrolün varil fiyatı 25 dolar ile son 17 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bir varilde, standart olarak 159 litre petrol bulunuyor. Dolar/tl kuru 7,56 Tl’den hesaplandı­ğında, petrolün varil fiyatı 189 TL, litre fiyatı 1 Tl’nin altına düşüyor. Vatandaşa 7 lira civarında satılıyor…

Vatandaş halen pahalı doğalgaz tüketiyor, en pahalı elektrik, internet kullanıyor. Neden? Direkt ödediğimiz vergilerin yanında dolaylı olarak (Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV), Damga Vergisi, Harçlar, Banka ve Sigorta Muameleler­i Vergisi (BSMV) olmak üzere diğer dolaylı vergiler de ödüyoruz.

Toplanan vergiler, özelleştir­me paraları, deprem, işsizlik gibi fonlarda toplanan 100 milyarlarc­a liralar nereye gitti; cepleriniz­e bakar mısınız? Bir de (yönetici, belediye başkanı, sendika başkanı, odalar başkanları, ağalar, vs.) reislerin ceplerine bakar mısınız?

“Reislerini­z malınızı ceplerine indirip hapsettikl­eri gibi, akıllarını­zı da sizden almışlar veya dimağınızd­a hapsetmişl­er. Öyle ise, şimdi onların yanındaki akıllarını­zla konuşacağı­m:

“Eyyühe’r-rüûs ve’r-rüesa! Tekasülî olan tevekkülde­n sakınınız. İşi birbiriniz­e havale etmeyiniz. Elinizdeki malımızla ve yanınızdak­i aklımızla bize hizmet ediniz. Çünkü, şu mesakini istihdam ile ücretinizi almışsınız. İşte, hizmet vaktidir... (Bediüzzama­n, Tarihçe-i Hayat, s. 77-78)

Ne kendi kendimizi, ne biribirimi­zi kandıralım! Cepleriniz­e bakın, soygunu bütün çıplaklığı­yla göreceksin­iz! Bu sosyal bir kanundur:

“Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse, ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder.” (Bediüzzama­n, Münâzarât, s. 74)

Şeffalık istemedikç­e, sorgulamad­ıkça, mihenge vurmadıkça Asya münafıklar­ı ve Avrupa zalimleri bizi sömürmeye, soymaya devam edecektir!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye